Fără categorie

Sărbătoarea Naşterii Domnului la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj

Marele praznic al Naşterii Domnului nostru Isus Cristos din acest an s-a desfăşurat, la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, alfel decât în ceilalți ani. Aceste măsuri au fost luate în conformitate cu normele igienico-sanitare impuse de autorităţi pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, valabile pentru spaţiile închise şi pentru celebrările liturgice.

Cei care, din diferite motive, nu au putut participa la programul de la Catedrală, Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj a asigurat în această perioadă, transmisiuni în direct online pe canalele proprii de pe Facebook şi Youtube.

Sărbătoarea de Crăciun a început cu un itinerar de pregătire sufletească pentru această perioadă, propus de Preasfinţitul Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar de Lugoj, în zilele de 21-23 decembrie, după Sfânta Liturghie de seară. Tema generală a reflecţiilor a fost: „Cine este cel ce s-a născut în Betleem din Fecioara Maria?” Pornind de la textul Luminătorii Sărbătorii Naşterii Domnului[1], Preasfinţitul Ioan a împărţit acest text în trei părţi.

Tema primei zile a fost: Am fost „cercetați”, căutați, vizitați de Dumnezeu. Preasfinţia Sa a subliniat faptul de a fi conştienţi că Dumnezeu l-a căutat pe om în toată istoria omenirii şi a mântuirii şi continuă să ne caute pe fiecare dintre noi, să ne viziteze „într-un mod absolut specific al său, dumnezeiesc”.

Tema celei de-a doua zi a fost: Cine ne-a cercetat? Cine ne cercetează? «Ce fel de „Răsărit” – a spus Preasfinţia Sa – poate fi Cel care a creat răsăritul?! E „Răsăritul, răsăriturilor”. E Cel care a spus: „Să fie lumină! (Geneză 1,3), Acela „fără de care nimic nu s-a făcut din ceea ce s-a făcut” (Ioan 1,3). E Creatorul luminii, izvorul luminii. Este Cel care singur a putut spune despre sine „Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8,12). Este Același care în Împărăția Cerurilor „va lumina toate și pe toți cu lumina sa asemeni unui soare” (cf. Apocalips 22,5). Este Acela Care dacă n-ar fi „răsărit din Tatăl” mai înainte de nașterea timpului – „Mai înainte de luceafăr precum roua te-am născut.” (Psalmul 109) – n-ar fi existat nici primul răsărit: „Să fie lumină!” (Geneză 1,3), nici un răsărit sau apus, și nici noi care să ne împrospătăm viața cu răsărituri și să o liniștim cu apusuri».

Tema celei de-a treia zi a fost: Ce ni s-a întâmplat prin intermediul acestei vizite dumnezeiești?! «Prin această cercetare a Domnului, am aflat adevărul. Care adevăr? Că deasupra „sferei beznei lumii” există o „Lumină iubitoare de oameni” pe care o numim Dumnezeu: „Dumnezeu este lumină” (1Ioan 1,5)». Am cunoscut că Adevărul nu este doar un concept abstract, un deziderat, o realitate manipulabilă, ci este o realitate vie, dialogală și comunicabilă, o Persoană pe care o putem întâlni, și conviețui cu ea. „Eu sunt adevărul” (Ioan 14,6) a spus Isus.

Preasfinţitul Ioan a încheiat ciclul de meditaţii urându-le credincioşilor „Să vă ajungă Răsăritul răsăriturilor pe chip şi în suflete de aceste sărbători!”.

În ziua de Ajun – 24 decembrie – de la orele 8 a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei. Seara de la orele 17 a urmat rânduiala Vecerniei la care au participat Preasfinţitul Ioan, Părintele Ioan Pop şi ipodiaconii Cristian Neagoie şi Raimondo-Mario Rupp. Răspunsurile la vecernie au fost date de Surorile Baziliene din Lugoj.

În Ziua de Crăciun – 25 decembrie – la Sfânta Liturghie de la orele 10.30, alături de Preasfinţiile lor Alexandru şi Ioan au concelebrat: Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, Părintele Teodor Baba, Consilier Eparhial şi Protopop de Lugoj şi Părintele Ioan Pop. A ipodiaconat teol. Raimondo-Mario Rupp. Răspunsurile au fost date de un grup restrâns de corişti ai corului „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.

Preasfinţitul Alexandru, Episcop Eparhial de Lugoj a dat citire Scrisorii Pastorale. Redăm un fragment din scrisoarea pastorală: «Sărbătoarea Crăciunului ne face să retrăim cel mai fericit eveniment din istoria omenirii: nașterea lui Cristos, venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu în trup omenesc: „Căci Prunc s-a născut nouă, un Fiu s-a dat nouă” (Isaia 9,5). Acest Prunc a sfărâmat jugul care ne apăsa și toiagul care ne lovea spinarea. El este cel Care ne-a împăcat cu Tatăl ceresc și cu prețul sângelui Său ne-a dobândit mântuirea, luând asupra Sa păcatele noastre. Profetul îl numește „Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al păcii, Părinte al veacului ce va să fie” (Isaia 9,5)».

Preasfinţitul Alexandru a mulţumit, Monseniorului Angelo-Narcis Pop, Vicar General și preoţilor de la catedrală, Surorilor Baziliene, consiliului parohial, corului, echipei de la „ştiri24plus” care a asigurat transmisia video pe internet şi credincioșilor care s-au implicat pentru ca şi aceste sărbători de Crăciun să fie la fel de frumoase ca şi în anii precedenţi.

După Sfânta Liturghie, Corul Catedralei a susţinut un scurt concert de colinde cu piese din repertoriul românesc.

În zilele de 26 şi 27 decembrie, Sfânta Liturghie ahierească de la orele 10.30 a fost pontificată de Preasfinţitul Ioan.

***

Preasfinţitul Alexandru consemnează în Scrisoarea Sa Pastorală de Crăciun din acest an 2020, două evenimente mai importante pentru Eparhia de Lugoj.

Primul este numirea făcută de către Sfântul Părinte Papa Francisc pentru Eparhia de Lugoj a unui Episcop auxiliar în persoana Monseniorului Călin Ioan Bot, fost Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Cel de-al doilea eveniment al anului este apariția în limba spaniolă a lucrării „Lanţuri şi teroare” a Î.P.S. Arhiepiscop emerit Ioan Ploscaru, lucrare tradusă și publicată în limba spaniolă de Părintele Daniel Lazăr, preot greco-catolic român din Spania. Această lucrare reprezintă o carte de vizită pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prezentând în paginile sale martiriul Bisericii Române Unite în perioada comunistă. Cartea a fost tradusă și publicată și în limbile italiană (2013) și franceză (2017).

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Biroul eparhial de presă


[1] Cercetatu-ne-a pe noi de sus Mântuitorul nostru, Răsăritul răsăriturilor, și cei din întuneric și din umbră am aflat adevărul: că din Fecioară s-a născut Domnul.”

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Sărbătoarea Naşterii Domnului la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita