Fără categorie

Hramul Catedralei „Schimbarea la Față” și depunerea moaștelor Fericitului Iuliu Hossu

Sfânta Liturghie Arhierească solemnă a marcat cea dintâi sărbătoare a Hramului Catedralei episcopale în timpul episcopatului Preasfințitului Claudiu

Preasfinția Sa Claudiu a binecuvântat relicvariul, icoana Episcopului Iuliu Hossu și a depus moaștele Fericitului episcop martir în sfântul locaș

Duminică 8 august 2021, a fost celebrat hramul Catedralei “Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, prilej cu care Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a depus în relicvariul pregătit, în sfântul locaș, moaștele Fericitului Iuliu Hossu. Preasfinția Sa a arătat, în cuvântul de învățătură, că a dorit să împlinească ceea ce a început predecesorul său pe tronul eparhial, Preasfinția Sa Florentin, Ierarhul de vie amintire, care a pregătit moaștele și relicvariul: “astăzi am hotărât să așezăm în mod solemn relicvele Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu în această Catedrală, ca să poată fi venerate zi de zi, clipă de clipă. Exemplul său este luminos pentru noi!”

A fost o sărbătoare a Luminii prin Sfânta Liturghie arhierească care a fost celebrată într-o biserică plină, poporul lui Dumnezeu fiind de față la întâlnirea cu Isus în Sfintele Taine, la comuniunea în rugăciune cu Ierarhul, cu persoanele consacrate și cu preoții. La masa Sf. Altar au concelebrat, împreună cu PS Claudiu, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj, pr. Anton Crișan, rectorul Catedralei, pr. Daniel Avram, vicerector, pr. Teodor Lazăr, paroh al parohiei Cluj-Centru istoric afiliată Catedralei și mulți alți preoți, între care preoți consilieri eparhiali și preoți care slujesc în sfântul locaș. Diaconi și sub-diaconi au ajutat la celebrare, împreună cu studenți ai Seminarului Teologic eparhial.

Au fost de față Maica Teodorina, superioara generală cu surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, Maica Veridiana, superioara provincială și surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), între preoții celebranți fiind și pr. Laurean Daboc OSBM. Răspunsurile liturgice, cântările la Sfânta Împărtășanie și Imnul Episcopilor martiri intonat la final, au aparținut Corului clujean “Angeli”, dirijat de prof. Angela David. Din partea familiei Cardinalului Iuliu Hossu au fost de față ing. Iuliu Hossu, și soția sa, Elena.

Preasfințitul Claudiu a început predica, salutându-i călduros pe toți cei prezenți și mărturisind: “este o bucurie și o mare emoție, ori de câte ori am ocazia să celebrez în această sfântă Catedrală, fiindcă, deși este locul în care Episcopul celebrează și predică prin excelență, nu pot să nu pășesc în acest sfânt lăcaș și să nu îmi aduc aminte de istoria de spiritualitate, de civilizație, de omenie care a rămas impregnată în zidurile și atmosfera acestei Catedrale”. A îndemnat la a fi în continuare, cu toții, o mare familie, care să aducă, împreună, mărire lui Dumnezeu, în unitate și armonie deplină. S-a oprit la “icoana și la evanghelia sărbătorii”, pentru a îndrepta astfel privirea credincioșilor spre lumina divinității lui Cristos, pentru a invita în această lumină și a releva suprema chemare a Mântuitorului: “să fim fiecare dintre noi Lumina lui Cristos pentru ceilalți”. “Contemplăm o lumină care există acum, aici, la Sfânta Liturghie, o lumina care ne impregnează sufletele după Sfânta Taină a Spovedaniei, a iertării păcatelor” și, prin această lumină, “suntem chemați la a deveni asemenea cu Dumnezeu!”

Preasfinția Sa s-a oprit la modelul martirilor, îndemnând la urmarea căii pe care au deschis-o ei și care este accesibilă și azi în aceeași măsură, pentru fiecare, calea spre sfințenie: “Astăzi îi numim Fericiți, pe ei, cei care, cu umilință, cu nevrednicie o spun, predicau din aceleași locuri în care suntem noi astăzi; stăteau, probabil, în băncile în care stați, reculegându-se după Sfânta Liturghie, rugându-se, pregătindu-se pentru Sfânta Liturghie. Și noi, astăzi, stăm în același loc sfânt. Și dacă stăm în același loc sfânt, în această Catedrală, suntem chemați să le urmăm exemplul. Și, ei ne spun: «nu vă temeți, aveți curaj». Putem să mergem pe această cale. Dacă nu am putea, Dumnezeu nu ne-ar cere.”

“Vedem exemplul luminos al Maicii Sfinte, vedem exemplul luminos al Episcopilor noștri martiri. Au știut să trăiască în demnitate onorurile funcției de Episcop și, la fel, au știut să trăiască cu aceeași demnitate rușinea – din punct de vedere al acestei lumi – de a fi îmbrăcați în haine de pușcăriaș, de a lăsa catedrale pentru temniță, în care erau la fel de demni ca și atunci când predicau din Catedralele noastre. (…). Aici este demnitatea și exemplul luminos al Bisericii noastre; este un exemplu pentru întreaga țară, pentru întreaga lume. Există principii care nu se negociază nicicând, cu nimeni, indiferent de situație. Și Episcopii noștri, toți ca unul, cu o singură gură, au dat mărire lui Dumnezeu. Nici unul nu a ezitat o clipă: «credința noastră este viața noastră!» Așa să fie și pentru noi, iubiți credincioși.”

La final, Ierarhul a adăugat: “Contemplând lumina taborică și ascultând Evanghelia, poate ne vine greu să credem că și noi suntem chemați la această viziune. Poate acceptăm că Petru și ceilalți doi ucenici au fost privilegiați. Dar, oare, chiar și noi să fim cu adevărat părtași la aceste lumini? Dacă am avea dubiu, Biserica ne propune, la doar câteva zile după această sărbătoare a Schimbării la Față, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, unde o vedem pe Maica Sfântă trecând de la moarte la viață. Ne spun sfinții că Maica Sfântă a clipit, a închis ochii pentru o clipă acestei lumi și i-a deschis înspre adevărata viață și a intrat în lumină. Privind la Maica Sfântă, trebuie să credem că este mama noastră și că ne ajută și pe noi să mergem pe urmele ei.”

Episcopul de Cluj-Gherla a reînnoit invitația la pelerinajul eparhial programat în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, care a fost ridicată, anul acesta – An Centenar pentru Congregația Surorilor Maicii Domnului – la rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major, mulțumind, totodată, posturilor Radio Maria și Maria TV care au transmis în direct celebrarea hramului Catedralei și, de asemenea, vor transmite celebrarea din cadrul pelerinajului eparhial: “Vă invit pe toți, cu drag, să ne întâlnim și la Mănăstirea Maicii Domnului și împreună, atunci, și de-a lungul întregului an liturgic, de-a lungul întregii noastre vieți, să dăm mărturie de această lumină, să o lăsăm să impregneze viața noastră și să ascultăm mai ales îndemnul Mântuitorului pentru fiecare dintre noi: «fii lumina Mea!»”

După celebrarea liturgică s-a făcut o procesiune a Episcopului și a preoților, de la Altar până în partea laterală din față a bisericii, unde, după rugăciunile de binecuvântare a relicvariului și a icoanei cu chipul Cardinalului, au fost așezate moaștele Fericitului Arhiereu Iuliu. La această primă sărbătoare a hramului Catedralei “Schimbarea la Față” în timpul episcopatului Preasfințitului Claudiu, în numele preoților și a credincioșilor, pr. Anton Crișan a oferit Ierarhului un buchet de flori, “ca semn al dragostei și al comuniunii noastre”, împreună cu o icoană a Sfintei Familii.

Toți participanții au fost invitați apoi la o agapă fraternă în curtea catedralei, dar, mai înainte, credincioșii, pe rând, s-au oprit cu venerație la un moment de rugăciune în fața relicvariului cu moaștele Fericitului Iuliu Hossu, Arhiereul de Gherla și de Cluj-Gherla (1917-1970), primul Cardinal al românilor, vestitorul Marii Uniri, de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, Episcop greco-catolic martir pentru credință.

.fusion-gallery-2 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video predică

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Hramul Catedralei „Schimbarea la Față” și depunerea moaștelor Fericitului Iuliu Hossu apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita