Fără categorie

Apariţie de carte: Scrisori pastorale de Crăciun şi de Paşti. Evenimente 2012-2020, volumul II

La Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare a apărut lucrarea cu titlul: „Scrisori Pastorale de Crăciun și de Paști. Evenimente 2012-2020” volumul II, al cărei autor este Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

Primul volum a apărut în anul 2012, având titlul: Scrisori pastorale de Crăciun si de Paști evenimente 1996-2011. Volumul respectiv, reunea într-o colecţie editorială aceste Scrisori Pastorale care au fost publicate de-a lungul anilor în revista „Reînvierea” a Episcopiei de Lugoj, revista „Magnificat” a tinerilor din Eparhia de Lugoj şi prin diferite publicaţii religioase, dar și de multe ziare din presa locală de pe teritoriul eparhial, respectiv pe pagini de internet. Evenimentele mai importante au fost consemnate tabelar pe fiecare an 1994-2011, cu data şi locul evenimentului. Foarte multe din acestea au fost completate cu fotografii color. Aceste fotografii au simplificat, într-o oarecare măsură, descrierea evenimentelor.

Volumul II are acelaşi titlu: „Scrisori pastorale de Crăciun şi de Paşti; Evenimente 2012-2020”. Această lucrare este o continuare a volumului I şi are aceeaşi tematică pe o perioadă succesivă de opt ani (2012-2020). Prefaţa cărţii este semnată de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj.

Acest volum nu este sistematizat în capitole, ci temele se succed cronologic pe fiecare an, astfel că, în loc de capitol, este indicat numai anul cu evenimentele. La anul respectiv sunt incluse şi pastoralele de Crăciun şi de Paşti.

Spre deosebire de primul volum, în care evenimentele erau foarte sintetizate folosindu-se prezentarea tabelară şi, respectiv, lăsând să vorbească mai mult fotografiile, în acest volum imaginile sunt îmbogăţite cu texte care prezintă aceste evenimente. Astfel, descrierea evenimentelor ocupă un spaţiu mult mai amplu decât strict o fotografie, cartea fiind mai voluminoasă, având peste 400 de pagini.

Preasfinţitul Alexandru scrie în cuvântul introductiv: „Întrucât unele din aceste evenimente pe care le-am parcurs de-a lungul celor 26 de ani de episcopat au fost consemnate prin reviste, pe internet şi chiar prin scrisori, am considerat să le grupez în două volume. Cartea are locul ei bine determinat în viaţa noastră. Evenimentele trăite şi consemnate în carte, nu se şterg, nu se uită: Verba volant, scripta manent. O carte nu se compară niciodată cu un ziar sau o revistă sau chiar cu internetul”.

Printre evenimentele cuprinse în această carte de-a lungul acestor opt ani, semnalăm două aniversări importante din viaţa autorului: împlinirea a 50 de ani de la hirotonirea întru preoţie, la 8 mai 2015 şi 25 de ani de la consacrarea ca episcop, la 8 septembrie 2019, momente în care Preasfinţitul Alexandru a fost felicitat de Sfântul Părinte Papa Francisc.

„Volumul de față reprezintă o pagină de microistorie a Eparhiei de Lugoj; altele sunt pagini din istoria Bisericii Greco-Catolice din România sau din istoria Bisericii Catolice în ansamblu, pagini care – ținând cont de rolul Bisericii Române Unite la crearea Statului National Unitar Român – trebuie să facă, dar în același timp fac parte integrantă din istoria poporului român și a întregii Biserici a lui Cristos, Una, Sfântă, Catolică și Apostolică”, scrie Mons. Angelo în prefaţa lucrării.

Apariţie de carte: Scrisori pastorale de Crăciun şi de Paşti. Evenimente 2012-2020, volumul II

Biroul eparhial de presă

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Apariţie de carte: Scrisori pastorale de Crăciun şi de Paşti. Evenimente 2012-2020, volumul II apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita