Fără categorie

Credincioșii de la Paris despre parohul lor ales episcop

Duminică, 26 ianuarie, în sânul comunității greco-catolice române de la Paris, emoția a atins cote maxime. Deși mulți dintre credincioși aflaseră din presă despre numirea de episcop a Părintelui Cristian Crișan, în momentul în care Părintele Mihai Marina a anunțat la finalul Sfintei Liturghii vestea numirii celui mai tânăr episcop catolic din lume, cu toate că sufletele le erau pline de bucurie, ochii credincioșilor s-au umplut de lacrimi.

Din dorința de a transmite întregii Biserici bucuria credincioșilor de la Paris, redacția noastră a contactat mai mulți membri ai parohiei, dar și colaboratori ai Părintelui Cristian Crișan, pentru a ne împărtăși câteva gânduri legate de acest frumos eveniment:

”Vestea ne-a luat oarecum pe neașteptate. Ne-a umplut sufletul de bucurie și ochii de lacrimi. Gândul mă duce la atâtea lucruri frumoase pe care am putut să le facem împreună aici în parohie. La frumoasele sărbători Pascale care umpleau de lumânări o stradă întreagă din Paris. La atâtea momente culturale prin care am încercat să transmitem bogățiile și frumusețile scumpei noastre Biserici Greco-Catolice. Toate acestea mă fac încrezător că misiunea primită de Pr. Cristian în sânul Bisericii noastre o sa fie una rodnică, cu multă binecuvântare!” (Pr. Mihai Marina)

”Primim cu mare bucurie și mândrie vestea numirii Părintelui Cristian ca Episcop! Numirea unui preot tânăr, plin de căldură și simplitate, mereu alături de noi cu zâmbetul pe buze, dispus să ne asculte, îmi aduce multă credință și speranță în suflet, dar în același timp încredere în generația tânără! Îi mulțumim enorm pentru fiecare cuvânt de învățătură, pentru implicarea și devotamentul cu care a fost mereu alături de noi pe drumul integrării într-o lume și o societate nouă! Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să reverse asupra sa toate Harurile Sfinte, iar noi prin rugăciunile sale să primim binecuvântările Celui de Sus! Felicitări Părinte!” (Veronica Iluțiu)

”Părintele Cristian Crișan prima dată când a venit la Paris, în comunitatea greco-catolică Română a  fost primit de către credincioși cu cea mai mare dragoste. Era tânăr și dornic de a pune în practică tot ce învățase. S-a implicat cu multă dăruire în renovarea sediului Misiunii Greco-Catolice din strada Ribera. A fost foarte atașat de toți credincioșii din parohie, am făcut împreună multe pelerinaje, am ajuns în locuri pe care, fără părintele, nu le-am fi văzut niciodată. Ne pare foarte rău că pleacă, dar ne bucurăm nespus de mult pentru noua misiune primită. În orice caz, ne-am așteptat să ajungă unde a ajuns. O să-l purtăm în rugăciunile noastre. Felicitări părintelui Cristian Dumitru Crișan.” (Vasile Rus)

”În anul 2012 a sosit o lumină în biserica noastră, iar de atunci am fost luminați și conduși prin predici, activități, întâlniri spirituale și pelerinaje (Lourdes, Țara Sfântă, Roma, Fatima, Lisieux, Bagneux, etc). Îndemnând mereu spre rugăciune și încredere în Dumnezeu, era modul prin care Părintele Cristian a reușit să ne adune pe toți împreună și să întărească comunitatea noastră.

Faptul că este numit Episcop nu este deloc o surpriză, pentru că de la început am simțit cu toții că Dumnezeu are planuri mari pentru El. Suntem siguri că părintele Cristian își va împlini această misiune cu mult devotament și dragoste față de Dumnezeu. Pentru că de fiecare dată când și-a făcut un plan sau i s-a cerut ceva, a făcut tot posibilul pentru a ne ajuta pe fiecare în parte.

Chemarea lui la această nouă misiune este pentru noi o mare bucurie, dar ne lasă și un mare gol în suflet. Suntem însă încrezători că nu ne va uita niciodată și că se va ruga în continuare pentru noi, pentru că așa se face într-o Familie. Da, folosesc acest cuvânt pentru că Părintele Cristian este cel care ne-a unit mult. Este și va rămâne mereu membru al acestei mari familii care este Comunitatea Greco-Catolică din Paris. Țin să-i mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru noi și dorim să știe că-l vom aștepta cu mare drag să revină cât de des în vizită acasă.” (Anișoara Bota Bulbuc)

”Alegerea Părintelui Cristian ca episcop este un eveniment deosebit, pe care nu de multe ori în viață îți este dat să-l trăiești. L-am cunoscut prima dată în vara lui 2008, abia hirotonit preot, la parohia română din Roma unde a oficiat liturghia. Ne-am reîntâlnit la Paris în 2012 unde i-a fost încredințată spre păstorire parohia Sfântul Gheorghe cu numeroșii ei credincioși.  Este un preot de suflet care a știut să răspundă mereu tuturor doleanțelor și problemelor fiecăruia. Un adevărat lucrător în via Domnului. Îi doresc multă sănătate și putere în nobila misiune care i-a fost încredințată.” (Nelu Șteț)

”Părintele Cristian Crișan, ales de curând episcop, este un om politicos și amabil, profund, onest și uman. Este inteligent și realist, competent, precis dar mai ales serios și organizat. Dăruit, depunând toate eforturile pentru atingerea obiectivelor care i-au fost stabilite sau pe care și le-a stabilit. Lucid, știe să facă alegerile cele mai judicioase pentru îndeplinirea misiunilor sale. Perfecționist, căutând neobosit soluții detaliate în toate domeniile acțiunilor sale.

Cu calificări/competențe atestate de numeroasele diplome, educat, cultivat, înzestrat cu o memorie fără cusur, însă fără a-și etala cunoștințele vaste, rămânând dornic să le dezvolte mereu urmând constant noi formări.

Se adaptează cu ușurință la toate situațiile în care se regăsește și în situațiile în care poate fi mai puțin familiarizat, caută mereu persoanele care îi vor oferi cele mai bune sfaturi. Știe să alterneze pastorația, administrația, contabilitatea, suportul moral pentru credincioși etc. Are capacitatea de a anticipa evenimentele pentru a le pregăti în cele mai bune condiții.

Este generos și caritabil, luând parte la dificultățile oamenilor pe care îi întâlnește, ajutându-i să le depășească, fiind apreciat foarte mult de credincioșii care s-au bucurat mult de marea sa disponibilitate.

Voi păstra amintirea unui om care, în același timp, a știut să dezvolte parohia care i-a fost încredințată, să renoveze sediul Misiunii, prin efectuarea de lucrări importante și aceasta în strictă conformitate cu finanțele pe care trebuia să le administreze; să se integreze în comunitatea catolică latină a diecezei, creând legături cu preoții parohiilor vecine și frecventând autoritățile religioase și politice responsabile de misiunile sale.

Având în vedere marile sale calități umane și chiar dacă sunt încântată de promovarea lui, voi regreta profund plecarea sa de la Paris.” (Elisabeth Demay)

”Noi, cei din comunitatea greco-catolică ai parohiei Sfântul Gheorghe din Paris, am avut plăcerea  să  fim păstoriți mulți ani de către părintele Cristian Crișan. Întotdeauna la datorie, întotdeauna alături de noi. S-a implicat activ, cu tot sufletul, chiar emoțional atunci când situațiile  au devenit delicate, urgente și uneori părând că nu pot avea o rezolvare imediată. S-a rugat pentru noi, împreună cu noi , la biserică, la noi acasă, oriunde a fost nevoie. A organizat pentru noi nenumărate pelerinaje în  fiecare an, la nenumăratele sanctuare din Europa și  chiar în Israel. Toate acestea pentru a ne oferi posibilitatea, nouă credincioșilor simpli, să facem cunoștință cu locurile unde Cerul se unește cu  Pământul, pentru a ne reaminti nouă oamenilor că Dumnezeu ne iubește. Suntem o comunitate puternică la Paris ,majoritatea din Târșolț, județul Satu Mare. Bunicii și părinții noștri ne-au învățat să ne rugăm și  eu cred că cei de aici ne rugăm, am adus de acasă acest obicei bun și  necesar. Rugăciunea a fost un bun comun care ne-a ținut aproape unii de alții, credincioși și  preoții care ne păstoresc. Eu cred că împreună fiind de atâția ani ne-am îmbogățit reciproc. Ne bucurăm pentru noua misiune și  dar al părintelui Cristian, în același timp rămânem cu un pic de regret că ne despărțim. Îi dorim părintelui Cristian să răspândească în continuare Evanghelia iubirii lui Cristos cu aceeași dragoste pe care am simțit-o noi aici din partea sfinției sale.” (Gheorghe Ștefuț)

”Îi mulțumim Părintelui Cristian de a fi acceptat povara episcopatului. Este o promovare? Nu … este o cerere din partea Bisericii, pentru o mai mare slujire și abandonare din partea Părintelui Cristian.

În calitate de producător de emisiuni la France 2, sunt bucuros pentru Biserica Greco-Catolică din România, dar trist să-l văd părăsind Parisul.

Pe lângă prietenia respectuoasă care ne-a legat, pierdem un excelent pedagog. Am realizat împreună mai multe emisiuni pentru explicarea icoanelor și o înregistrare memorabilă a sărbătorii Crăciunului cu copiii parohiei.

Am apreciat pasiunea sa pentru a ne vorbi despre misterul Credinței.

Îi dorim o slujire bună în România! O să-i trimitem în mod regulat vești de la Paris pentru a-și aminti de cei 8 ani în slujba românilor din capitala Franței!

Îl însoțim cu rugăciunile noastre!” (Thomas Wallut)

Articolul Credincioșii de la Paris despre parohul lor ales episcop apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita