Fără categorie

Participare din România la sărbătoarea parohiei greco-catolice din Apșa de Mijloc, Ucraina

Pr. Călin Bot, Vicar general, împreună cu mai mulți clerici din Eparhia de Cluj-Gherla și din alte Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice din România, au participat, vineri 12 iulie 2019, la sărbătoarea comunității greco-catolice “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din loc. Apșa de Mijloc, Ucraina, ca invitați ai preotului paroh, pr. Dan Nuțu, protopop al protopopiatului greco-catolic de Slatina. În atmosferă de mare bucurie spirituală a fost serbat hramul, în stil vechi, al parohiei greco-catolice din Apșa de Mijloc și, totodată, s-au aniversat 25 de ani de la sfințirea bisericii parohiale.

Pr. vicar Călin Bot a sosit din Cluj cu o zi mai devreme, joi 11 iulie și, împreună cu un alt preot din Eparhia de Cluj-Gherla, pr. Alin Cândea din Beclean, au participat la Vecernia sărbătorii. A doua zi, vineri 12 iulie – în Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel (în stil vechi), Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de către PS Nil Lușciak Episcopul auxiliar al Eparhiei de Mucacevo, alături de care au concelebrat 22 de preoți din Ucraina și România. Tot din Eparhia de Cluj-Gherla, a diaconat în cadrul celebrării liturgice pr. dc. Marius Cîmpean, secretar episcopal și vice-cancelar. De asemenea, au participat și membri ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare: pr. Ermil Jurja, Egumenul mănăstirii Prilog, din jud. Satu Mare, împreună cu fratele Laurențiu Silveșan OSBM.

La ceas aniversar, pr. Dan Nuțu, din anul 2001 paroh în Apșa de Mijloc și, mai înainte, absolvent al Institutului Teologic “Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj, a transmis pentru biroul de presă al Eparhiei de Cluj-Gherla câteva date despre biserica parohială și un scurt istoric al Eparhiei Greco-Catolice de Muncaci: “Piatra de temelie a bisericii din Apșa de Mijloc a fost pusă în anul 1938, preot paroh fiind pr. Laurențiu Marina care, mai târziu, după desființarea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a suferit ani grei de închisoare petrecând aproape 6 ani în gulagurile comuniste. După 1950 clădirea bisericii a fost utilizată ca și cămin cultural. În 1991 parohia ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ a fost reînființată în Apșa de Mijloc, în cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Mucacevo, cu sediul la Ujgorod. Între 1991 și 1994 s-a refăcut turnul bisericii, zidurile interioare și exterioare, astfel că, la 12 iulie 1994, biserica a fost sfințită de către PF Lucian Cardinal Mureșan, pe atunci Episcop de Maramureș.”

În continuare, părintele a menționat: “la 27 octombrie 1947 s-a produs atentatul asupra Episcopului greco-catolic de Muncaci, Teodor Romja, pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat în 2001, cu ocazia vizitei în Ucraina. După momentul atentatului, în 31 octombrie 1947, aflându-se pe patul de spital, serviciile secrete l-au otrăvit. Mai târziu, la 28 august 1949, Eparhia Greco-Catolica de Muncaci a fost lichidată, prin citirea decretului de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe, iar la adunarea din 27 mai 1950, puterea de stat sovietică a desființat total Eparhia de Muncaci și a scos-o în afara legii. Acestea sunt conjuncturile care au dus la arestarea pr. Laurențiu Marina abia în 1950, la doi ani după arestarea Episcopilor greco-catolici martiri în România.”

Între Biserica Greco-Catolică din România și credincioșii greco-catolici români din Ucraina există, dincolo de înfrățirea datorată apartenenței la același neam, și o strânsă legătură istorică. În cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Mucacevo, în 1720 a fost înființat un Vicariat greco-catolic al Maramureșului de către Episcopul György Bizánczy (1657-1733), cel care l-a consacrat Episcop pe ierarhul vizionar Inochentie Micu Klein (în 1729). În anul 1853, la înființarea Eparhiei de Gherla, cea mai mare parte a teritoriului Vicariatului de Maramureș a trecut la Eparhia de Gherla. Mai târziu, în 1927, a fost înființat Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România și 11 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Mucacevo au intrat în componența Eparhiei nou înființate de Maramureș.

În prezent, sub jurisdicția Eparhiei de Mucacevo, cu sediul la Ujgorod, există un protopopiat pentru românii din Eparhie, protopopiatul de Slatina, și mai mulți preoți greco-catolici români slujesc în parohii din Slatina, Biserica Albă, Apșa de Mijloc și Apșa de Jos, pentru credincioșii greco-catolici români.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;}

Articol preluat de pe eparhiaclujgherla.ro

Articolul Participare din România la sărbătoarea parohiei greco-catolice din Apșa de Mijloc, Ucraina apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita