Fără categorie

Fericitul Episcop Ioan Bălan a fost sărbătorit la Teiuș

Și în acest an, comunitatea greco-catolică din Teiuș l-a sărbătorit pe Fericitul Episcop Ioan Bălan, născut cu 141 de ani în urmă, pe 11 februarie 1880 la Teiuș.

Personalitate marcantă a meleagurilor teiușene, Episcopului martir i s-au adus în timp mai multe omagii, astfel că în centrul orașului a fost ridicat un monument cu bustul ierarhului, s-a binecuvântat placa comemorativă în casa unde s-a născut, s-au ținut conferințe și slujbe de pomenire. Un eveniment important a fost aducerea moaștelor Fericitului Ioan Bălan la biserica noastră, de către postulatorul Cauzei de beatificare și canonizare, părintele Vasile Man.

Pe data de 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a ridicat la cinstea altarelor pe Episcopul Ioan Bălan, împreună cu ceilalți Episcopi martiri greco-catolici. În urma acestui eveniment, Preafericitul Cardinal Lucian a emis un decret prin care conferă Parohiei din Teiuș hramul secundar „Fericitul Ioan Bălan”.

Duminică 14 februarie, în duminica a XVII-a după Rusalii, a Cananeencei, s-a pus în valoare viața și mărturia de credință a Fericitului Episcop născut la Teiuș, prin comemorarea activității sale în urbea în care s-a născut, amintindu-se rolul important pe care l-a avut la sfințirea bisericii greco-catolice „Sfânta Treime” în anul 1944.

Ca și încununare a evenimentului, Preasfinția Sa Cristian, Episcopul Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș -Blaj, a transmis un mesaj de suflet comunității din Teiuș împreună cu salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, amintind despre „omul simplu și modest” în persoana Fericitului Ierarh Ioan Bălan.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Paul Turcu a binecuvântat credincioșii folosind crucifixul conținând relicve ale Fericitului.

Diac. Turcu Tudor Paul

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:4px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Fericitul Episcop Ioan Bălan a fost sărbătorit la Teiuș apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita