Fără categorie

Catedrala greco-catolică din Piața Timotei Cipariu, Cluj-Napoca, locul Înscăunării noului Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu Lucian POP

Viitoarea catedrală greco-catolică din Piața Timotei Cipariu, Cluj-Napoca s-a conturat, mai întâi, ca vis al Cardinalului Iuliu Hossu, acum fericit episcop martir (deoarece în anii dinainte de 1948 Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” a Eparhiei de Cluj-Gherla era neîncăpătoare), apoi, de-a lungul a peste 40 de ani, a rămas, ca vis de libertate al mărturisitorilor credinței în catacombe sub regimul comunist. Construirea sfântului locaș a început după ieșirea la lumină, din 1989, a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Piatra de temelie a edificiului din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, a fost binecuvântată, la 27 ianuarie 1991, de către Înaltpreasfințitul George Guțiu, pe atunci Episcop de Cluj-Gherla.

După începutul lucrărilor a urmat o întrerupere de câțiva ani. Mai târziu, în anul 2007, când la cârma Eparhiei se afla Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, construcția a fost dedicată „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” ca simbol al apărării credinței din secolul al XX-lea și al unității creștine.

Clădirea a început să fie plină de viață și să se înalțe, odată cu binecuvântarea capelei „Sf. Iosif” de la demisol (18 martie 2007) unde a fost arondată Parohia clujeană „Andrei Mureșanu”. Treptat, au fost amenajate și date în folosință numeroase spații: Aula de conferințe „Cardinal Iuliu Hossu”, Librăria „Viața Creștină”, aici se află birouri ale Asociației „Caritas Eparhial”, săli de cateheză și sediul Asociației Studenților Români Uniți (ASTRU).

În complexul catedral s-au desfășurat, în timp, activități rodnice de spiritualitate, caritate și cultură.

Lucrările au avansat, iar, la 15 octombrie 2015, Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de atunci, a binecuvântat cupola și crucea de pe cupola Catedralei.

În 12 mai 2011, a fost așezat în cripta de la demisolul acestei catedrale Înaltpreasfințitul George Guțiu, Arhiepiscop ad personam, Eparh de Cluj-Gherla (1990-2002) și mărturisitor al credinței. La 16 ianuarie 2021, a fost depus în aceeași criptă, în așteptarea Învierii, Preasfințitul Episcop Florentin Crihălmeanu, Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla (2002-2021).

Din Casa Tatălui ceresc, vrednicii Ierarhi ai Eparhiei de Cluj-Gherla veghează acum în rugăciune de mijlocire pentru noul început în viața acestei Eparhii prin Înscăunarea noului Episcop de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu Lucian POP.

Ceremonia de Înscăunare se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie 2021 în fața Catedralei dedicată „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, construcție – simbol al credinței transmise de-a lungul multor generații de mărturisitori creștini.

.fusion-gallery-2 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Catedrala greco-catolică din Piața Timotei Cipariu, Cluj-Napoca, locul Înscăunării noului Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu Lucian POP

V.S., redactor DIRMM

Episcopia de Cluj-Gherla

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Catedrala greco-catolică din Piața Timotei Cipariu, Cluj-Napoca, locul Înscăunării noului Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu Lucian POP apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita