Fără categorie

O nouă parohie greco-catolică la Sântana – Comlăuș

Din mila lui Dumnezeu și grație ES Jozsef Csaba Pal, episcop romano-catolic de Timișoara, a părintelui Ciuraru Ioan și a comunității romano-catolice a parohiei Preasfânta Inimă a lui Isus din localitatea Sântana – Comlăuș, jud. Arad,  în ziua de 10 noiembrie 2019 s-a celebrat prima sfântă liturghie greco-catolică în limba română, în biserica romano-catolică.

De mai mulți ani PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, era preocupat de a rezolva dorința credincioșilor greco-catolici din această localitate, Sântana, de a avea asistență spirituală după tradiția bisericii noastre. Timp de patruzeci de ani biserica greco-catolică a fost interzisă și a trecut prin grele încercări până la martiraj. Acum, multumită bunului Dumnezeu, se bucură de libertate deplină încă din anul 1990.

În această localitate Sântana, înainte de 1948, anul desfințării Bisericii Greco-Catolice nu a existat biserică și nici parohie greco-catolică. După 1990, în urma celor trei rencesăminte ale populației din România 1992, 2002 și 2011 s-au declarat greco-catolici 39, 86 și aproximativ 100 de persoane. Urmare cererilor acestor credincioși și a obligațiilor de a acorda asistență spirituală acestora în sfârșit s-a ajuns să fie soluționată această problemă pastorală.

Mulțumiri fraților romano-catolici care au oferit această oportunitate punând la dispoziție biserica romano-catolică din Sântana-Comlăuș. Preotul numit pentru această comunitate este părintele Cristian Tiba.

Părintele Cristian Tiba este la origine romano-catolic și s-a format ca preot în biserica romano-catolică din Moldova, familiarizându-se cu ritul bizantin la Oradea. În urmă cu 20 de ani a fost hirotonit preot de către PS Virgil Bercea, episcop de Oradea și a activat ca preot greco-catolic în Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Provizoriu, părintele fiind celibatar, va locui la Chișineu Criș la mânăstirea franciscană.

La Sfânta Liturghie, alături de PS Alexandru au participat: Mons Angelo-Narcis Pop – vicar general, Pr Tiba Cristian, Pr. Prot. Dănuț Ciuban, Pr Prot. Radu Vorindan, Pr. Crișan- Killian Ovidiu, Pr. Roman Dubeștean, Pr. Lazie Gheorghe-Mirel, Pr. Blăjuț OFM-Conv. și Ipod. Cristi Neagoe, foarte mulți credincioși din Sântana, frați călugări franciscani cât și credincioși invitați din parohiile învecinate: Arad, Șimand, Șintea Mare, Ineu, Oradea și din alte parohii. Corul Allegria din Oradea, dirijat de Dl Prof. George Demian a făcut să răsune cântul sacru în această frumoasă biserică. A urmat apoi o agapă fraternă la un restaurant din oraș.

Îl rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să binecuvânteze pe toți credincioșii care vor participa la viața spirituală în noua parohie înființată și pe părintele Cristian Tiba, parohul noii comunități. De asemenea implorăm harul lui Dumnezeu pentru toți cei ce care au susținut aceste demersuri.

Biroul de presă al Episcopiei de Lugoj

Știre preluată de pe episcopialugoj.ro

Articolul O nouă parohie greco-catolică la Sântana – Comlăuș apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita