Fără categorie

Aniversarea consacrării episcopale a patru ierahi catolici

Astăzi, 8 decembrie, când Biserica Catolică sărbătorește Neprihănita Zămislire, patru ierarhi catolici din România își serbează aniversarea consacrării episcopale.

Aniversarea consacrării episcopale a patru ierahi catolici, IPS Ioan Robu

IPS Ioan ROBU, Administrator Apostolic al Arhiepiscopiei mitropolitane de București, Președintele Conferinței Epicopilor Catolici din România, aniversează 35 de ani de la consacrarea episcopală.

S-a născut la 6 noiembrie 1944 la Târgu Secuiesc, fiind originar din satul Traian, jud. Neamţ. La 15 august 1968 a fost hirotonit preot. În perioada 1977-1983 a fost profesor şi apoi Rector la Institutul Teologic din Iaşi.

La 1 decembrie 1983 a fost ales la conducerea Arhiepiscopiei, mai întâi ca Administrator Diecezan apoi Episcop-Administrator Apostolic (25 octombrie 1984). A fost consacrat episcop la 8 decembrie 1984, la Roma, de Cardinalul Casaroli. Din 1990 este Arhiepiscop-Mitropolit de Bucureşti. La data de 21 noiembrie 2019 Papa Francisc a acceptat renunțarea la ministerul pastoral al Arhidiecezei mitropolitane de București. Până la înscăunarea noului arhiepiscop este Administrator Apostolic al aceleiași Arhidieceze.

Aniversarea consacrării episcopale a patru ierahi catolici, IPS Aurel Percă

IPS Aurel PERCĂ, Arhiepiscop Mitropolit numit de București, aniversează 20 de ani de la consacrarea episcopală.

S-a născut la 15 august 1951 la Săbăoani, Neamţ. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979 la Iaşi. A urmat studii de specializare la Roma, unde a obţinut licenţe în teologie orientală şi în teologie morală.

Între 1989 şi 1994 a fost rector al Seminarului din Iaşi. În ziua de 29 septembrie 1999, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi. În ziua de 21 noiembrie 2019, Papa Francisc l-a numit Arhiepiscop Mitropolit de București. Pe data de 11 ianuarie 2020 este programată inaugurarea ministerului pastoral la București.

Aniversarea consacrării episcopale a patru ierahi catolici, PS Cornel Damian

PS Cornel DAMIAN, Episcop auxiliar la București, aniversează 16 ani de la consacrarea episcopală.

S-a născut pe 8 mai 1960 la Jibou, Sălaj. La 22 iunie 1986 a fost sfinţit preot în Catedrala „Sf. Iosif”, fiind încardinat în Arhidieceza de Bucureşti. În perioada 1998-2002 a studiat Dreptul Canonic la Universitatea Gregoriană din Roma.

Pe 31 octombrie 2003 Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a ales Episcop Auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, fiind consacrat la 8 decembrie 2003 de către Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu.

Aniversarea consacrării episcopale a patru ierahi catolici, PS Claudiu Pop

PS Claudiu-Lucian POP, Episcop auxiliar al Curiei Arhiepiscopale Majore, aniversează 8 ani de la consacrarea episcopală.

S-a născut la data de 22 iulie 1972 în localitatea Pişcolt din judeţul Satu Mare.

A fost hirotonit preot la a 23 iulie 1995. La 10 iunie 2011 a fost ales episcop al Curiei Arhiepiscopale de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma.

Pe 8 decembrie 2011, în biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari” din Roma, în prezența episcopilor greco-catolici și romano-catolici din România, a unor înalţi prelați ai Sfântului Scaun şi a mai multor oficialităţi din partea statului român, Preasfinția Sa a fost consacrat episcop de către Eminenţa Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, avându-i alături pe Preasfinţia Sa Virgil, Episcop al Eparhiei de Oradea, delegat al Preafericitului Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, şi Preasfinţia Sa Alexandru, Episcop al Eparhiei de Lugoj.

Întru mulți și fericiți ani, Preasfințiile Voastre!

Articolul Aniversarea consacrării episcopale a patru ierahi catolici apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita