Fără categorie

S-a încheiat reabilitarea bisericii „Episcop Ioan Bob” din Cluj-Napoca

O veste bună pentru parohia greco-catolică „Învierea Domnului” din centrul Clujului și pentru toți credincioșii: s-a încheiat reabilitarea bisericii parohiale „Episcop Ioan Bob” (str. Episcop Ioan Bob, nr. 5, Cluj-Napoca, jud. Cluj). Luni, 26 iulie 2021, în incinta bisericii reînnoite, cu iconostasul frumos restaurat, în prezența Preasfințitului Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a lui Cristian Teglaș, director economic al Episcopiei de Cluj-Gherla, a reprezentanților diferitelor instituții și firme, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor.

Pr. Nicolae Țap, administrator parohial, încă din 1998, al acestei parohii clujene, a oferit detalii despre lucrarea amplă și complexă împlinită cu contribuția mai multor instituții și firme cărora, în numele credincioșilor, le aduce mulțumiri pentru buna colaborare. Decizia restaurării generale a bisericii s-a luat în anul 2016. Cu ajutorul firmei de management Regional Consulting & Management SA, a firmei de proiectare Trimpex Gloria SRL, respectiv asistența tehnică a firmei Ostentum SRL, s-a implementat proiectul de «Reabilitare și introducere în circuitul turistic Biserica „Învierea Domnului” – „Bob”», obținându-se fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

La 25 august 2017 s-a semnat contractul de finanțare, nr. 358, cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene (denumire actuală: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) în calitate de Autoritate de Management și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în calitate de organism intermediar, iar în data de 20 noiembrie 2018, în urma organizării procedurii competitive de achiziție s-a semnat contractul de lucrări de reabilitare cu firma de construcții Addconcept SRL. Lucrările au început în 6 mai 2019, iar la 5 noiembrie 2019, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, de binecuvântată memorie, a oficiat sfințirea crucii de pe turnul bisericii. Termenul de finalizare a proiectului este 24 august 2021. Valoarea totală a proiectului este 2.626.830,21 lei, din care finanțare nerambursabilă 2.291.331,61 lei.

Procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor a fost semnat de către cei în drept: Preasfinția Sa Claudiu, în calitate de președinte al comisiei de recepție și de către membrii acestei comisii, inspectori din partea Inspectoratului Județean în Construcții Cluj, a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, consilierul superior de la Direcția Județeană pentru Cultură Cluj și cei doi experți cooptați, reprezentanți ai firmelor Tektum Arhitectură & Artă SRL și Kvadrum Axis SRL; de secretarul comisiei, diriginte de șantier din partea firmei Ostentum SRL precum și de invitați din partea firmelor Trimpex Gloria SRL, ARH Stil Impex SRL, Progir SRL, Procatel SRL, Addconcept și specialistul atestat restaurator iconostas Drăgan Hlinca Dragoș PFA.

Biserica „Episcop Ioan Bob” – monument istoric

Ridicată între 1798-1800 de către Episcopul Ioan Bob, biserica “Învierea Domnului”, cunoscută ca biserica “Bob”, este prima biserică românească intra muros din Cluj. Pentru că în acel timp nu se permitea românilor să își zidească biserici în centrul orașelor, începutul construcției s-a făcut sub numele unei “magazii de bucate în str. Cărbunarilor” și abia după ce s-a construit turnul acoperit de aramă și s-a montat crucea, “s-a făcut declarație publică, că se zidește biserică românească între zidurile vechii cetăți romane Napoca” – notează presa vremii.

După finalizarea bisericii, în anul 1800, s-a înființat parohia greco-catolică “Învierea Domnului” din Cluj, primul preot paroh fiind Ioan Nemeș. În 1804, Biserica Ioan Bob a devenit sediul Protopopiatului din regiunea Clujului, până în 1930, când acesta a fost transferat la Catedrala “Schimbarea la Față” (odată cu mutarea Sediului eparhial de la Gherla la Cluj). Vreme de peste un secol, ctitoria Episcopului Ioan Bob a fost un important centru de spiritualitate, de credință și de promovare a culturii și a identității naționale românești: “de la amvonul ei s-a ținut vie flacăra credinței creștine și ideea unirii tuturor românilor, pentru aceasta, după plinirea «visului străbun» a și fost declarată monument istoric” mai nota gazetarul, în 1947.

Dacă la începuturile sale, parohia afiliată bisericii „Bob” număra aproximativ 100 de credincioși, după 99 de ani, în 1899, ea număra 3.965 de credincioși români greco-catolici. S-au făcut reparații în 1903, apoi în 1922, biserica fiind, în timp, îmbogățită cu noi decorațiuni și picturi. În clădirea aparținătoare bisericii a fost fondată Reuniunea Sf. Maria a femeilor greco-catolice române din Cluj și a funcționat Școala primară confesională Maica Domnului, condusă de surorile din Congregația Maicii Domnului, singura școală primară românească din Cluj în anii de prigoană hortistă 1940-1944.

În această biserică au slujit și predicat: Episcopul dr. Mihail Pavel, Episcopul dr. Vasile Hossu, Episcopul dr. Demetriu Radu, Episcopul dr. Iuliu Hossu, cel care va fi cel dintâi cardinal al românilor, aici a fost primit Nunțiul Apostolic în România Excelența Sa Carol Marmaggi, devenit Cardinal roman. În 9 octombrie 1944, biserica a fost grav avariată de bombardamente, încât a fost nevoie, în decembrie 1944, să fie deschisă o capelă provizorie. În vara lui 1945 s-au început lucrări ample de restaurare, astfel încât, la 25 mai 1947, biserica înnoită a fost sfințită din nou de către Arhiereul Iuliu Hossu.

În perioada 1948-1995, sfântul locaș a fost trecut, de către Statul comunist, în folosința Bisericii Ortodoxe, în 1981 fiind din nou restaurată. În luna iunie 1995 biserica „Ioan Bob” a intrat din nou în posesia Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, ca rezultat al dialogului dintre Biserica Română Unită cu Roma și Biserica Ortodoxă, fiind una dintre puținele lăcașuri de cult retrocedate atunci prin bunăvoința Mitropolitului Bartolomeu Anania.

După 1995, timp de trei ani, până la recuperarea Catedralei „Schimbarea la Față” (în martie 1998), biserica „Episcop Ioan Bob” a fost centru de rugăciune, spiritualitate și comuniune între preoții și credincioșii greco-catolici clujeni, putând fi numită „cea de-a doua Catedrală”, după „Catedrala” mare sub cerul liber din Piața Libertății. Din 1998, când a fost recuperată și Catedrala episcopală de pe bulevardul Eroilor, bisericii Bob i-a rămas arondată parohia Cluj II – Centru Bob (din protopopiatul Cluj I).

.fusion-gallery-2 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul S-a încheiat reabilitarea bisericii „Episcop Ioan Bob” din Cluj-Napoca apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita