Fără categorie

Ziua Persoanelor Consacrate în Catedrala „Sfântul Nicolae”

Ziua Persoanelor Consacrate se sărbătorește an de an în Oradea în una dintre Episcopiile Greco-Catolica sau Romano-Catolica. Anul acesta datorită situației pandemice de Covid 19 nu a fost posibilă celebrarea împreună a persoanelor consacrate din cele două Episcopii. De Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a avut loc la Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie săvârșita de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic, alături de un sobor de preoți, la care au participat călugări și călugărițe de pe cuprinsul Episcopiei Greco-Catolice.

Pentru că surorile Congregației Maicii Domnului prezente la Oradea, astăzi încep sărbătoarea Centenarului Congregației, cele 4 surori au reînnoit voturile în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de la ora 8.00 în Catedrala noastră pentru ca mai apoi să fie prezente alături de celelalte surori din țară.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Virgil a evidențiat următoarele:

„această consacrare a persoanelor consacrate îi face să primească ceva din darul Spiritului Sfânt, cu totul special și acest lucru este consacrarea Domnului. Ei încearcă să-și transforme viața, să și-o facă asemenea Domnului, călcând pe urmele Domnului, încercând să fie asemenea cu El , care este Maestru”.

După cuvântul de învățătură persoanele consacrate prezente au făcut reînnoirea anuală a voturilor prin rugăciunea:

„Părinte Sfânt, îți cerem astăzi lumina și tăria Spiritului Sfânt pe care îl rugăm să ne susțină în fidelitate față de promisiunile de la botez și de la consacrarea nouă și particulară făcută în ziua Promisiunilor sfaturilor evanghelice. Reînnoim înaintea lui Dumnezeu cu fervoare, în prezența întregii biserici, voturile de Castitate, Sărăcie și Ascultare după Constituțiile și Regulile noastre, pentru a trăi în deplinătatea iubirii, în comuniune fraternă cu toți frații și surorile și cu lumea întreagă. Dragostea revărsată în inimile noastre, să ne facă tot mai conformi lui Isus Cristos în însăși simțirile sale, pentru a iradia lumina către orice persoană pe care Tu, Tată și Părinte Sfinte, o așezi pe drumul nostru de credință și de viață. Fecioara Maria să ne ajute, să ne binecuvânteze și să mijlocească pentru noi, ca să reușim a realiza proiectul de iubire pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare dintre noi. Amin”

La final au fost sfințite lumânările în această Sărbătoare a Întâmpinării Domnului, sărbătoarea luminii tocmai pentru că este sărbătoarea oferirii: Isus este prezentat lui Dumnezeu pentru a fi consumat în flacăra ofertei, pentru a fi lumină în sacrificiul său. Lumânările care se poartă astăzi sunt un simbol foarte frumos al acestei oferiri pentru a fi lumină. Lumânarea este, pentru a spune astfel, cu totul disponibilă pentru flacără, se consumă în flacără şi, astfel, răspândeşte lumina.

Papa Ioan Paul al II-lea a instituit în anul 1997 Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. Această zi are un scop triplu, după cum a explicat Sfântul Părinte în primul său mesaj pentru această zi, la 6 ianuarie 1997. În primul rând are scopul de a mulțumii Domnului pentru marele dar al vieţii consacrate, apoi de a face mai bine cunoscută şi apreciată viaţa consacrată întregului popor al lui Dumnezeu, iar al treilea scop priveşte persoanele consacrate înseşi: ele sunt invitate să celebreze împreună şi în mod solemn faptele minunate pe care Domnul le-a împlinit în ele.

Eugen Ivuț


Preluare de pe egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Ziua Persoanelor Consacrate în Catedrala „Sfântul Nicolae” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita