Fără categorie

Comemorare în catedrala Lugojului: 23 ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Ioan Ploscaru

Anul acesta la 31 iulie, s-au împlinit 23 ani de la trecerea la cele veşnice a celui care a fost Arhiepiscop Ioan Ploscaru, fost Episcop al Eparhiei de Lugoj şi mărturisitor al credinţei în închisorile comuniste timp de 15 ani. Înalt Preasfinția Sa a trecut la cele veşnice în data de 31 iulie 1998.

În seara zilei de 31 iulie 2021, după Sfânta Liturghie s-a oficiat un parastas de pomenire în memoria Arhiepiscopului mărturisitor al credinței, de către Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop Eparhial de Lugoj, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, Părintele Teodor Baba, Consilier eparhial şi Protopop de Lugoj şi Părintele prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei.

A doua zi, duminică 1 august 2021, la Sfânta Liturghie Arhierească, ÎPS Ioan Ploscaru a fost pomenit în cadrul ecteniei morților.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost pontificată de Preasfinţitul Alexandru, Episcop de Lugoj, avându-l alături pe Preasfinţitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj. Au concelebrat: Mons. Vicar Angelo-Narcis Pop, Părintele Protopop Teodor Baba, eparhial şi Pr. Adrian Lung, Protopop al Protopopiatelor de Reghin, Teaca şi Gheorgheni.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup al Corului „Reînvierea” al catedralei.

La sfârşitul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Alexandru a evocat personalitatea predecesorului său, făcând o scurtă biografie. A fost evocată şi tăria şi perseverenţa în credinţă a celui care a îndurat 15 ani de închisoare şi 25 de ani de clandestinitate doar pentru că nu a dorit să se lepede de Cristos şi Biserica Sa.

S-a reamintit că la 21 ianuarie 1990 Înalt Preasfinția Sa, Ioan Ploscaru a celebrat prima Sfântă Liturghie ca episcop după 42 de ani, în catedrala din Lugoj, retrocedată. A fost prima catedrală greco-catolică retrocedată cu mare generozitate de către Înalt Preasfințitul Nicolae Corneanu, care de altfel a retrocedat cultului greco-catolic toate bisericile din teritoriul canonic al Înalt Preasfinției Sale.

„Înalt Preasfinţitul Ioan Ploscaru chiar dacă nu a devenit fericit” a spus Preasfinţitul Alexandru, „şi chiar dacă nu este unul din cei şapte Episcopi martiri ai Bisericii Noastre, este un mărturisitor al credinței pentru că nu a murit in închisoare dar, dacă era nevoie, ar fi acceptat şi acest lucru. Dumnezeu i-a oferit Înalt Preasfinţitului Ioan Ploscaru, harul să vadă cu ochii lui, cum se prăbușesc sisteme politice ale celor fără de Dumnezeu şi cum Cristos şi Biserica Sa îşi continuă cu tărie drumul în istorie pentru că este o instituție divină, supranaturală, instituită de Isus Cristos”.

În continuare Preasfinţitul Alexandru a afirmat că este o mare onoare de a fi succesorul martirilor, amintind că mai înainte de Arhiepiscopul Ioan Ploscaru a fost Episcopul Ioan Bălan care a fost declarat Fericit împreună cu ceilalți şase episcopi greco-catolici români martiri, chiar de către Sfântul Părinte Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj la 2 iunie 2019.

„Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru jertfele sfinților martiri şi pentru ceea ce ne-a lăsat ca moștenire episcopatul nostru şi mai ales, mă refer la Episcopul Ioan Ploscaru, la Episcopul Ioan Bălan şi la ceilalți înaintași ai săi”, a spus în încheiere Preasfinţitul Alexandru.

***

Arhiepiscopul Ioan Ploscaru – repere biografice:

S-a născut la 19 noiembrie 1911 în localitatea Frata (jud. Cluj).
A studiat teologia la Blaj şi la Strassbourg (Franţa).
La vârsta de 22 ani a fost hirotonit preot celibatar.
La 30 noiembrie 1948 a fost consacrat episcop de Lugoj, în clandestinitate, căci Biserica Greco-Catolică era scoasă înafara legii.
A dat mărturie de credinţă, fiind încarcerat timp de 14 ani.
A văzut reînvierea Bisericii Române Unite, în decembrie 1989.
La 2 decembrie 1996, episcopul Ioan Ploscaru a fost promovat arhiepiscop de către Papa Ioan Paul al II-lea. A trecut la Domnul în ziua de 31 iulie 1998, la Lugoj.
Arhiepiscopul Ioan Ploscaru, pe lângă pastoraţia căreia i s-a dedicat atât în timpul comunismului cât şi după revoluţia din 1989, a mai avut şi preocupări literare ca: exeget, poet, istoric şi moralist. A publicat 27 de cărţi. Dintre acestea amintim: „Lanţuri şi teroare”, lucrare apărută în limba română în anul 1993 care a fost tradusă în limbile italiană (2013), franceză (2017) şi spaniolă (2020). De asemenea amintim şi volumul de poezii „Cruci de gratii” (1992), tradus şi în limbile franceză (1995) şi italiană (2018).

Arhiepiscopul Ioan Ploscaru este unul din cei 12 episcopi ai Bisericii Române Unite care a traversat îngrozitoarea persecuție a acestei Biserici.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Comemorare în catedrala Lugojului: 23 ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Ioan Ploscaru apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita