Fără categorie

Seminarul Teologic din Oradea și-a serbat hramul

Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din Oradea a fost la ceas de sărbătoare, serbându-și Hramul. Pe lângă comunitatea seminarului – seminariști și formatori, la eveniment au participat și profesori ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, instituție la care își urmează cursurile seminariștii, autorități locale dar și prieteni și colaboratori ai seminarului, precum și studenții și elevii din Colegiul Sfânta Familie și Internatul Liceului Greco-Catolic din Oradea.

Celebrarea a avut o însemnătate aparte, întrucât seminariștii au fost admiși la treptele specifice fiecărui an formativ. Seminariștii anului I au fost înveșmântați cu reverenda, semnul vizibil, prin care ei au fost acceptați de biserică drept seminariști, viitori preoți, aflați în formare. Cei din anul al II-lea și-au depus în mod solemn cererea pentru a fi admiși între candidații la diaconat și preoție. Seminariștii din anul al III-lea au fost tunși lectori iar cei din anul al IV-lea au fost hirotesiți ipodiaconi, lectoratul și ipodiaconatul fiind considerate trepte ale clerului minor. Bucuria a fost mai mare deoarece la eveniment au participat și familiile împreună cu o parte din preoții parohi ai seminariștilor.

Serbarea Hramului Seminarului Teologic din Oradea a debutat prin celebrarea Vecerniei Arhierești în Capela Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, – a Seminarului, miercuri, 29 ianuarie 2019, la ora 18.00. Ne-am bucurat să avem în jurul nostru pe lângă familiile seminariștilor, acei oameni care muncesc pentru noi în spatele „cortinei”, personalul angajat al instituției. Seara s-a încheiat cu cina din aula magna, a seminarului, la care au participat toți cei prezenți. Vecernia Arhierească de miercuri seara, Sfânta Liturghie Arhierească de joi, 30 ianuarie, precum și toate slujbele de dimineață și seară a săptămânii 27 ianuarie – 02 februarie, au fost transmise în direct la Radio Maria.

Apogeul celebrării hramului a fost, evident, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, celebrată în ziua de 30 ianuarie 2019 în Biserica Seminarului, la ora 17.00. Aceasta a fost precedată de o procesiune solemnă, în care arhiereul și soborul de preoți prezenți, au pornit dinspre Capela Seminarului spre Biserică. La începutul Sfintei Liturghii, seminariștii fiecărui an au fost prezentați de către formatori înaintea arhiereului pentru a fi admiși la treptele specifice.

După încheierea Sfintei Liturghii, animate de Corul Schola Cantorum al Seminarului nostru, condus de Maestrul Radu Ioan Mureșan, a fost oferită o agapă frățească în aula magna a seminarului la care au participat toți cei prezenți. Au fost momente de socializare, de împărtășire și de comuniune fraternă.

Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături fizic dar și celor care s-au unit cu noi în rugăciune. Mulțumim episcopului nostru, PS Virgil, pentru că ne-a fost și ne este alături, susținându-ne pe calea vocației. Mulțumim părinților prezenți la eveniment și credincioșilor prezenți la bucuria noastră. Mulțumim Radio Maria, pentru susținere și pentru că a făcut posibil ca slujbele noastre să poată fi auzite în toată țara și nu numai. Ne încredințăm încă o dată rugăciunilor dumneavoastră și vă mulțumim pentru apreciere și susținere!

Patrik Florentin NAGY

Anul III


Sursa: egco.ro

Articolul Seminarul Teologic din Oradea și-a serbat hramul apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita