Fără categorie

Bucurie și recunoștință la aniversarea celor 100 de ani ai pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota

Bucurie și recunoștință sâmbătă, 18 ian. 2020, în Catedrala dedicată Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Cluj-Napoca, cu ocazia aniversării Părintelui prof. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, la vârsta de 100 de ani de viață. Prezent la propria sărbătoare, organizată de Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Pr. Ioan M. Bota, însoțit de fiica Liana și ginerele Ioan, de alți membri ai familiei, a fost înconjurat și de numeroși prieteni și cunoscuți.

Între cei care au venit să îl felicite au fost acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, Rector al Universității Babeș-Bolyai și președintele Academiei Române, de asemenea, acad. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, personalități clujene, împreună cu preoți protopopi, vicari, parohi, consilieri greco-catolici, un preot din partea Bisericii Ortodoxe, primari ai mai multor localități, oaspeți din Maramureș, Sălaj, din alte județe, chiar și din Slatina, de dincolo de Tisa. Aniversarea a început cu Sf. Liturghie arhierească celebrată în Capela “Sf. Iosif” de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, care a identificat secretul longevității pr. Bota în “viața edificată pe stânca încrederii în cuvântul lui Dumnezeu”. Împreună cu pr. Ioan Bota, zeci de preoți, foști elevi ai sărbătoritului, au intrat în procesiune la Sf. Altar, în capela plină de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenții Seminarului Teologic eparhial “Sf. Ioan Evanghelistul” dirijat de sr. Cecilia CMD, la Împărtășanie a cântat și un grup folcloric din Maramureș.

Această primă zi a Octavei de Rugăciune pentru Unitate Creștină, aniversarea centenară a adus la un loc oameni diferiți ca domenii de preocupare, de diferite confesiuni, dar reuniți prin prețuirea și iubirea pe care o poartă celui sărbătorit. A fost, mai ales, un prilej deosebit de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru oamenii precum pr. Bota, aflați între oameni, cumva, mai aproape de fiecare, mai îndrăzneți în a “deranja” cu îndemn, povață, învățătură, cu un cuvânt de “deșteptare” din somnul indiferenței față de ceilalți. Celebrarea liturgică s-a încheiat prin cuvântul pr. Bota care s-a prezentat, și-a derulat firul vieții și la final a mărturisit: “sunt fericit că-s ficior de țăran, și-s român și că sunt greco-catolic!” A îndemnat: “Avem nevoie de preoți cu viață sfântă, nu funcționari bisericești! Să fiți fericiți și mândri că sunteți fiii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, pentru că aceasta a făcut România Mare!”

Au urmat, în Aula “Iuliu Hossu”, un șir de alocuțiuni, momente artistice și lansarea ultimei din cele 35 de cărți ale pr. prof. dr. Ioan M. Bota, “Școala Ardeleană”. Întreg programul a fost moderat de pr. Daniel Avram, consilier eparhial, care l-a prezentat pe sărbătorit în primul rând ca preot, “cu totul orientat spre trăirea și misiunea preoțească”. La început, PS Florentin a dat citire mesajului din partea Sfântului Părinte Francisc, spunând: “Sanctitatea Sa Francisc împărtășește din inimă ceruta binecuvântare apostolică Reverendissimului monsenior Ioan M. Bota, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de viață și extinde această binecuvântare asupra întregii familii și a tuturor persoanelor care sunt unite în credință cu el, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru acest eveniment deosebit și pentru darurile pe care prin viața lui le-a dăruit Bisericii și îi urează bună sănătate, liniște în spirit și tot binele. Dată la Vatican, în 11 ian. 2020. Împreună cu această diplomă, este și medalia care a fost imprimată cu ocazia vizitei Sf. Părinte Papa Francisc în România în anul 2019.”

A urmat alocuțiunea Preasfinției Sale Florentin, care a adresat Părintelui un memorabil “laudatio”, împlinind gestul de mulțumire și în numele generațiilor de studenți care au trecut, an după an, examenele dascălului lor. În continuare, pr. Cristian David, cancelar eparhial, a dat citire mesajelor din partea unor Ierarhi ai Bisericii, menționând mai întâi că “Sfântul Părinte a transmis «iubitului său fiu, Mons. Ioan Bota», salutul și urările de bine și prin Nunțiul Apostolic de la București, și îi mulțumește pentru serviciul oferit, pentru viața sa oferită Domnului în serviciul Bisericii, în documentul semnat de Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendìa”. S-a dat apoi citire diplomei din partea PF Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită, care i-a conferit Ordinul “Preasfânta Treime”, “ca semn al prețuirii și binecuvântării noastre pentru râvna și dărnicia arătată față de Biserică și mărturisirea credinței creștine prin cuvânt și fapte bune”.

Din partea Preasfinției Sale Florentin, i s-a decernat, în semn de apreciere și recunoștință, “Diploma de aleasă prețuire” la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, gest concret de comuniune fiind darul oferit pr. Bota: unul dintre potirele în care Papa Francisc a slujit la Blaj, unde și Părintele, la 99 de ani atunci, a participat cu mare bucurie, fiind poate cel mai vârstnic pelerin de la Câmpia Libertății cum a arătat PS Florentin în alocuțiunea ce a urmat. S-au citit apoi mesaje de felicitare și apreciere, între numeroase alte mesaje fiind și cele ale Ierarhilor români uniți PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș. Preotul ortodox Bogdan Ivanov a transmis un mesaj din partea Bisericii Ortodoxe, a IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț al cărui purtător de cuvânt este, amintind că “există în viața fiecărei Biserici personalități care, prin dimensiunea lor, prin deschiderea lor spirituală depășesc granițele propriilor lor Biserici și merită și cuceresc respectul nostru al tuturor”.

Mons. Mihai Vătămănelu, Vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a transmis pr. Bota mesajul Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcop de Oradea. Pr. Marius Ungureșan, protopop de Cluj II și paroh al Floreștiului, a prezentat apoi cronologia unor momente deosebite din viața enoriașului său, pr. Ioan M. Bota. Un omagiu i-a adus în continuare, Excelența Sa Ioan Aurel Pop, care a arătat că este prezent “din mai multe motive, dar două sunt mai importante: din datorie și din bucurie”. Din datorie, “pentru că trebuie să aduc mesajul celei mai vechi, mai mari și prestigioase Universități, UBB și mesajul Academiei Române, instituții de care pr. profesor Ioan Bota a fost legat mult în timpul vieții” și din bucurie “pentru că am avut cinstea să îl cunosc acum aproape 30 de ani și mi-am dat seama din primul dialog că Sfinția Sa este un luptător și că face parte din stirpea erudiților Școlii Ardelene, face parte din stirpea luptătorilor țărani ai lui Horea și din stirpea luptătorilor în cetate care au redactat Supplex Libellus Valachorum.”

Un intermezzo muzical a oferit solista Mălina Ungureșan, care a interpretat două arii celebre, cu acompaniament de pian. În continuare, din partea lui Emil Boc și a Primăriei orașului Cluj-Napoca a transmis un mesaj istoricul Ionuț Țene, director al Biroului Învățământ, Cultură, Culte, Sport și Societate. Cu această ocazie, i-a acordat pr. Ioan Bota o diplomă de excelență “pentru contribuția extraordinară la promovarea istoriografiei și valorilor culturale românești”, din partea primarului mun. Cluj-Napoca. Horea Petru Șulea, primarul com. Florești, a vorbit despre privilegiul de a avea alături un om care împlinește 100 de ani. I-a oferit în semn de omagiu, un papirus și o plachetă aniversară la 100 de ani din partea Primăriei com. Florești. În continuare, Herbil Ion, primar al com. Rodna de Jos, Maramureș, a rostit câteva cuvinte de suflet amintind că i-a conferit pr. Bota titlul de cetățean de onoare.

Ilea Bonda Violeta, director la Școala Gimnazială “Gheorghe Șincai”, Florești, a vorbit în mod particular despre activitatea Pr. Ioan Bota ca profesor de limba română la Școala din Florești, între 1955-1984; aici părintele a reînființat și parohia greco-catolică și a publicat o monografie a com. Florești. În semn de mulțumire și prețuire, i-a oferit o plachetă din partea dascălilor școlii. Un cuvânt și o urare au venit din partea lui Ioachim Vancea, consilier local în cadrul Primăriei Florești și fost elev al pr. Ioan Bota. Economistul Vasile Bradea, nepot al părintelui Ioan, l-a caracterizat în câteva cuvinte, arătând că “întotdeauna a fost pentru nou un exemplu, un model, ne-a îndemnat să punem mâna pe carte, să învățăm”. A încheiat cu afirmația: “Dânsul a studiat istorie, a făcut istorie, a intrat în istorie și rămâne în istorie, Unchiul Bota!”

Câteva cuvinte a spus și Johnny Bota, nepot al pr. Bota, reamintindu-și că unchiul său “avea un sfat și o vorbă bună pentru fiecare”. “Chiar dacă împlinirea a 100 de ani pare un miracol, mi se pare firesc pentru un om ca el. Mi se pare firesc să îmbătrânesc și eu iar Unchiul să rămână și să fie mai departe cu noi.” Au venit apoi la microfon, lect. univ. dr. Nicolae Fodor cu membri ai Asociației Maramureșenilor din Cluj-Napoca, cu toții în frumos strai popular. A menționat că pentru o lungă perioadă pr. Ioan M. Bota a fost membru în comitetul de conducere și a ocupat și funcția de secretar al Asociației Maramureșenilor. La sosirea sa și a membrilor asociației, pr. Bota a exclamat cu bucurie: “V-o adus Dumnezeu! Mă bucur că vă văd în zadii”; și i s-a răspuns: “Nice-n Rai nu scăpați de noi!”

În numele președintelui actual al Asociației, dr. Petru Șușcă, i s-a înmânat Pr. Bota o diplomă “pentru contribuția deosebită la promovarea și la perpetuarea valorilor Maramureșului”. Totodată maramureșenii i-au oferit o cruce de piatră adusă din piatră din malurile Nistrului, “pentru că părintele a luptat până departe în est pentru neamul românesc”. Mai apoi, Grupul Folcloric Studențesc Maramureșul a oferit pr. Bota o diplomă “pentru contribuția la educarea tinerei generații”, și, din partea ieudenilor, câțiva colaci, la care pr. Bota a spus: “de plăcinte gura râde, dar de vărzare și mai tare!” spre veselia tuturor. În continuare, economist Emil Culda a adus un mesaj din partea lui Liviu Petrina, fost lider al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat. A urmat o mărturie a pr. Ovidiu Lăpuște, fost student, la Oradea și la Cluj, al pr. Ioan M. Bota. A afirmat: “întotdeauna am apreciat și am admirat tăria, tenacitatea dânsului.”

Primarul com. Cojocna, Bucur Teodor a derulat câteva amintiri semnificative despre pr. Ioan M. Bota, care a fost profesor și în localitatea sa natală, la Școala din Cara, localitate aparținătoare de com. Cojocna. Vasile Iuga de Săliște, președinte al Societății Culturale “Pro Maramureș” a oferit din partea asociației o diplomă de excelență. Un dar a fost adus pr. Bota și din partea parohiei Iris – Cluj de către familia pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, care a păstorit împreună cu pr. Ioan M. Bota parohia Iris, unde pr. Bota s-a aflat între 1997-2015. Mulțumindu-i, i-a oferit o icoană cu Isus, “Cel pe care L-ați slujit toată viața”.

La final, prezentând pe scurt cartea “Școala Ardeleană”, PS Florentin a rostit câteva idei despre importanța și semnificația mesajului acestei cărți, care “ocupă de fapt un timp mult mai lung în istorie. Cartea oferă câteva repere istorice ce ilustrează faptul că parcursul istoric încununat cu Unirea de la 1918 nu începe cu Școala Ardeleană, ci cu Unirea de la 1700 cu Biserica Romei, cum spunea și Fericitul Iuliu Hossu, Cardinal al neamului românesc și martir pentru credință: “Dacă nu era Unirea de la 1700, nu era nici Marea Adunare Națională de la 1848, când s-a strigat «noi vrem să ne unim cu țara», nu era nici Unirea de la 1918!”

A urmat momentul artistic susținut de Grupul folcloric din Asociația Maramureșenilor, de frații Ioan și George Chindriș din Ieud, de Grupul Ieudenilor, apoi Ștefan și Andrei Petreuș, cu toții au adus universul cântecului popular maramureșan, cu frumusețea “plaiului cu flori” și lumina “plaiului cu dor” din însoritul Maramureș. A fost fericit pr. Bota de cântul “maramureșenilor săi”, din zona sa natală, veniți special să îl bucure, să îl salute, să îl întâlnească, cum de fapt făcea și el deseori mergând la ei. I-au umplut, într-adevăr inima de senină dragoste.

Atât Sfânta Liturghie din prima parte a programului, cât și alocuțiunile și momentele artistice din Aula “Iuliu Hossu” au fost încheiate printr-un cuvânt rostit cu vioiciune, care la final a cuprins mesajul de mulțumire al pr. Ioan M. Bota: “le mulțumesc tuturor celor care au adus un omagiu unei umile persoane care a slujit Biserica, au adus un omagiu Bisericii!” A întinerit părintele Ioan M. Bota, deși avea 100 de ani, în această zi, în zâmbet și trăire, bucurându-se de prezența tuturor care au venit la el, adresându-le cuvinte din adâncuri de înțelepciune și trăire creștinească și românească, salutând, mulțumind, glumind, reamintind lucrurile mari pe care i le-a făcut lui Dumnezeu. Părintele Ioan M. Bota, cel mai vârstnic preot al Eparhiei de Cluj-Gherla, prin viața sa a fost și este, cum frumos l-a caracterizat prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, un exemplu de: “credința noastră este viața noastră!”

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Articolul Bucurie și recunoștință la aniversarea celor 100 de ani ai pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita