Fără categorie

Anunț: “Răsărit-a nouă lumina cunoștinței”

Zile de reculegere cu PS Florentin Crihălmeanu în pregătirea Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Hristos

An de an, la apropierea Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Hristos, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla propune credincioșilor trei zile de reculegere în Catedrala greco-catolică din Cluj. Este vorba despre un scurt timp în care, lăsând de o parte pregătirile la nivel practic, cei ce aleg să participe să-și gătească haina de sărbătoare a sufletelor și, la ceasul așteptat, să îl poată recunoaște și primi pe Pruncul Isus. Perioada actuală este una întunecată pentru omenire, mai ales prin amenințarea continuă, cu boală și moarte, generată de pandemie. Cu atât mai mult, Ierarhul reînnoiește invitația la trei zile de pregătire spirituală, vestind credincioșilor că Sărbătoarea Crăciunului din acest an, revine “ca o «lumină ce răsare în întuneric», ca un semn că Dumnezeu nu a părăsit poporul Său, ci rămâne alături de noi“.

În așteptarea lui Dumnezeu în lumea cuprinsă de temeri, PS Florentin invită, în perioada 15-17 decembrie 2020, la parcurgerea unui itinerariu spiritual spre răsăritul Luminii, al Soarelui Hristos, spre Nașterea Domnului, prin care “Răsărit-a nouă lumina cunoștinței” (tema meditațiilor din acest an). Programul se va desfășura mai cu seamă online, dar și în Catedrala episcopală. Zilnic, în cele trei zile, PS Florentin va celebra Sfânta Liturghie, de la ora 18.00, în Catedrala “Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor, nr. 10), Cluj-Napoca. Preasfinția Sa va prezenta pe scurt temele zilnice, la predică în cadrul Sfintei Liturghii (în Catedrală, condițiile de siguranță sanitară impun ca meditațiile să fie reduse la doar câteva idei centrale). Punctele de reflecție și îndrumare spirituală vor fi prezentate pe larg de către Ierarh în mediul virtual, prin intermediul postului de televiziune online ViaCluj tv. Transmisiile video vor fi preluate și de canalul YouTube al Eparhiei de Cluj-Gherla și pe paginile Facebook: “Catedrala Schimbarea la Față” și “Eparhia de Cluj-Gherla” (unde vor rămâne, putând fi accesate și ulterior).

Tema centrală a Exercițiilor Spirituale de pregătire pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Hristos din A.D. 2020, este: RĂSĂRIT-A NOUĂ LUMINA CUNOȘTINȚEI. În prima zi, marți, 15 dec. a.c., PS Florentin propune subtema: LUMINA (RĂSARE) ÎN HAOSUL PRIMORDIAL, pe baza textului din Vechiul Testament:

“Întuneric era deasupra adâncului. A zis Dumnezeu: «Să fie lumină!»” (cf. Gen 1,2.3).

În ziua a doua, miercuri, 16 dec. a.c. va fi prezentată tema: LUMINA DIN PEȘTERA DE LA BETHLEEM, pornind de la cuvintele Sf. evanghelist Luca:

“Ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de sus, ca să lumineze pe cei din întuneric” (cf. Lc 1,78-79).

Expunerea a treia, joi, 17 dec. a.c.: “HRISTOS “LUMINA LUMII“, va readuce în cugete și inimi promisiunea și încredințarea lui Isus din Evanghelia după Sf. evanghelist Ioan:

“Eu sunt Lumina lumii, cel ce îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții” (cf. Io 8,12).

În așteptarea marii Sărbători a Nașterii Domnului, în acest an într-o liniște mai adâncă și cu o conștiință mai puternică a dependenței totale, a bunului-mers al vieții, de mila și îndurarea lui Dumnezeu – Cel ce deschide tuturor calea spre mântuire -, Ierarhul clujean adresează credincioșilor pe care-i păstorește, și tuturor căutătorilor Luminii divine, o călduroasă urare, care, totodată, se vădește ca invitație la convertire și în credință încurajare:

“Pentru lumea de astăzi peste care a coborât întunericul bolii, al suferinței, al morții și al necredinței, Sărbătoarea Nașterii Domnului să fie revărsare de har dătător de curaj, bucurie și speranță, care să ne lumineze spre renașterea spirituală a fiecăruia dintre noi! Sărbători luminate, cu bogate haruri cerești și sănătate! La Mulți Ani Sfinți!” († Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla).

Anunț: "Răsărit-a nouă lumina cunoștinței"

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Anunț: “Răsărit-a nouă lumina cunoștinței” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita