Fără categorie

Vizită pastorală și hirotonire de preot la Beclean

Vizită pastorală și hirotonire preoțească la Beclean, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci

„Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci” – data de 12 septembrie 2021 – a fost o zi importantă pentru parohia greco-catolică Beclean: cea dintâi vizită a Preasfinției Sale Claudiu la Beclean și cea dintâi hirotonire de preot pe care o celebrează ca Episcop Eparhial de Cluj-Gherla.

Ierarhul a fost întâmpinat în fața noii biserici parohiale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de către copilași purtând pâine și sare, de păstorii credincioșilor din Beclean, pr. protopop Felician Neagoș și pr. Alin Cîndea, vicar parohial, precum și de Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean. Au fost de față zeci de preoți și sute de credincioși, între care tineri în număr mare. Dintre ei, în uniformele caracteristice, Cercetașii Munților s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului de-a lungul întregii zile.

Episcopul și preoții, majoritatea din protopopiatele Beclean și Bistrița, din Eparhia de Cluj-Gherla și din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, au intrat în procesiune în biserică, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească. Preasfinția Sa Claudiu a adus cu sine, și la această vizită pastorală, relicvele Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, pentru că, „în felul acesta poate să își viziteze încă o dată iubiții credincioși, iubitele parohii”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei Beclean și de un cor format din copii și tineri, care, acompaniați de instrumente, au însuflețit rugăciunea. Au participat și alți invitați din partea autorităților locale și centrale, între care prefectul Jud. Bistrița-Năsăud, un membru al Senatului României, celebrarea primind și o dimensiune ecumenică prin prezența a trei preoți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe.

Preasfinția Sa Claudiu, în cuvântul de învățătură, a meditat asupra fragmentului evanghelic al duminicii, din Evanghelia de la Ioan (3, 13-17), care „ne pregătește pentru a înțelege mai profund misterul Crucii”. A spus: „Suntem în fața unui dialog între Isus și Nicodim, membru al Sinedriului, care vine noaptea la Isus, fiindcă îi este frică. El încearcă să înțeleagă cine este acest tânăr rabin din Nazaret. Isus îi vorbește despre o «naștere de sus» și apoi, îi vorbește despre misterul Crucii, iar ultimele cuvinte ni se adresează și nouă: «Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea»”.

„După cum Moise a înălțat șarpele în pustie” – șarpele, „materializare a dubiilor și a păcatelor poporului ales” -, „și poporul este chemat să se încreadă din nou în Dumnezeu”. „Așa cum dubiile mușcă din credința noastră, la fel, șerpii veninoși mușcă din poporul lui Israel. Și toți cei mușcați de șerpi mor, fiindcă nu putem trăi fără Dumnezeu, nu putem trăi fără credința noastră, cum spunea Fericitul Iuliu Hossu: «credința noastră este viața noastră»; dacă ne pierdem credința, ne pierdem și viața. Este ceea ce se întâmplă în acel moment în poporul ales, iar Moise se roagă lui Dumnezeu pentru popor. Atunci, Dumnezeu îi spune lui Moise să facă «un șarpe de aramă» și să îl înalțe în fața poporului și, toți cei ce vor privi la acest șarpe cu credință, se vor vindeca. Șarpele este un semn al lui Dumnezeu, și, prin acest semn, poporul este chemat să se încreadă din nou în Dumnezeu.”

„De multe ori noi nu ne încredem și nu ne întoarcem la Dumnezeu, decât atunci când avem «șerpi veninoși» în viața noastră… atunci când avem probleme, când nu găsim alte soluții. Mântuitorul se va înălța pe Cruce și, în acel moment suntem chemați cu toții să privim la Cruce ca să înțelegem iubirea lui Dumnezeu, să înțelegem că veninul și șarpele sunt o minciună, și, chiar dacă minciuna este prezentă în viața noastră, suntem chemați să fim prezenți la sfânta biserică, să primim Trupul și Sângele Domnului, să primim iertarea păcatelor, și, pas cu pas, să ne eliberăm, să ne vindecăm de acest venin. Cum putem crede că Dumnezeu este un tiran, atunci când din iubire pentru noi își jertfește unicul Fiu? Isus a murit pe Cruce pentru fiecare dintre noi, pentru păcatul fiecăruia, și, cu toate acestea, Dumnezeu ne iartă, ne ocrotește, ne mântuiește, pentru ca noi să credem în iubirea Lui.”

În partea a doua a predicii, PS Claudiu a anunțat faptul că pr. Alin Cîndea, până acum vicar parohial la Beclean, a fost numit preot la Misiunea Greco-Catolică Română din Paris. Noua misiune a fost încredințată preotului din Eparhia de Cluj-Gherla ca urmare a cererii Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu încuviințarea Preasfințitului Claudiu, care a mărturisit: „deși cunoșteam harul lui și lucrurile minunate pe care (pr. Alin Cîndea) le-a făcut în parohie, am acceptat această cerere, știind că este un bine al Bisericii și comunitatea greco-catolică din Paris are nevoie de el”. Dar, pe de altă parte, a hotărât să hirotonească un nou preot pentru această comunitate. Ca urmare, în cadrul celebrării liturgice a fost hirotonit întru sfânta preoție, prin punerea mâinilor Preasfințitului Claudiu, diaconul Cosmin Ioan Moldovan, care va fi noul vicar parohial al parohiei Beclean.

La momentul rânduit, pr. vicar general Marius Cerghizan l-a prezentat pe tânărul diacon. Originar din loc. Bistrița, acesta a urmat Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu Klein”, apoi Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca și Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, unde, în anul 2019, a absolvit și un Master în Teologie Biblică. Este căsătorit din anul 2013, are o fetiță și urmează să aibă și un băiat. A fost hirotonit diacon la 19 septembrie 2020, la Gherla, de către Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de binecuvântată memorie, iar în această zi de sărbătoare pentru parohia Beclean, prin punerea mâinilor Preasfințitului Claudiu, s-a învrednicit de marele har al preoției.

La încheierea celebrării liturgice, Preasfinția Sa Claudiu a făcut rugăciunea către Fericiții Episcopi martiri și o rugăciune de binecuvântare, la începutul anului școlar, pentru elevii care se vor întoarce pe băncile școlilor. În prima sa agrăire preoțească, noul preot, pr. Cosmin Ioan Moldovan și-a depus preoția la picioarele Crucii încredințându-se lui Dumnezeu, I-a mulțumit pentru că l-a ales și i-a dăruit misiunea nobilă de a fi preot. A mulțumit celor care i-au însoțit pașii, familiei sale, preoților, Preasfințitului Claudiu, părintelui Felician Neagoș și credincioșilor din Beclean care îl vor primi în mijlocul lor.

Pr. Alin Cîndea și-a luat rămas bun la plecarea sa spre noua misiune care i-a fost încredințată. Pr. vicar al parohiei greco-catolice din Beclean a amintit: „În urmă cu 16 ani ajungeam, de la Paris, în mijlocul acestei comunități și iată că astăzi plec din mijlocul unei frumoase familii unite în jurul lui Cristos”. A mulțumit pentru tot ceea ce au realizat împreună la Beclean, preoți și credincioși, a încurajat tinerii să-și continue drumul de credință pe care l-au început împreună.

A fost un moment de emoție, dar și de încredințare voinței lui Dumnezeu – emoție prezentă și în cuvântul pr. protopop Neagoș Felician, care a vorbit despre comuniune, despre proiectele împlinite, despre reușite și obstacole, despre drumul străbătut împreună cu pr. Alin Cîndea și cu comunitatea din Beclean, mulțumind lui Dumnezeu pentru tot. A urmat un schimb de amintiri, de mici cadouri, care să evoce peste timp momentul celebrativ.

PS Claudiu i-a mulțumit pr. Alin pentru disponibilitatea cu care a spus «da» noii misiuni, a mulțumit pr. Mihai Marina de la Paris „care îl primește acolo și care are deja o activitate extraordinară cu credincioșii români de la Paris”, a mulțumit părintelui protopop Felician, pentru modul în care, în trecut, l-a primit și apoi l-a însoțit pe pr. Alin Cîndea, pentru simplitatea și deschiderea cu care și acum l-a primit pe pr. Cosmin Moldovan. A încredințat: „Fiecare are harurile lui, fiecare are noi daruri, o lumină diferită, o binecuvântare diferită și suntem datori cu toții să descoperim binecuvântarea și darul care suntem unii pentru alții”.

Episcopul de Cluj-Gherla a mulțumit tuturor pentru prezență și a invitat la unire în rugăciune, pentru că „suntem cu toții Biserica lui Cristos”; a invitat la a merge înainte toți împreună ca o adevărată familie. În încheiere pr. Cosmin a dăruit tuturor prima sa binecuvântare preoțească.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală și hirotonire de preot la Beclean apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita