Fără categorie

Avanpremiera filmului „Cardinalul” de Nicolae Mărgineanu la Cluj-Napoca

Sală plină la Cinema „Victoria” din Cluj-Napoca în seara de sâmbătă, 16 nov. 2019, cu ocazia avanpremierei filmului „Cardinalul” de Nicolae Mărgineanu. Au fost de față regizorul Nicolae Mărgineanu, actorii Radu Botar (Teatrul de Nord, Satu Mare) și Ovidiu Crișan (Teatrul Național din Cluj), împreună cu maestrul Cornel Țăranu, compozitor, membru al Academiei Române, autor al muzicii filmului.

Înainte de proiecție, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla a invitat la un moment de rugăciune, „pentru că este un film care trebuie privit cu rugăciune. Filmul este doar o parte dintr-o mare Liturgie, pentru că acești oameni au reușit să transforme celulele închisorilor în capele de rugăciune și timpul detenției în timp de exerciții spirituale. O viață de 85 de ani [nn. a Cardinalului Iuliu Hossu] nu se poate rezuma în 97 de minute, dar ceea ce veți vedea sunt imagini emblematice.” Ierarhul a adresat bun venit actorilor, spectatorilor, între care mulți veniți din alte localități, persoanelor consacrate, preoților, călugărilor, călugărițelor, tinerilor. În jur de 40 de tineri din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla, fiind la Cluj pentru o întâlnire de formare, au venit împreună și la acest film, „care se adresează și tinerilor, cei ce trebuie să țină vie memoria înaintașilor în credință”.

S-a făcut proiecția filmului, după care a început gala de prezentare. În primele momente PS Florentin a dorit să își manifeste recunoștința, oferind regizorului Nicolae Mărgineanu și actorului din rolul principal, Radu Botar, cu arhierească binecuvântare, diploma și medalia Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla, martir pentru credință, cu ocazia avanpremierei filmului „Cardinalul” la Cluj, „în semn de stimă și recunoștință pentru evocarea personalității Episcopului Iuliu Hossu, readus la viață prin această remarcabilă producție cinematografică”. Regizorul Nicolae Mărgineanu a mulțumit, a mulțumit de asemenea spectatorilor că au venit în număr atât de mare. La fel, actorul Radu Botar a spus, cu emoție: „Mulțumesc!”

Și actorul clujean Ovidiu Crișan a mulțumit celor care au venit la avanpremieră, reamintind că turneul de promovare a filmului a început la 9 noiembrie, iar „peste tot filmul a fost primit foarte, foarte bine, cu multă emoție, cu multă bucurie”. A remarcat că se află în sală directorul Teatrului Național din Cluj, Mihai Măniuțiu – „instituție pe care o reprezint, unde muncesc de peste 20 de ani”. A mulțumit regizorului Mărgineanu că i-a oferit oportunitatea de a face parte dintr-un asemenea proiect. Radu Botar a mulțumit la rândul său regizorului Mărgineanu, a povestit cum s-au întâlnit, exprimând recunoștință și față de colegii care i-au fost alături. A încheiat cu speranța „ca acest film să însemne puterea de a trăi, de a spera, de a ierta și de a iubi”.

Maestrul Cornel Țăranu a explicat: „Mărgineanu a realizat acest film din interior, pentru că este fiul unui deținut politic, a fost dat afară din facultate când era student, în anul II, la Chimie, după care a fost muncitor necalificat câțiva ani, până când, în sfârșit, a reușit să intre la Institutul de Teatru și Film. Cariera lui a crescut de la an la an prin calitățile sale de operator și pe urmă de regizor la o serie întreagă de filme”. A adăugat: „Mă bucur să pot anunța, puțin în avanpremieră, faptul că în luna decembrie a.c., va primi premiul Academiei Române pentru precedentul său film, «Fals tratat de mântuire a sufletului»„. A mai precizat: „Mărgineanu a realizat până acum 3-4 filme în care tematica este detenția și suferințele prin care au trecut mulți dintre conaționalii noștri în perioada de până în 1990. Sunt fericit că am asistat la realizarea acestui film care este o restituire absolut necesară pentru ca tot mai mulți spectatori să își reamintească perioada pe care am trăit-o și pe care nu avem voie să o uităm. Felicitări!”

A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri. La una dintre întrebările din public, despre ce anume l-a determinat să se oprească asupra detenției din perioada comunistă, regizorul N. Mărgineanu a răspuns: „Copil fiind, am fost martorul acelor vremi și datorită faptului că tatăl meu a fost arestat întotdeauna m-au interesat foști deținuți politici, dacă ieșea cineva… Am asimilat multe informații și multe detalii și multă emoție și de aceea mă simt dator să restitui din ceea ce cred că trebuie să fie o mândrie pentru români. Am fost foarte impresionat de acest destin de excepție pe care l-a avut Episcopul Iuliu Hossu, care, atunci când a venit ocupația maghiară a rămas sub ocupație și a suportat umilințele alături de credincioșii săi – a fost și a rămas întotdeauna Păstorul turmei cu multă simplitate, cu multă smerenie, dar și cu foarte multă fermitate”.

Actorul Radu Botar, fiind întrebat ce l-a impresionat la Episcopul Iuliu Hossu, al cărui rol, atât de inspirat l-a interpretat, a spus că l-a marcat cel mai mult „tăria, demnitatea, fermitatea, hotărârea, determinarea și credința”. Înainte de a primi rolul, a mărturisit că, despre Episcopul Hossu, „ceva știam, nu mult, acum aș ști mai mult… am primit scenariul, nici atunci nu am avut mult timp de studiu. Am citit, m-am informat cât am putut pe sursele care existau, și apoi, când au început filmările am primit informații chiar pe platou. Acum însă, și aici e lucrul cel mai frumos, în acest «pelerinaj», ca să nu îi spunem turneu de promovare – e un adevărat pelerinaj prin ceea ce s-a întâmplat până acum -, am primit mult material, multă bibliografie pe care va trebui să o studiez, ca să înțeleg ce s-a întâmplat realmente cu mine și cu acest film. Am încercat să fiu cât se poate de sincer!”

Sunt opinii deosebit de grăitoare care ilustrează – în sintonie cu reacția mulțimii spectatorilor, cu interesul manifestat față de acest film -, cum, după beatificarea făcută de Papa Francisc la 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății din Blaj, chipurile Fericiților Episcopi martiri se disting tot mai clar în Biserica și Țara pentru care s-au jertfit, iar tăcerea care, în detenție și umilințe fiind, le-a fost impusă până la moarte, se transformă acum în predicare, peste generații, despre Adevăr, Viață și Înviere, cu îndemnul: „credința voastră să fie viața voastră!”

.fusion-gallery-3 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Articolul Avanpremiera filmului „Cardinalul” de Nicolae Mărgineanu la Cluj-Napoca apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita