Fără categorie

Jubileu de 125 de ani la Oradea

Comunitatea fraților franciscani şi a credincioşilor de la Sanctuarul ,,Maica Domnului” de la Oradea, duminică 6 iunie 2021, au trăit un moment de încărcare spirituală, celebrând Jubileul celor 125 de ani de la înfiinţarea canonică a Provinciei Franciscane ,,Sfântul Iosif” din România.

Sărbătoarea a avut în centru Sfânta Liturghie, celebrată de PS Virgil Bercea, episcop Greco-Catolic de Oradea. La Sfânta Liturghie a participat Pr. Provincial Damian-Gheorghe Pătraşcu, care a venit de la Curia Provincială de la Băcău, Pr. Mihai Vătămănelu, vicarul general al Eparhiei de Oradea, mai mulţi preoţi din convent sau oaspeţi, surori, terţiari franciscani, dar şi un număr mare de credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, PS Virgil a vorbit din evanghelia duminicii: a orbului din naştere. Un orb care nu a văzut soarele, un om care era sărac şi nu avea nimic. Acesta se întâlneşte cu Isus, dar nu îi cere nimic. Isus ia iniţiativa. Dumnezeu se murdăreşte pe degete pentru acest om. S-a murdărit ca să redea lumina orbului din naştere. Întreaga noastră viaţă este ca o dimineaţă cu Dumnezeu şi în Dumnezeu, accentua episcopul nostru.

În cadrul predicii PS Virgil a vorbit şi de jubileul fraţilor franciscani, evocând viaţa Sfântului Francisc care s-a făcut sărac. Au fost amintiţi fraţii care au activat în Eparhia de Oradea la începuturi, când episcop era fericitul Valeriu Traian Frenţiu. Pentru eparhia noastră, aceşti fraţi sunt ca o dimineaţă a lui Dumnezeu şi pentru acest lucru trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu, ne-a încurajat PS Virgil.

La finalul Sfintei Liturghii, au luat cuvântul dl. Silviu Sana, cercetător şi istoric în Eparhia de Oradea, care a evocat începuturile fraţilor la Oradea. Pentru Eparhia de Oradea misiunea franciscanilor conventuali vine într-un alt context istoric, politic şi social, şi anume, cel al României Mari. În acele timpuri, vidul material şi spiritual ce a urmat războiului l-a făcut pe fericitul Valeriu Traian Frenţiu să ceară ajutorul Romei pentru aducerea persoanelor consacrate care să lucreze pentru restaurarea vieţii spirituale a credincioşilor români.

Primul pas al unui franciscan conventual la Oradea a fost cel al Fratelui Ioan Gârleanu, care în 1926 a ţinut exerciţii spirituale pentru seminarişti în perioada Postului Mare. Dar momentul oficial al venirii fraţilor este anul 1928. Atunci au început misiunile la Drăgeşti, Gruiulung şi Dicăneşti.

În trecut, frații franciscani au avut activităţi pastorale slujind în diferite parohii, construind biserici, dar au avut şi activităţi publicistice prin apariţia mai multor cărţi şi reviste: Bunul Păstor, Micul Misionar, Calendarul Micul Misionar pe anul Domnului 1948. Primul Colegiu Serafic la Oradea a avut opt fraţi.  La Drăgeşti parohia era administrată de doi fraţi, iar la Sanislău erau, la fel, doi fraţi. La Academia Teologică frecventau cursurile opt studenţi franciscani.

S-au amintit câţiva fraţi mai reprezentativi dinainte de comunism: Ioan Gârleanu, Dominic Neculăieş, Iosif Celante, Mihai Rotaru, Iosif Tălmăcel, dar şi fraţii care au venit după comunism: Ştefan Tătaru care a construit biserica sanctuarului alături de PS Vasile Hossu. Pr. Iosif Sabău care a fost vicar general al Eparhiei de Oradea şi Ministru provincial dar şi pr. Damian Blăjuţ, care a avut un rol deosebit în pastoraţia credincioşilor fiind foarte iubit de întreaga comunitate.

Expunerea istorică s-a încheiat evocând un mesaj al unui tânăr frate franciscan Gheorghe Dumitraş, ajuns la Oradea în 1947, care adresa un mesaj părinţilor săi: ,,Am ajuns cu bine la Oradea după opt zile de drum, am fost foarte bine primiţi, IPS Valeriu Traian Frenţiu ne-a primit în audienţă şi ne-a vorbit mult, apoi ne-a arătat tot palatul episcopal (…), aici suntem foarte bine trataţi, toţi ne cinstesc (…)”.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Provincial Damian-Gheorghe Pătraşcu a adus mulţumirea şi lauda sfinţiei sale, bunului Dumnezeu pentru cei 125 de ani de la înfiinţarea canonică. Sublinia părintele că celebrăm acest jubileu nu pentru a căuta aplauze sau laude, ci pentru a împlini cuvântul Scripturii: ,,Amintiţi-vă de conducătorii voştri şi imitaţi-le credinţa”. Părintele provincial a mulţumit bunului Dumnezeu, Preasfințitului Virgil prezent la sărbătoare, părinţilor şi fraţilor care se găsesc azi la Oradea, felicitând întreaga comunitate greco-catolică de la Sanctuar.

Momentul festiv s-a încheiat primind arhiereasca binecuvântare a PS Virgil.

Pace şi Bine!

Pr. Iulian Robu


Știre preluată de pe egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-5{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Jubileu de 125 de ani la Oradea apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita