Fără categorie

Comemorarea victimelor din perioada prigoanei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

În prezența membrilor Sinodului Bisericii noastre, joi, 24 octombrie, a avut loc în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Blaj o manifestare comemorativă dedicată celor care și-au pierdut viața sau au suferit în închisorile comuniste în timpul prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Manifestarea, desfășurată sub genericul „CREDINȚA NOASTRĂ ESTE VIAȚA NOASTRĂ” a fost organizată de Mitropolia Română Unită cu Roma și AGRU Blaj.

După o slujbă de pomenire oficiată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore și de preoți din Blaj, părintele dr. Cristian Barta, Vicar general, a subliniat câteva aspecte din perioada în care Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, evocând dârzenia, curajul și demnitatea cu care episcopii români greco-catolici din acea perioadă au ținut piept intimidărilor, persecuțiilor și batjocurilor la care au fost supuși de organele represiunii comuniste.

La rândul său, domnul profesor dr. Ion Buzași, a vorbit tot despre persecuție și închisorile comuniste, însă din perspectiva creațiilor literare aparținând unor preoți-poeți greco catolici.

La manifestare, organizatorii au invitat-o și pe doamna Veta Biriș, îndrăgita interpretă a cântecului popular din Ardeal, credincioasă a Bisericii noastre, care în fața celor prezenți a susținut un microrecital cuprinzând câteva dintre cele mai frumoase cântece religioase din repertoriul său, printre care și o baladă despre Fericitul Episcop Martir Ioan Suciu.

Cu prilejul manifestării comemorative a fost organizată și o expoziție de documente, scrisori, acte (originale) aparținând unor personalități ale Bisericii noastre (Timotei Cipariu, Mitropolit Ioan Vancea, Mitropolit Victor Mihaly de Apșa, Mitropolit Alexandru Nicolescu, Canonic. Acad. Ioan Micu Moldovan, Mitropolit Vasile Suciu, Episcop Ioan Suciu ș.a.) provenind din colecții particulare. (Ion M)

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Articolul Comemorarea victimelor din perioada prigoanei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita