Fără categorie

PS Claudiu: „Totul se reduce la iubire”

În Duminica lăsatului sec de carne (a Înfricoșătoare judecăți), 7 martie 2021, Sfânta Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de TVR3 și online pe canalul Youtube Radio Blaj Online TV.

Preasfinția Sa Claudiu a început omilia subliniind că Evanghelia duminicii răsună în inimile noastre pentru a ne aduce aminte de lucrurile esențiale, și anume că totul se reduce la iubire.

Vedem acest lucru încă din lectura Apostolului duminicii, unde Sfântul Pavel ne avertizează de lucrurile care trebuie respectate, și pe care fiecare om este chemat să le respecte cu iubire. Iar această iubire nu este un sentiment vag, metaforic, ci o iubire reală, concretă față de aproapele nostru. În aceeași cheie Sfântul Pavel ne spune că și atunci când suntem liberi să facem anumite lucruri, când acestea sunt permise, nu trebuie să le facem dacă ele pot duce la îndepărtarea de Dumnezeu a aproapelui nostru.

Vorbindu-ne de „înfricoșătoarea judecată”, Evanghelia ne face să descoperim că această  judecată e destul de simplă, și mai mult de atât, este o judecată pe care ne-o facem noi încă din timpul acestei vieți. Vedem că și la judecata finală totul se reduce la iubire, la iubirea față de toți cei cu care interacționăm, căci Cristos Însuși spune că El este în fiecare dintre aceștia.

Din pericopa evanghelică de astăzi reiese că judecata finală o experimentăm în fiecare clipă, atunci când alegem să ajutăm sau să ignorăm nevoile celor din jur. Așadar, să încercăm să fim atenți la aproapele nostru, astfel încât atunci când acesta este în nevoie să îi răspundem cu o iubire care se materializează ajutând.

La finalul omiliei, Episcopul Curiei a subliniat că fiecare dintre noi suntem datori să facem să strălucească iubirea pe care am primit-o, în frații și surorile noastre. Iar pentru a face aceasta trebuie să ne reamintim mereu că tot ceea ce avem, material sau spiritual, este darul lui Dumnezeu.

Biroul Arhieparhial de Presă

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul PS Claudiu: „Totul se reduce la iubire” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita