Fără categorie

Veche de 134 de ani, Biserica cu Soare, salvată de la distrugere

Momente de bucurie pentru credincioșii Bisericii cu Soare din Vintere, dar și pentru localnici. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost, în acest an, una care va rămâne în memoria locuitorilor din Vintere și a celor din împrejurimi. De Sfânta Maria Mare, PSS Virgil Bercea s-a aflat în mijlocul comunității din Vintere pentru a binecuvânta lucrările de reabilitare a Bisericii cu Soare din localitate.

La rânduiala specifică și la Sfânta Liturghie Arhierească au participat, alături de episcop, parohul Florin Jula și un sobor de preoți din Eparhia de Oradea.

Biserica a fost neîncăpătoare duminică, 15 august 2021, pentru mulțimea de credincioși dornici să ia parte la această zi de triplă sărbătoare – sfințirea lucrărilor de reabilitare a Bisericii, Adormirea Maicii Domnului și prezența ierarhului în mijlocul comunității din Vintere.

Episcopul le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea acestei sărbători, atât de iubită de credincioși. De asemenea, PSS Bercea a mulțumit preotului paroh Florin Jula pentru efortul depus, pentru perseverența de a salva de la prăbușire această monumentală biserică, reprezentativă pentru Eparhia de Oradea, situată în localitatea Vintere care l-a dat pe episcopul de vrednică memorie – Iuliu Hirțea. La rândul său, preotul paroh Florin Jula a mulțumit lui Dumnezeu pentru harurile primite de către comunitatea vintereană, Preasfințitului Virgil Bercea pentru sprijinul acordat, precum și tuturor binefăcătorilor care, pe parcursul reabilitării bisericii , u făcut posibil acest demers.

La finalul sfintelor slujbe, PSS Virgil Bercea a acordat diploma Valeriu Traian Frențiu mai multor persoane: preotului dr. Florin Jula, secretarului de stat de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, consilerului din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Stelian Gomboș, ministrului Radu Sârbu, senatorului Ioan Mang, primarului Sandu Săsăran, ing. Costea Gelu, expertului Alexandru I. Damian, ing. Ovidiu Prodan, ing. Matei Ioan, arhitectului Francisc Drienyovsky, dar și binefăcătorilor Nagy Alexandru, Vlaș Gligor și Mihai Carțiș.

134 DE ANI DE ISTORIE

Biserica din Vintere a fost construită între anii 1881-1887 și poartă de ieri numele de „Biserica cu Soare”. Biserica, care are acum 134 de ani, a renăcut din propria cenușă fiind, o perioadă, în pericol de prăbușire.

„Încă înainte de anul 2011 au apărut o serie de fisuri la absida altarului care au pus în pericol întreaga structură de rezistență a clădirii. În anul 2012, la preluarea bisericii, aceasta era deja cu probleme structurale grave. La sfârșitul anului 2018 au apărut semne clare că există pericolul prăbușirii, motiv pentru care nu s-au mai putut celebra sfintele slujbe în lăcașul de cult. În anul 2019, au început lucrările de reparații, susținute de Guvernul României. Timp de peste un an, Biserica a fost decopertată, supusă intemperiilor. Astfel, au fost efectuate mai multe lucrări (ridicarea acoperișului vechi, decopertarea tavanului, turnarea unei centuri din beton la nivelul tavanului pentru stabilizare, turnarea unei centuri din beton la nivelul solului, refacerea acoperișului, refacerea tavanului, refacerea picturii tavanului, zugrăvirea exterioară, amenajarea unui mic muzeu bisericesc, amenajarea unei mici capele mortuare și a unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități). Ceea ce este interesant este că pictura de pepereți s-a păstrat, deși a plouat timp de un an și jumătate. A trebuit doar pe alocuri să fie reîmprospătată”, a spus preotul Florin Jula.

Astfel, Biserica nu doar a renăscut, ci a primit și o nouă înfățișare și o dimensiune unică. După mai multe analize, Institutul de Astronomie al Academiei Române a decis, ca pe turnul Bisericii, fără a modifica arhitectura, să fie montată o sferă luminoasă care semnifică Soarele, iar pe geamul inferior, cele două echinocții și solstiții. Soarele este asociat cu Isus Cristos, a mai spus preotul Jula, care a fost numit „lumina lumii și a vieții”.

Sursa: bihon.ro


Preluare de pe: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Veche de 134 de ani, Biserica cu Soare, salvată de la distrugere apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita