Fără categorie

Sărbătorirea hramului mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” Lugoj

În fiecare an, Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, au sărbătorit la 7 septembrie 2021, hramul Mănăstirii „Nașterea Prea Curatei Fecioare Maria” din Lugoj. La sărbătoare, alături de Surorile Baziliene din Lugoj au luat parte şi Surorile Baziliene de la Cluj şi Gherla.

Programul a început în curtea mănăstirii de la orele 18.00 cu Rânduiala Acatistul Maicii Domnului. A urmat Sfânta Liturghie pontificată de Preasfinţia Sa, Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei, pr. Ioan Brîndău, paroh la Budinţ, pr. Alin Ioan Taichiş, paroh la Izvin, pr. Iulian Haşciar, paroh al sanctuarului marian de la Scăiuş, pr. Ardelean Narcis, paroh la Șanovița şi pr. Ionuţ Blidar, din parohia Timişoara V.

Răspunsurile au fost date de corul catedralei „Reînvierea” dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan şi de Surorile Baziliene.

În cadrul predicii, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre Sărbătoarea Naşterii Preacuratei Fecioare Maria. A scos în evidenţă rolul Preacuratei Fecioare Maria în istoria mântuirii.

„Iubiţi credincioși”, a spus Preasfinţia Sa „evenimentul Naşterii Preacuratei Fecioare Maria era foarte mult aşteptat; profeţii Vechiului Testament ştiau că se va naşte un mântuitor dintr-o femeie care-i va zdrobi capul diavolului şi-l va aduce pe Fiul lui Dumnezeu pentru a răscumpăra neamul omenesc” (cf. Gen 3,15). „Nașterea Ta născătoare de Dumnezeu, bucurie a adus la toata lumea! Între toate femeile, eşti binecuvântată şi binecuvântat este rodul pântecelui tău!”

„De naşterea Preacuratei fecioare Maria s-au bucurat şi se bucură îngerii din cer, părinţii Preacuratei Fecioare Maria Ioachim şi Ana, s-au bucurat apostolii, mai târziu, s-a bucurat lumea întreagă de-a lungul a încă 2000 de ani. Cu toţii ne bucurăm de acest dar pentru că prin Maria a venit Fiul lui Dumnezeu în lume” a spus PS Alexandru.

În continuare Preasfinţia Sa a revenit la textul evangheliei, subliniind episodul în care „o femeie din popor” se adresează lui Isus, cu cuvintele: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!” (Lc.11,27). Un compliment excepţional, un elogiu deosebit adus Mamei Sale, a afirmat cu emoţie Preasfinţitul Alexandru. Isus i-a răspuns: „Mai fericiţi sunt cei care ascultă Cuvântul lui Dummnezeu şi-l păzesc pe el” (cf. Lc. 11,28). PS Alexandru a făcut referire la cuvântul de învăţătură al Sfântului Părinte Papa Francisc care, în cadrul cadrul rugăciunii „Angelus” de duminică 5 septembrie a.c, a subliniat importanţa ascultării cuvântului lui Dumnezeu şi punerea lui în practică.

La finalul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a subliniat rolul important pe care îl are în societate forma de viaţă consacrată. În anul 1990, odată cu punerea în libertate a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, ÎPS Ioan Ploscaru – de pie memorie – cunoscând importanţa surorilor călugăriţe în viaţa pastorală a Bisericii, a organizat funcţionarea acestei comunităţi mănăstireşti OSBM la Lugoj.

PS Alexandru a adus mulţumiri Surorilor Baziliene pentru activitatea depusă în Eparhia de Lugoj: predarea orelor de religie şi cateheză copiilor şi tinerilor de la catedrală, activitatea la catedrală precum şi alte activităţi sociale şi de caritate.

Preasfinţia Sa a mulţumit preoţilor concelebranţi, corului şi tuturor celor care au participat la hramul mănăstirii. „Maica Domnului să primească jertfele noastre şi toate dorinţele şi să le prezinte la Fiul ei Isus Cristos; să fie o binecuvântare asupra noastră asupra oraşului Lugoj, asupra României, asupra lumii întregi”, a spus în încheiere Preasfinţitul Alexandru.

Sora Valentina, superioara locală a mulţumit Preasfinţiei Sale, Episcop Alexandru Mesian, pentru efortul pe care l-a făcut de a fi prezent de a ne ruga împreună, preacucernicilor preoţi din Lugoj şi din alte localităţi. A mulţumit corului, a mulţumit Maicii Provinciale Veridiana de la Cluj, care a fost prezentă la sărbătoare, a mulţumit Surorilor de la Cluj şi de la Gherla care au binevoit a se osteni să facă un drum lung pentru a fi împreună în această seară şi de-a o lăuda pe Preacurata Fecioară Maria. A mulţumit tuturor credincioşilor, prietenilor pentru că le sunt aproape Surorilor nu doar în această seară ci tot timpul de când Surorile Baziliene sunt în Lugoj. „Dumnezeu să vă răsplătească şi să vă binecuvânteze!”, a spus în încheiere Maica Valentina.

Datorită contextului de pandemie COVID-19, nu s-a putut sta mai mult împreună cum s-a stat în alţi ani, însă fiecare credincios a primit, la plecare, o mică amintire de la această sărbătoare.

***

Potrivit site-ului http://www.surorilebaziliene.ro/, aflăm că în acest an s-au împlinit 70 de ani de la centralizarea Surorilor Baziliene din întreaga lume în Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, un ordin de drept pontifical, cu o conducere generală la Roma și urmând toate aceleași Constituții. Afilierea Provinciei din România a avut loc în perioada de clandestinitate 1948-1989, perioadă în care Surorile Baziliene au început să existe, să se formeze, să se organizeze pe comunități clandestine și să se dezvolte. Chiar dacă este printre ultimele afiliate la Ordin, a avut reprezentante în Conducerea Generală de la Roma: Maica Valentina Hădărău a fost Consilieră Generală, 1995-2001, Maica Ioana Bota a fost Consilieră și Econoamă Generală, 2007-2012, iar evenimentul cel mai important a avut loc la Capitulul General din 2019, când Maica Marcela Runcan din România a fost aleasă Superioară Generală a OSBM:

În provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, din Romania, sunt patru comunități care activează în trei Eparhii ale Bisericii Române Unite: Eparhia de Cluj-Gherla, în oraşele Cluj-Napoca și Gherla, Eparhia de Maramureș, la Baia Mare și Eparhia de Lugoj, la Lugoj.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Sărbătorirea hramului mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” Lugoj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita