Fără categorie

PS Vasile de Sărbătoarea Rusaliilor 2021: Coborârea Spiritului Sfânt peste sfinții apostoli este darul lui Dumnezeu făcut umanității, este Spiritul lui Hristos care rămâne cu ai Săi

Cu ocazia sărbătorii „Coborârea Sfântului Spirit”, Preasfințitul Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Seini, care și-a serbat, cu mare bucurie si fast, hramul. Aici a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu părintele proptopop și paroh Sălăgean Ioan și împreună cu părintele diacon Paul Osoian.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a invitat credincioșii prezenți să fie atenți la invitația Mântuitorului Hristos „care ne spune că El este Lumina lumii și tot cel care va crede în El, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții”. „Câtă nevoie avem de lumină! Acolo unde este lumină, este posibilă viața. Astăzi, în sărbătoarea Rusaliilor ne bucurăm și noi de lumina soarelui și de Lumina strălucitoare, care întrece mintea, dar inima o simte, Lumina harului Spiritului Sfânt. Lumina coborâtă la Rusalii peste apostoli, în chip de limbi de foc, este Lumina Spiritului Sfânt, care din cer vine să-i confirme, să-i întărescă, să le dea curaj, să le deschidă mintea și inima”. „Pentru noi, creștinii, această sărbătoare este sărbătoarea confirmării și împlinirii promisiunii lui Isus, care le-a spus apostolilor: Rămâneți în Ierusalim până când veți primi putere de sus ”. „Coborârea Spiritului Sfânt peste sfinții apostoli este darul lui Dumnezeu făcut umanității, este Spiritul lui Hristos care rămâne cu ai săi. Hristos însuși pe cruce și-a dat duhul, spiritul, suflarea. Și-a dat-o Tatălui și ne-a dăruit-o nouă, suflarea Lui de viață, o viață nouă. Atunci când vorbim de viață nouă, nu vorbim de o altă viață, ci vorbim de o înnoire a ei, de un sens nou al vieții, o viață care își găsește împlinirea în iubire. Spiritul Sfânt care coboară astăzi, reînnoiește inima fiecărui credincios, care rămâne unit în Hristos, Lumina lumii. Limbile de foc ating inimile credincioșilor, conducându-i la adevăr, un adevăr simțit în profunzimea inimii, că omul îi datorează lui Dumnezeu viața, că omul are nevoie de Spiritul Sfânt pentru ca viața să fie reînnoită. Reînnoirea vieții nu se referă doar la viața biologică, ci la viața spirituală, viața sufletului omului. Se reînnoiește viața noastră, a creștinilor de fiecare dată când iubirea lui Hristos se face prezentă în noi și noi putem să privim lumea, să ne relaționăm și să vorbim, să înfăptuim ceea ce Isus a înfăptuit”.

Astfel a îndemnat Preasfințitul la reflecție profundă asupra modului în care, în această sărbătoare, dacă suntem deschiși, ne putem ajuta de Spititul Sfânt care s-a coborât peste fiecare comunitate adunată împreună în rugăciune de laudă, pentru a crește și a ne perfecționa în acele puncte în care avem nevoie fiecare, spre a spori relaționarea în iubire, spre a ne pune în slujba comunității și a evangheliei, urmași ai lui Hristos fiind.

În cadrul Sfintei Liturgii, un grup de copilași a primit Prima Sfântă Împărtășanie solemană. Către ei si-a îndreptat Preasfințitul atenția în cadrul omiliei și a explicat cum ei „L-au primit pe Isus cel viu în viața lor și viața lor frumoasă și nevinovată a copilăriei este confirmată de darul Iubirii lui Dumnezeu, o Iubire pe care ei se angajează, primind Sfânta Taină a Euharistiei, să o trăiască și să o răspândească”. „Ați primit, dragi copii, darul cel mare, pe Isus Hristos, care vă va însoți, care rămâne cu voi și în măsura în care generozitatea, iubirea, pacea și bucuria le veți trăi, în acea măsură veți gusta din acest dar și vă veți face voi înșivă dar pentru alții”, a afirmat Preasfințitul, adresânduse-se copilașilor.

Părintele paroh și protopop Sălăgean Ioan a mulțumit Preasfințitului Vasile și tuturor autorităților județene și locale, credinșioșilor invitați și credincioșilor parohiei Seini. A mulțumit copilașilor care au făcut Prima Împărtășanie Solemnă și doamnei Angela Bud, care se ocupă de cateheza copiilor. „Dragii mei fii sufletești, Biserica își pune multă speranță în voi, le fel cum își pun speranță în voi părinții și societatea. Să creșteți în har și în înțelepciune, să creșteți în Biserică, pentru că veți deveni stâlpii societății, ai neamului și ai Bisericii!”, a afirmat părintele.

Biroul eparhial de presă

.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-5{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul PS Vasile de Sărbătoarea Rusaliilor 2021: Coborârea Spiritului Sfânt peste sfinții apostoli este darul lui Dumnezeu făcut umanității, este Spiritul lui Hristos care rămâne cu ai Săi apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita