Fără categorie

Fericitul Iuliu Hossu aniversat în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor

Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir, a vorbit Bisericii sale în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor la aniversarea a 135 de ani de la naștere

Între 31 ianuarie și 2 februarie 2020 s-au desfășurat la Cluj-Napoca zilele omagiale Fericitul Iuliu HOSSU, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și de Asociația „Cardinal Iuliu Hossu” în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. Cu acest prilej, Episcopul Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, primul Cardinal român, Fericit al Bisericii Greco-Catolice, le-a vorbit din nou scumpilor săi credincioși, de această dată prin intermediul unor înregistrări audio. Audiția, oferită în premieră publicului larg, a conferit evenimentului rezonanța „unui moment istoric pentru Biserica Română Unită”, după cum a remarcat, exprimând gândul multor participanți, prof. dr. Ruxandra Cesereanu, de la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”.

Interviul a fost audiat în după-amiaza zilei de vineri, 31 ianuarie, în Aula „Iuliu Hossu” a Catedralei în construcție din Piața Cipariu, dedicată Martirilor și Mărturisitorilor Secolului al XX-lea. Credincioșii care poartă în suflete crezul Marelui Arhiereu au venit în număr mare să îl asculte pe părintele lor spiritual. Înregistrarea a fost în prealabil prezentată de Gelu Hossu, președintele Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” – înființată în iulie 2018 de un grup de clerici și laici care doresc să promoveze valorile în care a crezut Cardinalul Iuliu Hossu. Scriitor și cercetător al arhivelor trecutului, Gelu Hossu este cel care, prin mijlocirea doamnelor Carmen Ionescu și Silvia Iliescu de la Societatea Română de Radiodifuziune, a descoperit și procesat aceste înregistrări cu vocea Cardinalului Iuliu Hossu. Este vorba despre un interviu realizat de pr. Mircea Todericiu din Statele Unite ale Americii, în două etape, în anii 1968 și 1969, la Mănăstirea ortodoxă Căldărușani, unde Cardinalul se afla reținut în domiciliu obligatoriu.

Programul primei zile s-a încheiat cu prezentarea unei cercetări realizate de PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, cu privire la data nașterii Episcopului Iuliu Hossu. Capela Sf. Iosif și Aula „Iuliu Hossu” din Piața Cipariu au găzduit desfășurarea programului celei de-a doua zile, sâmbătă, 1 februarie 2019. Corul „Angeli”, condus de prof. Angela David, a oferit întâlnirii o notă de armonie și solemnitate aparte. În cadrul celor două momente muzicale, au fost interpretate câteva piese muzicale simbolice: Imnul Cardinalului, compus de muzicologul Marius Cuteanu, și Imnul Martirilor, muzică și versuri Carmen Opreanu, compus special pentru momentul beatificării de către Papa Francisc a Episcopilor martiri, la Blaj, în 2 iunie 2019.

Programul celei de-a doua zile a început cu Sfânta Liturghie dedicată Fericitului Episcop martir, oficiată de Episcopul eparhial, PS Florentin, și de un sobor de preoți. În continuare, în aula alăturată capelei a conferențiat ing. Iuliu Hossu, strănepotul Cardinalului, care a prezentat o scurtă istorie a comunei Milaș, locul de naștere al Arhiereului. A urmat conferința prof. dr. Ruxandra Cesereanu, având ca temă analiza hermeneutică a memoriilor de detenție și domiciliu obligatoriu ale Cardinalului. În continuare, prof. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai”, a prezentat o meditație asupra complexității discursului Episcopului Hossu în împrejurările realizării Marii Uniri.

În aceeași zi a avut loc lansarea a două volume apărute recent. Primul, cu titlul Cununa Martirilor Bisericii Române Unite, avându-l ca autor pe PS Florentin Crihălmeanu, cuprinde un istoric detaliat, cu note explicative, al beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici români, martiri pentru credință. Partea a doua a volumului este dedicată momentelor importante din timpul vieții Episcopilor, personalității și atitudinii acestora din timpul persecuției, prin fișe biografice riguros întocmite, bazate pe numeroase izvoare, în particular pe documentația din volumele Positio Super Martyrio (argumentarea martiriului celor șapte Episcopi). Cel de-al doilea volum prezentat, coordonat de Gelu Hossu, cu titlul Și noi am fost la Blaj, conține impresii și mărturii literare ale unor oameni de cultură la întâlnirea cu Papa Francisc la Blaj, pe Câmpia Libertății, în 2 iunie 2019.

Manifestarea omagială s-a încheiat duminică, 2 februarie 2020 – Sărbătoarea Întâmpinării Domnului și Ziua Vieții Consacrate -, cu Sfânta Liturghie arhierească oficiată la Catedrala Schimbarea la Față, la care au participat sute de credincioși, numeroși preoți, persoane consacrate și membri ai ordinelor și congregațiilor călugărești de pe teritoriul Eparhiei. La invitația Episcopului eparhial, PS Florentin, credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au participat la o procesiune la monumentul Episcopului Iuliu Hossu, unde s-a rostit o rugăciune, s-au depus flori și s-au aprins candele în cinstea Marelui Arhiereu.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Articolul Fericitul Iuliu Hossu aniversat în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita