Fără categorie

Prima Împărtășanie Solemnă în capela “Sf. Iosif” din Piața Cipariu, Cluj-Napoca – 30 de copii au primit harul de a fi mărturisitori ai lui Cristos

Duminică, 30 mai 2021, a V-a după Paști (a Samarinencei), Preasfințitul Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a oferit Prima Sfântă Împărtășanie solemnă unui grup de 30 de copilași, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești celebrată în capela “Sf. Iosif” din incinta Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor Sec. al XX-lea, Piața Cipariu, Cluj-Napoca. În acest an, grupul de copii din cadrul parohiei “Andrei Mureșanu” a fost pregătit de către catehetele Otilia David, Adriana Tușa și Cristina Sechelea. Grupului de copii din parohia “Andrei Mureșanu” s-au adăugat alte două grupe pregătite de Otilia David, de data aceasta în calitatea de profesor de religie la două școli centrale: Colegiile Naționale “G. Coșbuc” și “Gh. Șincai” (din Cluj-Napoca) – fapt pentru care la eveniment a fost prezentă și Inspectoarea de religie greco-catolică, Dana Bodea.

Răspunsurile la Sf. Liturghie le-au dat copiii din Corul “Allegria” al Capelei “Sfântul Iosif”, dirijat de Cristina Nagy, la pian: Iulia Marțian, alături de ei fiind și diaconii Mihai Roman și Vlăduț Pupăză. Au concelebrat Mons. Marius Cerghizan, Vicar general, preoții parohiei “Andrei Mureșanu” – pr. Mircea Marțian și pr. Florin Isac, vicar parohial, pr. Virgil Florian, asistent spiritual la catedrala din Piața Cipariu, alți preoți oaspeți. Coordonator al ceremoniei a fost diaconul Marius Cîmpean, cancelar eparhial.

Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură pe baza evangheliei duminicii, un fragment din Sf. Evanghelist Ioan (Io 4,5-42), care vorbește despre o întâlnire cu Isus, cea a femeii samarinence. Asemenea femeii din fragmentul evanghelic și copilașii protagoniști ai acestei celebrări au experimentat întâlnirea, pentru întâia oară, cu Isus Euharisticul. În mod special despre ei a vorbit și lor li s-a adresat Ierarhul în această zi, și-a exprimat bucuria de a-i primi, de a le administra Sfânta Împărtășanie pentru prima dată în mod solemn, i-a felicitat, mulțumind întregii comunități, pentru că, acești copii sunt dovada că există o “foame și sete de Dumnezeu” în această parohie. Preasfinția Sa a mulțumit catehetelor care i-au pregătit, preoților care le-au administrat prima Spovedanie, familiilor acestor copii, care i-au condus și susținut pe drumul lor spre Dumnezeu.

“Văzând această bucurie”, a spus Ierarhul, “înțelegem ce înseamnă cuvântul Evangheliei că, pe Dumnezeu trebuie să îl adorăm «în spirit și adevăr», nu în munte sau în altă parte. Și, văzând bucuria de astăzi, e ca și cum aș vedea Catedrala de aici deja împlinită; este ca și cum nu ar mai avea nevoie să o împlinim, construcția e deja împlinită prin ceea ce facem. Pentru că, în măsura în care mergem înainte cu o construcție de piatră, de zid, la fel trebuie să mergem, în paralel, și cu construcția bisericii din sufletele noastre. Nu putem să o avem pe una fără cealaltă. Iar bisericile din sufletele noastre nimeni nu le va putea dărâma atât timp cât sunt ancorate în iubirea, credința și speranța lui Dumnezeu.” Privind spre pericopa evanghelică a duminicii, Preasfințitul Claudiu a spus: “Isus întâlnește o femeie care merge după apă. Și este semnificativ că Isus o așteaptă la fântâna lui Iacob, fiindcă fântânile, în Vechiul Testament, sunt locuri de întâlnire. Multe căsătorii s-au născut acolo, din nevoia de apă, din nevoia trupească, dintr-o nevoie naturală care s-a transformat în ceva mai mult. Și Isus, dacă întâlnește femeia la această fântână, e pentru a ne spune că El este adevăratul nostru Mire, că sufletul nostru, cum spune Sf. Augustin, nu este liniștit, împlinit, până când nu își găsește liniștea și împlinirea în Dumnezeu”.

“În momentul în care femeia percepe că în fața ei se află mai mult decât un om, mai mult decât un profet, în acel moment Isus atinge existența ei. Și atunci e nevoie de adevăr. Îi spune: «du-te și cheamă-l pe bărbatul tău». Femeia este pusă în fața unei alegeri. Ea știe adevărul vieții ei, știe că a avut cinci bărbați și că acela pe care-l are acum nu este bărbatul ei. Dar femeia face acest pas în credință și îi mărturisește acest lucru lui Isus. Și există o latură spirituală, simbolică a acestui adevăr, fiindcă toți suntem în aceeași situație. Fiecare dintre noi și umanitatea întreagă. Toți căutăm în direcții greșite binele nostru, fericirea noastră, bucuria, împlinirea noastră.” De aceea, “suntem chemați să ieșim din logica umană pentru a-l întâlni pe adevăratul Mire al vieții noastre, Isus Cristos. Și evanghelia de astăzi ne cheamă să fim la fel cu acești copii care fac azi Prima Sfântă Împărtășanie”, a spus PS Claudiu.

A subliniat că “Isus vine și ne caută acolo unde suntem, ne ia așa cum suntem, de multe ori nevrednici, de multe ori nedemni – suntem nevrednici și aici este puterea iubirii și a îndurării lui Dumnezeu, că ne primește așa cum suntem. Dar, dincolo de aceasta e nevoie de adevăr, de coerență, nu putem rămâne aceiași după întâlnirea cu Dumnezeu. Așa cum copiii care astăzi Îl vor primi pe Isus în sufletele lor nu vor mai fi aceiași copii ca și până astăzi. Ei vor fi aceiași, și totuși, cu ceva în plus, cu ceva diferit, cu haruri speciale.” Preasfințitul a explicat că după acest moment, al întâlnirii cu Isus prin primirea în sufletele lor a Trupului și a Sângelui Său, ei sunt chemați să devină mărturisitori, să rămână cu Isus și să vorbească și altora despre Domnul. A mai spus că acest eveniment este o invitație pentru toți cei care au luat parte la celebrare, să regăsească uimirea și bucuria de a-l primi pe Mântuitorul, și, asemenea femeii din evanghelie, să fie căutători ai adevărului, ai luminii în viața lor, să își trăiască identitatea de Creștini (cu majusculă!).

De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat întreaga comunitate la rugăciune pentru acești copii, la responsabilitate față de drumul lor spiritual, cei care îi înconjoară să facă în așa fel încât să “se întărească flacăra din sufletele lor”. Și a îndemnat ca, pentru aceasta, să fie cerut ajutorul Sfântului Iosif, “pentru a-l ocroti pe Pruncul Isus din sufletele acestor copii”. După Sf. Liturghie Preasfințitul Claudiu a înmânat copilașilor diplomele de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie, și apoi, le-a fost oferit câte un cadou din partea parohiei Andrei Mureșanu.

În continuare, Pr. Mircea Marțian a mulțumit, mai întâi lui Dumnezeu “pentru această zi minunată, pentru copii, pentru trăirea din această zi, pentru familiile copiilor și întreaga Biserică”. A mai spus: “mulțumim din suflet Păstorului nostru, Preasfințitului Claudiu, pentru binecuvântare și apreciere, pentru că a mijlocit, prin minunata celebrare și iscusitul cuvânt de învățătură, prietenia lui Isus Cristos cu acești copilași”. Mulțumiri au fost aduse tuturor preoților prezenți și diaconilor împreună slujitori, mulțumiri pentru cei care au dat răspunsurile liturgice – copiii din Corul Allegria – celor care au ajutat, diaconilor, teologilor și celor împreună cu ei. Și-a exprimat recunoștința față de catehete: Otilia David, Adriana Tușa și Cristina Sechelea, “pentru devotamentul și dragostea cu care au condus copilașii în pregătirea lor pentru acest moment solemn”. A mulțumit pr. Man Gabriel, care a ajutat pentru prima spovadă și examinare a copiilor, de asemenea, voluntarilor tineri care s-au ocupat de organizarea celebrării și mai ales, a mulțumit copiilor și familiilor lor pentru că i-au încurajat pe cei mici în primirea primei Sfinte Împărtășanii.

Preasfinția Sa Claudiu a încheiat mulțumind tuturor participanților la celebrare, în mod particular Corului Allegria și a încheiat, spunând: “Să dea bunul Dumnezeu să mergem înainte ca o mare familie, în care să vă simțiți parte a întregii Biserici și copii ai lui Dumnezeu”. Au urmat fotografiile de grup – cu copiii care au făcut Prima Împărtășanie, dar și cu copiii din Corul Allegria. Pozele s-au făcut afară, în fața intrării, spre capelă, a Catedralei în construcție. A fost imortalizată spre reamintire bucuria acestei zile, care va rămâne unică și reper spiritual în viața copilașilor care l-au primit pentru prima dată pe Domnul Isus Cristos în sufletele lor.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}


Știre preluată de pe eparhiaclujgherla.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Prima Împărtășanie Solemnă în capela “Sf. Iosif” din Piața Cipariu, Cluj-Napoca – 30 de copii au primit harul de a fi mărturisitori ai lui Cristos apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita