Fără categorie

Adunarea Generală AGRU, la Blaj

În zilele de 29 și 30 noiembrie, s-au desfășurat la Blaj lucrările Adunării Generale AGRU, puse în acest an sub semnul împlinirii a nouă decenii de la înființarea Asociației.

La lucrări au participat conduceriile arhidiecezană și diecezane ale AGRU, părinți spirituali, invitați ai unor asociații locale și personalități ale vieții publice.

Deschiderea lucrărilor Adunării Generale a avut loc în prezența Preasfinției Sale Claudiu, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, care în numele Preafericirii Sale Cardinal Lucian, a transmis un salut și binecuvântare celor prezenți, și prin ei tuturor membrilor AGRU.

În prima zi a adunării, lucrările s-au axat pe momentele importante din istoria AGRU în cei nouăzeci de ani de la înființare. Astfel, părintele profesor Anton Rus de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Blaj, autor al lucrării „Credința în acțiune. O introducere în Istoria Asociației Generale a Româniilor Uniți – AGRU”, a evocat momentul de început al asociației care a avut loc la Blaj în noiembrie 1929. Domnul Profesor Alin Tat, delegat al AGRU Cluj, a evocat personalitatea doamnei Viorica Lascu, membru marcant al Asociației în perioada de început, dar și în anii de după 1989, când a militat pentru refacerea AGRU. Despre refacerea AGRU la București au vorbit domnii Tudor Dunca și Ioan Făgețan.

Invitat la lucrările Adunării Generale, domnul Ion Andrei Gherasim, președintele Fundației „Corneliu Coposu” s-a referit în intervenția sa la „moștenirea Seniorului, azi”.

S-a propus apoi celor prezenți o meditație pe marginea unui text al Episcopului Martir Tit Liviu Chinezu, apărut în 1936 și intitulat „Acțiunea Catolică în veacul al IV-lea”.

În cea de a doua zi, dezbaterile au avut ca temă „AGRU și Acțiunea Catolică din România”. Au luat cuvântul pe această temă: doamna Anca Frona, Președinte ACRO, domnul Cristian Purice, reprezentant al AGRU în ACRO, părintele Felix Roca, spiritual ACRO, domnul profesor Alin Tat, domnul profesor Ioan Făgețan, domnul Valeriu Domuta, președinte AGRU Oradea, doamna Chiver Noruca, președinte AGRU Maramureș, domnul Iustin Bursaș, președinte AGRU Lugoj, domnul Mihele Bogdan, președinte AGRU Reșița, domnul Tudor Dunca, președinte AGRU București, domnul Octavian Berța, AGRU Arhieparhial, domnul Daniel Seleușan, președinte AGRU Cluj.

Următoarea Adunare Generală se va desfășura în primăvara anului 2020.


Ion Moldovan

Articol preluat de pe e-communio.ro

Articolul Adunarea Generală AGRU, la Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita