Fără categorie

Vizită pastorală a Preasfinţitului Ioan la Deva. Hramul bisericii Imaculata

În Duminica a 27-a după Rusalii, la 6 decembrie, Preasfinţitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, a efectuat câteva vizite în parohiile protopopiatelor Deva şi Haţeg.

Prima vizită şi cea principală, a fost la biserica „Imaculata” din Deva, cu ocazia sărbătoririi hramului acestei biserici. Preasfinţia Sa a fost însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj.

Menţionăm că din anul 2002, în fiecare an, parohia din Deva îşi sărbătoreşte hramul: Zămislirea fără păcat a Preacuratei Fecioare Maria de către Sfânta Ana. S-a obişnuit şi convenit de către Părintele – de pie memorie, ieromonah Puni Emil SJ – ca la sărbătoarea de hram să predice un preot străin (din altă localitate), iar sărbătoarea să se ţină în ziua de duminică, indiferent de ziua în care ar cădea această sărbătoare. Astfel, în acest an, comunitatea greco-catolică din Deva a avut privilegiul de a avea în mijlocul lor un episcop.

Sărbătoarea din acest an s-a desfăşurat conform normelor impuse de autorități pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19. Astfel în spaţiul interior s-a păstrat distanţarea fizică şi purtarea măştii.

La sosire, Preasfinţitul Ioan, împreună cu Mons. Angelo s-au recules la mormântul Părintelui Emil Puni SJ, aflat în curtea bisericii. Alături de Preasfinția Sa, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo Pop – Vicar general, Pr. Micu Ceciliu Vasile – Protopop al Devei, Pr. Sabo Sorin, Paroh Deva I şi Pr. Gherghel Petrişor, Paroh Deva II. Răspunsurile au fost date de corul bisericii „Imaculata” din Deva.

În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Ioan a vorbit credincioşilor despre sărbătoarea hramului acestei biserici: Imaculata Concepţiune. A propus credincioşilor o reflexie teologică a acestei sărbători şi i-a invitat să aprofundeze misterul tainei neprihănitei zămisliri. „Cel mai important lucru”, a spus Preasfinţia Sa înainte de a trece la teologia sărbătorii, „este ca noi preoţii să putem reuşi a întredeschide puţin «uşa cerului» în faţa tainelor lui Dumnezeu, în faţa lucrării Sale şi noi împreună cu dumneavoastră, să putem «sări» puţin în interiorul tainelor lui Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ioan a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinţiei Sale Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj. În continuare a mulţumit corului parohial si credincioşilor care au venit la Sfânta Liturghie, în condiţiile actualei crize sanitare.

A salutat pe tinerii de la asociatia „Puncte Inimă” Deva, si le-a multumit pentru activitatea, caritatea şi dăruirea lor.

„Vreau să vă spun”, a continuat Preasfinţitul Ioan „căci gândul cu care am venit în parohia dvs. este că această biserică frumos pusă la punct, de dimensiunile unei catedrale se bucură de toate condiţiile încât este numai de păstorit suflete.

În continuare Preasfinţitul Ioan a spus câteva cuvinte despre numirea Părintelui Gherghel Petrişor în parohia Deva II, de către PS Alexandru la 20 septembrie anul acesta „pentru a aduce un sprijin, un plus, un suflu spiritual nou şi mai mult dinamism în biserica dvs, desigur sub înţeleapta călăuzire şi coordonare a Părintelui Protopop Ceciliu căruia şi cărora le mulţumim pentru activitatea de până acum şi sigur în colaborare fraternă cu Părintele Sorin.

În perceptia mea – şi nu cred că greşesc – „Preasfinţitul Alexandru a făcut un sacrificiu atunci când vi l-a dăruit pe Părintele Petrisor, nereţinându-l pentru a lucra în cadrul Curiei Episcopale unde era nevoie destul de mare de serviciile şi de competenţele dânsului. Aşadar şi pe dânsul împreună cu ceilalţi, să-i puneţi în sufletele dvs şi, în sensul bun al cuvântului, să vă folosiţi de păstorirea lor”

Preasfinţitul Ioan l-a îndemnat pe Părintele Petrisor să preia iniţiativele bune ale credincioşilor, să le discearnă, să le promoveze împreună cu ceilalţi preoţi. De asemenea i-a îndemnat pe cei trei preoţi ai locului, să fie mereu disponibili pentru taina spovezii şi, nu în ultimul rând, i-a încurajat să ţină cateheze mai ales cu copilaşii, tinerii şi cu toată lumea.

După Sfânta Liturghie a urmat rânduiala Parastasului în memoria ctitorului bisericii „Imaculata”, ieromonahul Puni Emil SJ.

În continuarea vizitei PS Ioan, următorul punct a fost o scurtă întâlnire cu grupul din Deva al asociaţiei „Puncte Inimă”. Această mişcare catolică internaţională extinsă în 26 de ţări pe patru continente, oferă tinerilor posibilitatea de a trăi o experienţă de voluntariat într-un timp de cel puţin 14 luni în care tinerii duc o viaţă simplă şi sunt alături de cei singuri ori în suferinţă, oferindu-le consolare. Casa „Puncte Inimă” este prezentă de 24 de ani în Deva şi găzduieşte tineri voluntari din Argentina, Ecuador, Polonia, SUA, Franţa, care dăruiesc un timp din viaţă în această parte a lumii.

Al treilea punct al vizitei PS Ioan a fost la cele două parohii din Hunedoara: mai întâi la şantierul noii biserici, apoi la biserica „Preasfânta Treime” fiind întâmpinaţi de Părintele Eugen Damian, parohul locului.

În drum spre Haţeg, PS Ioan a vizitat biserica din Silvaşul de Jos păstorită de Părintele Silviu Stroia.

Ultimul punct al vizitei a fost la biserica protopopială din Haţeg, fiind întâmpinaţi de Pr. Preda Doinel, Protopop de Haţeg.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Biroul Eparhial de Presă

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală a Preasfinţitului Ioan la Deva. Hramul bisericii Imaculata apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita