Fără categorie

12 întâlniri ale preoților Protopopiatului Blaj dedicate Mărturisitorilor credinței

Marți, 10 decembrie, a avut loc cea de-a XII-a întâlnire din acest an a preoților din Protopopiatului Blaj.

În fiecare lună a acestui an dedicat Mărturisitorilor credinței, preoții Protopopiatului Blaj au avut prilejul să mediteze la mărturia de credință pe care episcopii greco-catolici au dat-o în timpul persecuției comuniste nu numai în fața țării noastre, ci în fața întregii lumi creștine.

Șapte dintre aceștia au fost beatificați de către Papa Francisc, în 2 iunie, pe Câmpia Libertății din Blaj: Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu au fost martiri, uciși „din ură față de credință” de un regim ateu care nu putea tolera nici încrederea lor în voia lui Dumnezeu, nici loialitatea față de Vatican.

Pe lângă cei șapte fericiți episcopi, în cadrul întâlnirilor de pe parcursul anului, s-a vorbit și despre viața episcopilor Ioan Chertes, Iuliu Hirţea, Alexandru Todea, Ioan Dragomir şi Ioan Ploscaru, și ei mărturisitori ai credinței în perioada dictaturii comuniste.

Despre toți cei doisprezece episcopi, Papa Pius al XII-lea a afirmat: „Isus a avut 12 apostoli dintre care unul a trădat, Biserica Greco-Catolică din România a avut 12 episcopi dintre care niciunul nu a trădat“.

Articolul 12 întâlniri ale preoților Protopopiatului Blaj dedicate Mărturisitorilor credinței apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita