Fără categorie

Pe urmele „titanilor Bisericii”: comemorarea Mitropolitului Vasile Suciu la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj

Luni, 25 ianuarie 2021, s-au împlinit 86 de ani de la trecerea în veșnicie a Mitropolitului Dr. Vasile Suciu (13 ian. 1873 – 25 ian. 1935). Numit de către istoricul Nicolae Iorga „Vasile Vodă al Blajului”, a fost o personalitate marcantă a timpului său. Înțelept păstor de suflete, ctitor de școli, membru de onoare al Academiei Române, luptător pentru unirea românilor (ca președinte al Consiliului Național Român de la Blaj), Mitropolitul Vasile Suciu a întemeiat, la 2 februarie 1921, Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD), familie călugărească a Bisericii Române Unită cu Roma născută cu misiunea de „a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credință vie”.

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla îi datorează acestui Arhiereu luminat și mijlocirea primirii, din partea Sfântului Scaun, a „donației pontificale” din 6 august 1924, ce includea biserica „Schimbarea la Față” – actuala Catedrală episcopală și clădirea (de pe str. I. Brătianu nr. 15) unde Episcopul Iuliu Hossu a ridicat mai târziu Academia de Teologie. Sunt locații – fundament ale dezvoltării Bisericii Române Unite la Cluj. În contextul aniversării, în acest an, a Centenarului de la întemeierea CMD, comunitățile CMD de pe teritoriul întregii Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică au comemorat, între 23-25 ian. 2021, memoria Părintelui fondator. Astfel, în 23 și 24 ianuarie s-au desfășurat celebrări in memoriam la Oradea și Blaj. Luni, 25 ianuarie, noi manifestări comemorative au avut loc la Cluj-Napoca și Sighetu Marmației.

La Cluj-Napoca, în capela Mănăstirii Maicii Domnului – sediul Casei generale a Surorile CMD, programul a constat într-o Sfântă Liturghie, celebrată de către Mons. Marius Cerghizan, Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla împreună cu pr. capelan Cristian David și un Parastas pentru odihna sufletului Mitropolitului Vasile Suciu. Date fiind condițiile de pandemie, celebrările au fost transmise și online pentru credincioși.

În cuvântul ce a însoțit celebrarea, pr. Marius Cerghizan a evocat memoria marelui „Vasile Vodă”, „fondatorul acestei Congregații, un titan al Bisericii noastre Greco-Catolice, cel care a pus un bun fundament Bisericii și Congregației”. A spus: „Pentru noi este o bucurie de a fi în rugăciune aici pentru a ne aduce aminte, nu doar de faptul că Mitropolitul Vasile Suciu este patronul Congregației CMD, ci și pentru a rememora și poate a reîmprospăta câteva lucruri simple pe care le-a trăit, le-a împărtășit și le-a trasat generațiilor ce i-au succedat, ca și program al Bisericii și al Congregației. Cel dintâi, este spiritul rugăciunii. Spunea: «nimic nu se poate face fără rugăciune». Totodată, a fost un Mitropolit dedicat muncii, a pus fundamentul acestei congregații bazându-se pe jertfa muncii surorilor în slujirea celor nevoiași, în slujirea orfanilor și în educarea fetelor, în care vedea acele bune soții și mame care vor putea contribui la bunul mers al națiunii române.”

Au fost numite apoi trei valori definitorii pentru personalitatea Mitropolitului Vasile Suciu, pe care le-a propus ca repere spirituale și azi. Acestea sunt: „credința și încrederea în Dumnezeu și în Providența divină; participarea la binele Bisericii și al aproapelui, și, cea de-a a treia valoare, gratuitatea în slujire și spiritul de sacrificiu dus până la martiriu în împlinirea datoriei stării de viață”. Dintre acestea, „gratuitatea în slujire este cel mai greu de urmat. De multe ori e foarte greu să slujești atunci când nu auzi un «mulțumesc», să slujești fără să simți că ești recompensat, să slujești «până când iubirea doare» – așa cum spunea Sf. Tereza de Calcutta; să slujești fără a vedea niciun rezultat. În pofida acestor dificultăți – a subliniat – noi suntem chemați să slujim cu spirit de sacrificiu care să fie dus până la martiriu”.

A amintit Surorile CMD care și-au jertfit viața împărtășind această valoare a Mitropolitului Vasile. Între acestea, multe la număr, a dat exemplul unui grup de surori de la Aiud, care s-au pus în slujba bolnavilor de TBC, „murind pentru această viață dar născându-se pentru viața veșnică”. De aceea, „dorim să îi mulțumim astăzi Bunului Dumnezeu, pentru că Biserica l-a avut ca Mitropolit pe «Vasile Vodă», care a avut curajul să privească dincolo de ziua de mâine, să își pună cu totul încrederea în Providența divină, iar rezultatele încrederii sale în Dumnezeu le culegem noi, astăzi. Suntem chemați să ducem mai departe această misiune pe care ne-a lăsat-o moștenire, să o transmitem și noi surorilor mai tinere și tinerilor Bisericii noastre”, a încheiat părintele.

După Sfânta Liturghie s-a celebrat slujba Parastasului, în capelă. Aici, în fața Altarului, surorile au amenajat un frumos aranjament, împodobit cu flori, având un tablou în centru, evocând chipul cu privire fermă și grăitoare a marelui Mitropolit. Evenimentele comemorative dedicate Părintelui fondator, care au precedat deschiderea Anului Centenar al CMD (eveniment programat pentru data de 2 februarie), omagiind personalitatea marelui Mitropolit, au pus totodată în lumină prețioasa sa moștenire spirituală, izvor de viață și credință la îndemâna tuturor celor ce doresc să îi slujească lui Dumnezeu și în Biserica de azi.

Imagini de la comemorare, aici.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

Material preluat de pe eparhiaclujgherla.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Pe urmele „titanilor Bisericii”: comemorarea Mitropolitului Vasile Suciu la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita