Fără categorie

Prima Sf. Liturghie cu Pr. Marius Cerghizan ca Administrator eparhial în Catedrala din Cluj-Napoca

Prima Sf. Liturghie cu Pr. Marius Cerghizan ca Administrator eparhial în Catedrala din Cluj-Napoca

Nou început de drum spre Lumină în Eparhia de Cluj-Gherla

Duminica de 24 ian. 2021 a fost o zi cu semnificații multiple: ca Duminică a Sfintei Scripturi, a reamintit locul central al Cuvântului lui Dumnezeu în Biserică; ca Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale la nivelul Bisericii Catolice, a fost o zi a comunicării. De asemenea, a fost o zi aflată sub semnul unității (vocația dintotdeauna a Bisericii Unite): a unității creștine – cea de-a șaptea zi a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și zi a unității de neam, prin comemorarea evenimentului istoric al Unirii Principatelor Române.

În Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, aflată în haina doliului după plecarea la Cer a regretatului Episcop, PS Florentin Crihălmeanu, în această duminică a avut loc o celebrare liturgică cu o semnificație deosebită care a deschis „poarta spre Lumină” prin mesajul evanghelic al Vindecării orbului din Ierihon (Lc 18,35-43). A fost prima Sfântă Liturghie celebrată de pr. Marius Cerghizan în noua sa calitate de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, la masa Sf. Altar fiind și mai mulți preoți concelebranți. În prealabil (la ora 10.30), pr. Anton Crișan a reamintit motivul întristării, „plecare prematură, subită, a Preasfințitului Florentin”, dar, motiv însoțit de încrederea „că de acolo de unde se află ne spune un cuvânt pe care obișnuia să ni-l spună mereu: «Sus inimile!»”. De aceea, a continuat Părintele, „e important să continuăm lupta noastră; a lui s-a încheiat, a noastră continuă, este lupta credinței”.

A dat citire apoi hotărârii PF Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite – decretul nr. 931/19.01.2021 -, de numire a pr. Mons. Dumitru Marius Cerghizan în funcția de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla, cu invitația la rugăciune pentru ca preotul numit „să fie deschis lucrării Spiritului Sfânt”. Predica la Sf. Liturghie a rostit-o pr. Marius Cerghizan, care a oferit exemplul cerșetorului din mesajul evanghelic, al credinței și încrederii cu care i se adresează lui Isus cu dorința de a vedea. Prin credință, acesta a primit de la Isus darul vederii, nu doar al vederii fizice, ci și „darul vederii spirituale spre Dumnezeu”. Pentru că, la cuvântul Mântuitorului, „își ridică privirea și primul chip pe care îl vede este Chipul Luminii, Chipul lui Hristos”. La fel ca orbul din Evanghelie, și noi, cei de azi „avem nevoie de lumina interioară pentru a înțelege, în lumina credinței, ceea ce privim, ceea ce se petrece în jurul nostru”, a atenționat.

Părintele s-a oprit apoi la tema mesajului Sfântului Părinte, Papa Francisc, pentru această zi a comunicațiilor sociale: „veniți și vedeți!” A interpretat în continuare semnificația acestei chemări a lui Isus, prin care, întâlnirea cu El înseamnă ascultarea cuvântului Său și meditarea acestuia și astfel se creează comuniunea cu Fiul lui Dumnezeu. „Iar unde este comuniune, este iubire, unde este iubire, este slujire, acestea sunt caracteristicile comuniunii cu Hristos”. Pentru a explicita, pr. Marius Cerghizan a făcut o analogie între comunicarea realizată azi, de mass-media seculară și comunicarea – comuniune la care invită Isus. Astfel, reporterul de știri este primul care află, oferă, vinde știrea și apoi o actualizează cu noi și noi detalii, o readuce în fața auditoriului, dar fără să îi implice cu nimic pe cei care ascultă. A explicat: „Cel care produce știrea nu va spune niciodată «vino și vezi!», ci va spune: «așteaptă-mă, că merg și mă întorc să îți comunic ultimele noutăți». Cine spune «vino și vezi!», îl invită pe cel care ascultă să meargă împreună cu el la sursa știrii, pentru a-i oferi acestuia o experiență directă și personală. Aceasta este invitația Mântuitorului pe care ne-o adresează nouă, tuturor, de a veni, de a asculta, de a primi cuvântul, de a-l medita și de a-l trăi. Pentru că, în cadrul Sfintei Liturghii primim, dar nu primim ceva, ci îl primim pe Cel care ne-a dăruit viață și lumină, pe Isus Hristos”.

„Așadar, vestirea Evangheliei nu se mulțumește doar să transmită știri bune, ci tinde să-i conducă pe cei pe care îi atinge să experimenteze ceea ce comunică. Pentru că Evanghelia este o veste bună, o frumoasă știre care nu vrea să rămână doar știre, o simplă comunicare, ci experiență, întâlnire, vindecare, ridicare, eliberare și împărtășire. Vestirea Evangheliei dorește ca, prin comunicare, să se ajungă la comuniune și acolo unde este comuniune este pace, înțelegere, slujire. Așadar, „adevărata comunicare a lui Hristos duce la comuniunea cu El și în El”.

Amintind, de asemenea, că, prin hotărârea Sfântului Părinte, anul 2021 a fost dedicat Sfântului Iosif, sfânt care este și Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, părintele a chemat credincioșii la a urma exemplul Sfântului Iosif, ca sfânt al tăcerii, „tăcerea fiind aspectul dominant al personalității sale”. A spus: „Suntem într-o perioadă de doliu, noi, credincioșii Eparhiei de Cluj-Gherla, de aceea, invitația este aceea de a-l imita pe Sfântul Iosif și de ne retrage în rugăciune și tăcere. Sfântul Iosif, om al tăcerii, ne invită la meditație, ne învață să ne deschidem inima iubirii și misterului, să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu, să îndepărtăm grijile astfel încât să putem trăi pentru ceea ce am fost creați, pentru Dumnezeu, slujindu-l pe aproapele”. A încheiat, invitând la a-I mulțumi lui Dumnezeu „pentru hrana spirituală pe care ne-o dă, hrană care pentru noi să devină Lumina care să ne conducă spre Acela pe care dorim să îl vedem la timpul rânduit, Isus Hristos.”

La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice, mulțumind credincioșilor pentru participarea la Sf. Liturghie, Părintele Administrator eparhial a invitat la rugăciune „pentru odihna sufletului Episcopului nostru Florentin”, precum și „pentru ca Spiritul Sfânt să trimită un Arhiereu vrednic”, ca succesor al acestuia la tronul episcopal.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Prima Sf. Liturghie cu Pr. Marius Cerghizan ca Administrator eparhial în Catedrala din Cluj-Napoca apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita