Fără categorie

Vizita pastorală a Preasfințitului Claudiu în Parohia „Nașterea Domnului” – cart. Zorilor, Cluj-Napoca

O nouă vizită pastorală a Episcopului de Cluj-Gherla, Preasfințitul Claudiu, în Duminica femeilor purtătoare de mir – 16 mai 2021 -, a fost prilej de binecuvântare și întâlnire, de data aceasta pentru credincioșii Parohiei „Nașterea Domnului” din cart. Zorilor, Cluj-Napoca și pentru păstorii lor: pr. Ioan Copândean și pr. Ioan Ureche, vicar parohial.

Preasfinția Sa a fost întâmpinat cu bucurie în fața bisericii „Nașterea Domnului” (str. Gh. Dima nr. 45) de către preoți și credincioși, o comunitate vie care păstrează aprinsă flacăra rugăciunii în cartierul ce oferă o frumoasă vedere asupra orașului Cluj-Napoca. A urmat momentul central al Duminicii, celebrarea Sfintei Liturghii. La masa Sf. Altar, au concelebrat Mons. Marius Cerghizan, Vicar general, preoții parohiei, alți preoți invitați. Au diaconat pr. dc. Marius Cîmpean, cancelar eparhial și pr. dc. Tiberiu Vaida. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost oferite de studenți și absolvenți ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.

Cuvântul de învățătură, în această zi pe baza Evangheliei după Sf. Evanghelist Marcu (Mc 15,43 – 16,8) – a Femeilor purtătoare de mir –, a fost despre adevărul și puterea Învierii Domnului ca sursă de viață și bucurie pentru fiecare om, oricare ar fi realitatea pe care acesta o trăiește, pentru că „Isus este cu noi în fiecare zi”. Mai ales atunci când „căutarea noastră se transformă în plâns și în adevărată dorință de Dumnezeu”, poate fi simțită prezența Sa.

Preasfinția Sa a relatat și un moment semnificativ din viața Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, în timpul detenției, când s-a întâlnit cu un preot care acceptase să treacă la Biserica Ortodoxă pentru că el considera că «nu există nici o perspectivă pentru Biserica Greco-Catolică». „Auzind aceste cuvinte, Episcopul Iuliu Hossu a spus: «perspectiva o dă tot timpul Dumnezeu!». Și îi oferă preotului exemplul minunat al femeilor mironosițe, care, atunci când merg la mormânt, au spus: «cine ne va îndepărta piatra?». Dar, când ajung la mormânt, văd că piatra era deja îndepărtată. Și, spune Episcopul Iuliu Hossu: «La fel va fi și cu Biserica noastră. Dumnezeu va îndepărta piatra de pe mormânt. Nu știm când, nu știu dacă eu voi mai trăi să văd acest lucru, dar, cu siguranță, Dumnezeu va îndepărta piatra de pe mormânt». Perspectiva o dă întotdeauna Dumnezeu. Este o mare lecție pentru viața noastră, pentru că trăim vremuri dificile” – a subliniat Ierarhul.

Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să-și aducă aminte de Sfânta Scriptură, de exemplul Fericitului Cardinal Iuliu Hossu și de faptul că perspectiva o dă întotdeauna Dumnezeu. „El îndepărtează piedicile din viața noastră, din familiile noastre, din lumea în care trăim. Când suntem cu Isus Înviat, bucuria trebuie să caracterizeze viața noastră!”, a repetat PS Claudiu, amintind totodată că viața de pe acest pământ este doar „o pregătire pentru viața veșnică.

„Isus ne-a deschis calea. Pentru noi, mormântul nu este cuvântul definitiv din această viață, ci mormintele noastre s-au transformat, prin mormântul lui Isus, într-o trecere înspre adevărata viață. Și dacă ne simțim nevrednici de aceste daruri, dată fiind imperfecțiunea noastră, să ne amintim că Îngerul spune femeilor: «mergeți și spuneți ucenicilor și lui Petru»”. Și lui Petru, adică și celui care l-a trădat, l-a renegat pe Isus. „Dar Isus îl privește, și Petru își dă seama de greșeala, de slăbiciunea sa”. Petru se întoarce. La fel ca Petru, noi nu suntem mari prin calitățile, prin virtuțile noastre, „ci suntem mari din mila lui Dumnezeu, prin privirea Lui”. Aceasta este demnitatea noastră, nu ceea ce facem. „Ce putem noi să dăruim lui Dumnezeu și nu am primit de la El? Suntem aici prin harul Său!”. De aceea, învingători asupra fricii și temerilor, căindu-ne pentru propriile slăbiciuni și neputințe, cu încredere în îndurarea lui Isus, asemeni femeilor care au mers la mormânt „să lăsăm cuvântul lui Dumnezeu să înflăcăreze și să lumineze inimile noastre”. Așadar, „Isus să rămână pururi în viața noastră!”. Isus, la frângerea Pâinii se face prezent în mijlocul nostru și „Trupul lui Isus coboară în sufletele noastre și se atinge de mormintele din sufletele noastre și de acele zone de păcat, de umbră, de întuneric, pentru a ne vindeca”. Ierarhul a îndemnat ca Sărbătoarea Învierii să fie „sărbătoarea noastră de fiecare zi. Să încercăm să simțim prezența lui Isus, să o căutăm, să o cerem și vom trăi deja de pe acum bucuria, pacea și fericirea vieții veșnice. Hristos a înviat!”.

La final, Pr. Ioan Copândean a mulțumit cu multă căldură Preasfințitului Claudiu pentru prezența sa. A mărturisit că a fost mișcat de cuvintele adresate, după Înscăunare, de către PS Claudiu, credincioșilor Eparhiei de Cluj-Gherla, prin care îi asigura că în fiecare dimineață și în fiecare seară îi va cuprinde pe toți în rugăciunile sale și a continuat: „Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dea puterea necesară de a conduce barca Diecezei de Cluj-Gherla spre Portul mântuirii! Noi vă mulțumim, și mulțumim Atotputernicului Dumnezeu, care, prin glasul Episcopatului greco-catolic v-a ales să fiți Episcop de Cluj-Gherla, vă mulțumim și dvs. personal, că ați acceptat această misiune, nu tocmai ușoară. Vă dorim multă sănătate și putere!”.

Ca semn concret al recunoștinței și în amintirea acestei prime vizite pastorale, Părintele a dăruit Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla, în numele credincioșilor, o icoană reprezentând noul hram al parohiei (din 2020), Nașterea Domnului.

Mulțumind, Preasfinția Sa a încheiat, încredințându-se, la rândul său, rugăciunilor preoților și credincioșilor „pentru că suntem într-adevăr o familie, familia lui Dumnezeu și avem nevoie unii de rugăciunile altora”.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video Sf. Liturghie

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-3 {border-radius:2px;}Video predică PS Claudiu

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizita pastorală a Preasfințitului Claudiu în Parohia „Nașterea Domnului” – cart. Zorilor, Cluj-Napoca apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita