Fără categorie

Cuvântul Preasfinției Sale Cristian: Întâmpinarea Domnului în templul sufletelor noastre

În Sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Templu, 2 februarie 2021, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, celebrată de  Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, a fost transmisă în intervalul orar 08.45-09.55 de TVR3 și online de Radio Blaj TV.

Episcopul Cristian a evidențiat că praznicul de astăzi unește Sărbătoarea Nașterii cu cea a Botezului Domnului. O sărbătoare a luminii și a familiei, când părinții lui Isus îl aduc pe prunc la 40 de zile de la naștere, în templul din Ierusalim pentru plinirea prescripțiilor Legii mozaice.

Continuitatea dintre Vechiul Testament și Noul Testament este prezentată simbolic prin aducerea lui Pruncului dumnezeiesc în mărețul templu din Ierusalim, punându-se totodată  în antiteză tinerețea Fecioarei Maria, circa 16 ani conform Tradiției, față de vârsta înaintată a bătrânului Simeon și a profetesei Ana. Conform tradiției evreiești, femeia după naștere era considerată impură. Prin jertfa adusă în templu, mama se purifică și reintră în comunitate cu demnitate și drepturi depline.

Episcopul Auxiliar a continuat, explicând că plinirea Legii a fost o constantă afirmată și manifestată de Isus de-a lungul vieții Sale pământești.

Bătrânul și înțeleptul Simeon binecuvintează această familie din care s-a născut vlăstarul așteptat de veacuri. Impresionantă și demnă de urmat este smerenia Sfintei Familii: Isus crește și se întărește cu spiritul, umplându-Se de înțelepciune în sânul familiei din Nazaret, fiind un model pentru toți tinerii și copiii de astăzi.

Totodată, în sărbătoarea de astăzi, începând cu anul 1997 se sărbătorește Ziua Vieții Consacrate, fiind cu toții îndemnați la a ne ruga pentru toate persoanele care își dăruiesc viața și ființa slujirii Domnului.

Preasfinția Sa a transmis un îndemn în încheiere, afirmând că Pruncul Sfânt adus astăzi în templul din Ierusalim, poate fi găsit în orice moment, în fiecare biserică. În bisericile noastre suntem chemați să intrăm și noi și să îl primim în brațele sufletului pe Mesia, Răscumpărătorul lumii.

Biroul Arhieparhial de Presă

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Cuvântul Preasfinției Sale Cristian: Întâmpinarea Domnului în templul sufletelor noastre apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita