Fără categorie

Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Dumbrăviţa. Sfinţirea solemnă a noii biserici

În Duminica întâi după Rusalii, (a Tuturor Sfinţilor), la 27 iunie 2021, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Dumbrăviţa din Protopopiatul Timişoarei. Preasfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj. Motivele principale ale vizitei au fost: sfinţirea solemnă a noii biserici cu hramurile: „Preasfânta Treime” şi „Naşterea Maicii Domnului”. Ultima vizită pastorală în această parohie a avut loc la 22 iunie 2014, când s-a sfinţit piatra de temelie a acestei biserici.

La sosire, Preasfinţitul Alexandru a fost întâmpinat în faţa noului lăcaş de cult cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către Pr. Dr. Remus Dobra, parohul locului, împreună cu un sobor de preoţi din protopopiat. Un grup de copii i-au oferit Ierarhului buchete de flori.

Ceremonia religioasă a început la ora 1000 cu oficiul sfințirii apei, desfășurat în fața bisericii, după care a urmat procesiunea de binecuvântare a noului lăcaș de cult, prin ungerea zidurilor exterioare și interioare cu Sfântul și Marele Mir în formă de cruce, și prin stropire cu apă sfințită. De asemenea s-a sfințit și masa altarului, în care au fost așezate moaște ale ale Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români: Vasile Aftenie și Ioan Bălan.

Pr. Răzvan Oprişa a dat citire Hrisovului în care se arată că: în comuna Dumbrăviţa nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii, în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia a fost înfiinţată la 25 ianuarie 2007, din inițiativa Părintelui De pie memorie Nicolae Teodorescu, Vicar Foraneu și Protopop al Timișoarei. Primul paroh al acestei parohii este Pr. Dr. Remus Dobra, iar piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 22 iunie 2014 în Duminica a II-a după Rusalii (Chemarea Apostolilor), de către Preasfinţitul Alexandru Mesian Episcop de Lugoj. Prima Sfântă Liturghie a fost celebrată la data de 8 iunie 2020, în Lunea Rusaliilor de Sărbătoarea Preasfintei Treimi (hramul bisericii).

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de Preasfinţitul Alexandru Mesian, avându-i alături pe: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, Pr. Răzvan Oprișa, Vicar Foraneu și Protopop de Timișoara, Pr. Dr. Remus Dobra, paroh de Dumbrăvița; din Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş: pe Pr. Prof. Dr. Ioan Mitrofan şi pr. Horea Bârsan. Din Protopopiatul Timişoarei: pr. ieromonah Atanasie Muntoni, stareţul mănăstirii „Preasfânta Treime” Giroc, Pr. Ioan Dunca, paroh la Parţa, Pr. Valentin Danciu, paroh la Dragşina, Pr. Vasile Dragoş şi Vasile Borda, – din parohia Timişoara I, Pr. Felician Kadar, paroh la Orţişoara, Pr. George Rădulescu, paroh la Sânandrei, Pr. Gheorghe Ardelean, paroh la Periam, Pr. Mihai Pavel, paroh la Covaci, Pr. Gabriel Sabău, paroh la Jebel, pr. Valentin Martin, parohia Timişoara II şi Taichiş Alin, paroh la Izvin.

De asemenea, la Sfânta Liturghie au participat şi preoţi din Dieceza Romano-Catolică de Timişoara: Părintele Nikola Lauš, econom Diecezan, Părintele Prof. Zoltán-József Kocsik, director al Liceului Romano-Catolic „Gerhardinum” Timişoara, şi Părintele Lajos Máthé, paroh la Dumbrăviţa.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru s-a referit la textul Evangheliei duminicii.

PS Alexandru a amintit că aici la Dumbrăviţa a sfinţit cea de-a 51-a biserică în cei 28 de ani ai Episcopatului Său. „În această zi de 27 iunie” a spus Preasfinţia Sa, „am comemorat şi ziua de naştere pentru eternitate a Fericitului Episcop martir Ioan Suciu” (+1953 la închisoarea din Sighet). Preasfinţitul Alexandru a amintit cu multă recunoştinţă de ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului de pie memorie care a retrocedat toate bisericile şi casele parohiale ce au aparţinut, înainte de anul 1948, Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică – caz unic în România.

În continuare, Preasfinţia Sa a mulţumit Părintelui paroh Remus şi soţiei sale, comunităţii parohiale pentru contribuţia de a avea un nou locaş de cult în localitatea Dumbrăviţa. A mulţumit autorităţilor locale, Primăriei Dumbrăviţa respectiv primăriei Giarmata pentru buna colaborare.

PS Alexandru a conferit Crucea Pectorală, Preacucernicului Părinte dr. Remus Dobra pentru activitatea pastorală desfăşurată pe parcursul a aproape 17 ani de preoţie, într-o perioadă foarte grea, de refacere a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi în mod deosebit pentru râvna depusă pentru construirea noii biserici parohiale greco-catolice cu hramul „Preasfânta Treime” din Dumbrăviţa.

Părintele dr. Remus Dobra este preot în Eparhia de Lugoj din 5 decembrie 2004. A absolvit în anul 2004, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, obţinând licenţa în Teologie. În perioada 2006-2007 a urmat studii de master, iar în parioada 2008-2011 a urmat studiile de doctorat ale Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Bucureşti, obţinând doctoratul în Teologie. Este căsătorit din anul 2004. Prima parohie primită în misiunea preoţească a fost parohia Giarmata. Din 30 ianuarie 2007 a fost numit paroh şi pentru parohia greco-catolică nou-înfiinţată din Dumbrăviţa.

La finalul ceremoniei, pr. paroh Remus a mulțumit tuturor pentru participare, ierarhului, clerului, oficialităților, precum și credincioșilor prezenți la acest deosebit eveniment, veniți din toate parohiile învecinate.

A consemnat: Ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-5{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Dumbrăviţa. Sfinţirea solemnă a noii biserici apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita