Fără categorie

Cuvântul Preasfinției Sale Cristian: „La picioarele Domnului Isus”

În Duminica a XVII-a după Rusalii, 14 februarie 2021, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, a fost celebrată de  Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, și a fost transmisă în intervalul orar 08.45-09.55 de TVR3 și online de Radio Blaj TV.

Preasfințitul Cristian a început cuvântul de învățătură precizând actualitatea mesajului evanghelic: o femeie păgână, care nu face parte din poporul ales, este protagonista fragmentului de astăzi. Evanghelistul Matei descrie curajul strigătului acestei femei,  credința acelei mame care se agață de ultima speranță pentru fiica ei chinuită de diavol.

De ce este actuală această Evanghelie? Deoarece trăim astăzi într-un context în care credința pare că se rarefiază, iar atașamentul față de Biserică pare a slăbi. Însă în spatele oricărui rău, al oricărei ispite, se află de fapt stăpânul minciunii, cel care încearcă să ia locul Domnului în sufletele noastre. Fiica femeii cananeence este simbolul omenirii aflată sub influența celui rău. La această situație dificilă, în contrapartidă, ni se descrie credința puternică a acestei femei străine.

În situația dată, femeia, care strigă cu disperare, întâlnește în mod paradoxal tăcerea Mântuitorului. Cuvintele cananeencei sunt ascultate de Isus, însă fără a da curs imediat solicitării. Insistența durerii suscită chiar și în cei care îl urmau pe Isus dorința de a se depărta de acest strigăt de durere, prin rugămintea soluționării situației. În fața răspunsului Mântuitorului care afirmă că se adresează oilor pierdute ale casei lui Israel, femeia din Canaan insistă și Îi imploră ajutorul.

Mântuitorul împărtășește suferința acestei femei, fiindcă rugăciunea inimii ei se adresează direct inimii lui Dumnezeu. Mai mult decât atât, Isus este mișcat și laudă credința acestei mame și vindecă tânăra posedată.

În încheiere, Preasfinția Sa Cristian, a îndemnat la perseverență, insistență și credință, aruncându-ne la picioarele Domnului Isus și urmând modelul de credință al femeii cananeence.

Biroul Arhieparhial de Presă

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Cuvântul Preasfinției Sale Cristian: „La picioarele Domnului Isus” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita