Fără categorie

Hirotonire de diacon în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj

În Duminica a XXVII după Rusalii, 6 decembrie 2020, care anul acesta coincide cu Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, a fost hirotonit un nou diacon. Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, ipodiaconul Paul Turcu a fost ridicat la treapta diaconiei.

La Sfânta Liturghie, alături de Preasfinția Sa Cristian au concelebrat Preoții Sinceli Ioan Fărcaș și Paul Turcu, și Pr. Cristian Barta.

În cadrul cuvântului rostit, făcând referire la Evanghelia Duminicii dar și la figura Sfântului prăznuit astăzi,  Preasfinția Sa a amintit că Evanghelia ne pregătește spiritual pentru marele praznic al Nașterii Domnului, arătându-ne totodată care este rolul și misiunea diaconilor și a preoților în Biserică. Este tocmai de a ridica poporul din starea de gârbovire, de a le indica oamenilor Cerul. Acest gest l-a săvârșit Isus față de acea femeie bolnavă de optsprezece ani, acest îndemn îl adresez și eu, a continuat Preasfinția Sa, diaconului nostru Tudor Paul, de a îndemna mereu poporul să privească spre Cer, să îl caute pe Cel de la care vine toată starea cea bună și tot darul cel desăvârșit, cu binecuvântarea și cu mijlocirea Sfântului Ierarh Nicolae pe care astăzi îl sărbătorim.

Diaconul Paul Turcu s-a născut în 20.09.1984, în Blaj, județul Alba, în perioada 2004-2006, a urmat cursurile Facultății de Filozofie, din cadrul Universității Pontificale Urbaniana, la Roma. În următorii ani, până în anul 2010, a făcut studiile Teologice în cadrul Universități Pontificale Sant Anselmo, în același oraș. Apoi, s-a întors în România unde între ani 2013-2017 a urmat cursurile Universității Româno-Germane din Sibiu, specializându-se în drept.  Din anul 2015 a urmat, în paralel, cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică Blaj, din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, după care în perioada 2017-2019 a urmat studiile masterale în cadrul aceleiași universități, cu specializarea Teologie Pastorală în Comunitățile Ecleziale.

Diaconul Paul Turcu este angajat al Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în funcția de Econom al Curiei Arhiepiscopiei Majore din anul 2013, căsătorindu-se în vara anului curent.

Biroul Arhieparhial de Presă

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Hirotonire de diacon în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita