Fără categorie

PS Claudiu: Vă invit să fim împreună la pelerinajul eparhial din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Congregația Surorilor Maicii Domnului sărbătorește 100 de ani de la fondare. Acest ordin călugăresc greco-catolic, născut cu misiunea de “a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul prin credință vie”, a fost fondat la Blaj, în anul 1921, de către Mitropolitul Vasile Suciu. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite Cu Roma, Greco-Catolică, a emis un decret prin care mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca a devenit Sanctuar Arhiepiscopal Major, întru întărirea evlaviei față de Preacurata Fecioară Maria în Biserica noastră.

În acest orizont spiritual, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla va organiza pelerinajul eparhial din 15 august 2021 la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (str. Romul Ladea, nr. 6). Cu această ocazie, conform decretului Preafericirii Sale, se va acorda Indulgența Plenară credincioșilor care în spirit de pocăință vor participa la aceasta sărbătoare și vor împlini condițiile prevăzute: căință autentică pentru păcate, Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtășanie și recitarea de rugăciuni după intențiile Sfântului Părinte Papa: Crezul, Tatăl Nostru, Născătoare, Mărire Tatălui.

În seara zilei de 14 august, începând cu ora 18.00, se va celebra slujba Vecerniei, a Paraclisului Maicii Domnului și un moment de rugăciune animat de tineri, iar a doua zi Sfânta Liturghie va fi celebrată de la ora 10.30.

Dintotdeauna, mănăstirile au fost căutate. Știm cu toții cât de importante erau pentru Episcopii Bisericii Române Unite mănăstirile, ce a însemnat Nicula, ce a însemnat Bixadul… Episcopii noștri, în special Fericitul Cardinal Iuliu Hossu era în mod constant prezent la Nicula. Noi, astăzi, ca și Biserică, nu putem fi prezenți în mod fizic la rugăciunile din cadrul Mănăstirii de la Nicula. Dar aceasta nu ne împiedică să căutăm aceeași logică spirituală în realitățile pe care le avem, mai mult, suntem datori, suntem obligați să o facem. Fapt pentru care, fără a abandona mănăstirea de la Nicula, unde nu putem merge, trebuie să privim la realitățile frumoase pe care Dumnezeu le-a pus în viața noastră și să retrăim «spiritul de la Nicula» în mănăstirile pe care le avem în prezent.

Acesta este motivul pentru care, de exemplu, am fost cu mare bucurie prezent în mijlocul surorilor baziliene la serbarea hramului mănăstirii “Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca și a aniversării a 70 de ani de la centralizarea Ordinului internațional al Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, din care face parte și Provincia Surorilor Baziliene din România. Am luat parte, cu aceeași bucurie, la pelerinajul organizat la mănăstirea “Coborârea Spiritului Sfânt”, din Molișet, a Ordinului Călugărilor Sfântului Vasile cel Mare, pe care Arhiereului Iuliu Hossu îl numea, cu prețuire, “Ordinul nostru” și căruia, în 1936 i-a încredințat spre administrare mănăstirea de la Nicula, de unde călugării au fost ridicați și alungați cu forța mai târziu, în 1948, de către autoritățile regimului comunist. De asemenea, am participat cu mare drag la jubileul de 500 de ani de la convertirea Sfântului Ignațiu de Loyola și hramul Centrului de Spiritualitate “Manresa” din Cluj-Napoca a Ordinului “Societatea lui Isus”. Și voi fi, cu mare bucurie, în 15 august, împreună cu surorile din Congregația Maicii Domnului, la pelerinajul eparhial din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, celebrând 100 de ani de existență a acestei Congregații.

La fel cum Episcopul Iuliu Hossu era prezent și la Nicula, dar și în restul Episcopiei lui, fără a uita sau a abandona pe cineva, la fel îmi doresc să continuăm împreună. Avem nevoie de aceste comunități minunate care sunt lumină pentru credincioși. Avem nevoie de aceste locuri de rugăciune și har în care Dumnezeu ne luminează să putem discerne viața noastră și ne ajută în încercările noastre. Suntem datori să susținem mănăstirile noastre, să fim prezenți, să le avem în rugăciune, să ne avem în rugăciune unii pe alții. Dacă îl avem pe Dumnezeu în viața noastră, Nicula, Bixadul, se află în sufletul nostru și le putem transpune în realitate oricând și oriunde. Aceasta este bogăția pe care Episcopii noștri martiri ne-au transmis-o!

De aceea, invit preoții, persoanele consacrate și credincioșii să fim împreună la pelerinaj eparhial din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru a întâlni privirea iubitoare a Preasfintei Mame și a ne bucura de harurile revărsate asupra noastră în mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca. Prin mijlocirea Fericiților Episcopi martiri cerem totodată Domnului harul ca la timpul și la momentul rânduit de Providența Divină, să ne învrednicească să ne putem ruga și în mănăstirile zidite de înaintașii noștri!

† Claudiu,

Episcop de Cluj-Gherla

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul PS Claudiu: Vă invit să fim împreună la pelerinajul eparhial din sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita