Fără categorie

Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova la catedrala din Lugoj – 13 iunie 2021

Ziua de 13 iunie este dedicată în calendarul romano-catolic şi greco-catolic, Sfântului Anton de Padova. Cunoscut sub numele de „Sfântul minunilor”, Sfântul Anton a devenit atât de popular încât a ajuns să fie cinstit nu numai de credincioşii catolici de ambele rituri ci şi chiar de unii credincioşi ortodocşi. La Lugoj a devenit o tradiţie, imediat după redobândirea libertăţii cultului greco-catolic, cinstirea acestui mare sfânt, prin rugăciunile adresate în fiecare marţi, după oficiile religioase.

Anul trecut, datorită contextului creat de pandemia COVID-19, sărbătoarea Sfântului Anton nu s-a putut ţine în catedrală. Astfel, s-a ţinut în aer liber în curtea Casei memoriale „Arhiepiscop Ioan Ploscaru”, de pe str. I.P. Bănăţeanu, nr. 10.

Programul liturgic din seara zilei de duminică, 13 iunie a.c. din Catedrala Lugojului a început cu rugăciunea sfântului Rozar, de la orele 17.30, apoi a continuat cu Sfânta Liturghie, de la orele 18.00, pontificată de Preasfinţia Sa, Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj. Au concelebrat: pr. prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei şi pr. Ioan Brândău, paroh la Budinţ. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.

Predica a fost ţinută de Părintele Ioan Pop care a vorbit, mai întâi despre Evanghelia Duminicii, a rugăciunii lui Isus pentru unitate, (Ioan 17,1-13). Următorul punct al predicii a fost despre viaţa şi activitatea Sfântului Anton de Padova.

Preasfinţitul Alexandru a binecuvântat apoi crinii prin stropire cu apă sfinţită, şi pe credincioşi.

A urmat un scurt cuvânt, rostit de Preasfinţia Sa Alexandru, despre calităţile Sfântului Anton, cel mai popular sfânt din Biserica Catolică. „Multumim lui Dumnezeu ca ne-a dat sfântul mileniului II, dar tot atât de actual şi în mileniul al III-lea”, a spus Preasfinţia Sa. A mulţumit celor care s-au străduit să pregătească această sărbătoare a Sfântului Anton în catedrala din Lugoj. A mulţumit corului, părintelui Paroh Ioan Pop pentru organizare, Părintelui Protopop Baba care a acordat asistenţă spirituală şi nu în ultimul rând Rvs. Pr. Ioan Brândău, paroh în parohia Budinţ.

PS Alexandru a încheiat, acordând credincioşilor binecuvântarea arhierească.

Programul spiritual a continuat cu o serie de rugăciuni şi devoţiuni către Sfântul Anton (rugăciuni de mulțumire, de recomandare, pentru familii, reuşită la examen, pentru bolnavi, pentru dorinţa soţilor de a avea copii, litania Sf. Anton, … ), cu pomenirea nominală a credincioşilor.

La final Părintele Ioan a binecuvântat credincioşii cu relicva Sfântului Anton.

Programul serii s-a încheiat cu distribuirea anafurei şi cu foarte multe pâini.


A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova la catedrala din Lugoj – 13 iunie 2021 apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita