Fără categorie

Sanctitatea Sa Papa Francisc l-a numit Episcop de Alba Iulia pe Excelenţa Sa Mons. Gergely Kovács

Sanctitatea Sa Papa Francisc a acceptat demisia prezentată de ES Mons. György JAKUBINYI, în conformitate cu canonul 401 art 2 din CIC și de PS József TAMÁS, în conformitate cu can 401 art 1, numind în același timp Arhiepiscop de Alba Iulia pe Excelenţa Sa Mons. Gergely Kovács, până în prezent Director al Consiliului Pontifical al Culturii al Sfântului Scaun.

Mons. Gergely Kovács s-a născut la 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc (Kézidvásárhely), județul Covasna în Arhiepiscopia de Alba Iulia, unde a absolvit studiile liceale în 1987. Până în 1990 a urmat cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Trimis la Roma din 1990 până în 1996, a studiat la Universitatea Pontificală Gregoriană (PUG), finalizând cu un bacalaureat în Teologie în 1992. A fost hirotonit preot la Târgu Secuiesc la 3 iulie 1993 de către Arhiepiscopul de Alba Iulia E.S. Mons. Lajos Bálint şi încardinat în aceeași arhidieceză. A obținut apoi licența în Drept Canonic la Universitatea Laterană în 1994 și doctoratul în 1996.

În decursul celor 26 de ani de preoţie a îndeplinit diverse funcţii şi responsabilități. Din 1996 a slujit ca vicar parohial la Târgu Mureș (Marosvásárhely). Din 1997 se află în serviciul Sfântului Scaun activând în cadrul Consiliului Pontifical al Culturii, în care a fost responsabil pentru secţiunea limba germană și Europa Centrală de Est şi redactor al revistei Cultura e Fede. Numit la 24 iulie 2000 Capelan al Sfântului Părinte de către papa Ioan Paul al II-lea, din 2007 activează ca Director al biroului aceluiași Consiliu Pontifical. Colaborează atât cu Congregația pentru Cler, secţiunea de limbă germană, cât și cu Tribunalul Rota Romana.
Mons. Gergely vorbeşte fluent ungureşte, româneşte, italiană şi germană.

Articolul Sanctitatea Sa Papa Francisc l-a numit Episcop de Alba Iulia pe Excelenţa Sa Mons. Gergely Kovács apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita