Fără categorie

Zi de reculegere spirituală pentru preoți în Parohia „Spiritul Sfânt” din Alba Iulia

Ziua de 12 decembrie 2019 a fost, pentru preoții din Protpopiatele de Alba Iulia și Sebeș, o zi de pregătire spirituală pentu sărbătarea Nașterii Domnului Hristos. Meditațiile au fost ținute de părintele lect. univ. dr. Daniel-Călin Pațulea.

În cele două meditații părintele predicator a vorbit despre valorile fundamentale și exigențele itinerarului spiritual continuu al preotului. Căutarea Domnului Hristos și unirea intimă cu El prin sacramentele și învățătura bisericii ne deschid calea căte viața nouă în Spiritul Sfânt și ne fac să devenim fi ai lui Dumnezeu. A-l căuta pe Hristos presupune, mai întâi de toate, meditația fidelă a cuvântului revelat, participarea activă la misterele sfinte ale Bisericii și serviciul carității față de cei mici.  Numai în lumina cuvântului lui Dumnezeu omul chemat poate să descopere, să înțeleagă, să iubească și să urmeze propria vocație. Familiaritatea cu cuvântul lui Dumnezeu îl va ajuta pe preot să aprofundeze propria vocație și să împlinească misiunea sacerdotală într-un mod unitar. Rugăciunea este răspunsul cel mai bun dat chemării lui Dumnezeu. Prin ea preotul este chemat să experimenteze întâlnirea vie cu Tatăl, prin intermediul Fiului, în lumina Spiritului Sfânt. Pentru a fi autentică rugăciunea trebuie să devină un dialog cu Dumnezeu, o participare la relația intimă dintre Persoanele Preasfintei Treimi. Euharistia are un rol fundamental în viața și ministerul sacerdotal. Ea este izvor de viață și descoperă prezența vie a lui Hristos în mijlocul bisericii Sale. Alături de sacramentul pocăinței euharistia descoperă chipul umil, bun și iertător al lui Dumnezeu. Preotul este chemat, plecând de la misterul nașterii Domnului, să dea mărturie despre Hristos în lumea contemporană atât de mult îmbibată de secularism, aviditate și hedonism.


Pr. prot. de Alba Iulia și Sebeș  Radu Vasile Roșu

Articolul Zi de reculegere spirituală pentru preoți în Parohia „Spiritul Sfânt” din Alba Iulia apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita