Fără categorie

Avanpremieră a filmului “Cardinalul” de Nicolae Mărgineanu la Dej

Se desfășoară în orașele din România proiecția în avanpremieră a filmului artistic “Cardinalul”, despre viața și personalitatea Fericitului cardinal Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic martir pentru credință. După prezentările la Târgu Jiu, Arad și Alba Iulia, filmul a sosit în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla unde a fost prezentat mai întâi la Dej, marți, 12 noiembrie 2019, cu participarea regizorului Nicolae Mărgineanu, a actorului în rolul principal Radu Botar, în prezența PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a pr. Laurențiu Biriș, protopop de Dej, a primarului mun. Dej, Costan Morar și a unui numeros public. Proiecția și gala s-au desfășurat la Centrul Cultural “Arta” din Dej, în organizarea Primăriei Municipiului Dej, intrarea fiind liberă.

PS Florentin a urat bun-venit regizorului Nicolae Mărgineanu la Dej, după ce s-au văzut cu o zi înainte și la Alba Iulia unde a fost proiectat filmul chiar în Sala Marii Uniri în care, în urmă cu peste 100 de ani, Episcopul Iuliu Hossu a primit în mână Rezoluția Unirii pentru a o vesti românilor de la una din tribune, moment de referință în istoria românilor și în viața Arhiereului Hossu. Un bun venit a fost adresat și actorului Radu Botar, cel care interpretează rolul Cardinalului Iuliu Hossu.

Regizorul, scenaristul și producătorul de film, Nicolae Mărgineanu, a rostit câteva cuvinte: “vă mulțumesc că ați venit în seara asta să vedeți un film romanesc. Sunt impresionat: de mult timp nu am mai văzut o sală plină. Mi-a revenit cinstea să fac un film despre Episcopul Iuliu Hossu, un destin de excepție. De la crainic al Marii Uniri din Alba Iulia ajunge, după 30 de ani, în închisoarea de exterminare din Sighet, și apoi, după încă 15 ani de detenție și domiciliu forțat, se duce la Domnul ca martir al neamului nostru. E o încercare de context spiritual dedicat ideii de unire a românilor și tărie a spiritului.”

“A fost un bărbat a cărui conștiință, pe tot parcursul vieții sale, nu a cedat nicio clipă. În temnița Sighetului, preoții greco-catolici nu au fost torturați, cum s-a întâmplat în alte părți, dar au suferit de foame și frig, mulți dintre ei chiar au pierit. Purtarea grosolană a gardienilor și înjurăturile lor făceau parte dintr-un program prin care încercau să distrugă moralul deținuților și să terfelească orice încercare a lor de a-și păstra demnitatea. Din acest motiv noi am păstrat câteva mostre de «română vulgară», ca să mă exprim așa, vă rog să le răbdați cu gândul că ei le-au răbdat ani de zile în temnița Sighetului. Nu îmi face plăcere să las înjurături în film, dar am considerat că este bine să se știe ceea ce ei au trăit în fiecare zi. Era umilitor pentru ei și, într-adevăr, era greu de suportat.”

“Episcopul Hossu, așa cum l-am cunoscut noi când ne-am documentat, a fost de o foarte mare simplitate și a rămas de la început până la sfârșit «Păstorul turmei». În primul război mondial, foarte tânăr, ca preot militar a avut grijă de tinerii ardeleni care luptau în război pentru o cauză care nu era a lor. Înainte de Marea Unire a umblat prin sate și le-a explicat cât de mult înseamnă unitatea la români, apoi a rămas sub ocupația horthistă în Ardealul ocupat, îndurând toate umilințele alături de credincioșii săi. Când a venit dictatura lui Stalin și a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a opus cu vehemență, a fost întemnițat, a refuzat toate ofertele de mărire care i s-au făcut pentru a renunța la credința lui și a rămas până la moarte în această credință. Radu Botar este la primul său rol de anvergură, este actor la Satu Mare și mă bucur că am avut șansa să îl cunosc, pentru că, nu a jucat rolul, ci, treptat, el s-a identificat cu personajul, cu Episcopul Iuliu Hossu. Eu am senzația și acum că parcă s-a întâmplat ceva minunat în acest film”, a mărturisit regizorul.

Actorul Radu Botar, cu emoție, a mărturisit: “e minunat că reușim atâția oameni, atâtea suflete, să ne adunăm întru frumos. A însemnat și înseamnă foarte mult pentru mine acest «miracol» care se numește «Cardinalul». Sper, după ce vizionați filmul, să însemne și pentru dumneavoastră cel puțin 10 zâmbete în plus întru bunătate și întru înțelegere. E un film care revarsă în cascadă emoție după emoție, o emoție ca ploile de stele în nopțile de vară, o emoție care vindecă, mântuiește, încurajează, și o speranță că mâine poate fi mai bine. Vă doresc vizionare plăcută!”

PS Florentin a invitat apoi la vizionarea filmului, menționând că realizarea sa este “un moment de rememorare, de recuperare și de dreptate”. După proiecție, Episcopul de Cluj-Gherla a reamintit repere din viața Cardinalului Iuliu Hossu, care, ca Episcop român unit de Gherla, a vestit românilor Marea Unire, la 1 dec. 1918, la Alba Iulia. În 1948, după 30 de ani de păstorire și apostolat ca vrednic Păstor al turmei sale (numit «Episcop al vizitațiilor canonice»), ani în care a împlinit funcțiunea de senator de drept în Parlamentul României, a fost numit membru de onoare al Academiei Române, ca om de elită al timpului său și Episcop de Cluj-Gherla, Arhiereul Iuliu Hossu a fost arestat sub regimul comunist pentru credința sa în unire cu Roma. A fost dus la Ministerul de Interne din București apoi la vila patriarhală de la Dragoslavele, la mănăstirea Căldărușani și, împreună cu ceilalți episcopi greco-catolici, în regim de exterminare, la Penitenciarul din Sighet, unde va rămâne între 1950-1955. Din 1955, după o trecere prin domicilii obligatorii în mănăstirile Curtea de Argeș și Ciorogârla, va fi reținut în domiciliu obligatoriu la mănăstirea Căldărușani, până la moarte, în 28 mai 1970. Aici își va scrie pe ascuns memoriile și va primi vestea numirii de cardinal din 28 aprilie 1969, veste care îl onorează, dar refuză să plece la Roma pentru a rămâne aproape de credincioșii săi pe care îi avea neîncetat în suflet și rugăciune. A fost beatificat, împreună cu ceilalți 6 Episcopi greco-catolici martiri, de către Sfântul Părinte Francisc, pe Câmpia Libertății din Blaj, la 2 iunie 2019.

Împreună cu episcopul Iuliu Hossu, filmul readuce la viaţă pe ecrane şi alte chipuri dintre cele ale episcopilor greco-catolici martiri din timpul în care trăiau împreună acelaşi calvar în Penitenciarul de la Sighet. Astfel, apar profilele episcopilor Valeriu Traian Frenţiu, sau Alexandru Rusu, creionate inspirat şi grăitor despre cine au fost şi ce valori spirituale au apărat.

A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri. În timpul discuțiilor, regizorul Nicolae Mărgineanu a spus cu fermitate despre Cardinalul Iuliu Hossu: “consider că este un martir al neamului românesc și merită toată cinstea noastră”. A adăugat că prin acest film, ca și prin celelalte filme pe care le-a realizat, nu este părtinitor față de o anumită confesiune sau etnie și dorește să invite publicul “la toleranță și iubire creștinească”.

Preasfinția Sa a adresat calde felicitări, atât regizorului cât și actorului Radu Botar, precizând faptul că filmul nu este o copie a Memoriilor Cardinalului, ci, “este munca regizorului, care, pornind de la o personalitate marcantă care a trăit, a reușit să facă un film artistic încărcând tot ceea ce a știut din celelalte scrieri asupra acestei persoane”.

Gala de prezentare s-a încheiat cu o rugăciune și cu memorabilele cuvinte pe care Episcopul Iuliu Hossu le adresa anchetatorilor, ca răspuns la presiunile prin care îi cereau să își lepede credința. Fericitul Episcop martir răspundea: “credința noastră este viața noastră!” Cea de-a doua proiecție pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, este programată la Cinema “Victoria” din Cluj-Napoca, în seara de sâmbătă, 16 noiembrie 2019. Filmul lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, este produs de Ager Film cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, are durata de 97 minute, este realizat alb-negru și color, la rezoluție 4k, în format 17:9.

În rolurile principale: Radu Botar; Ioan Andrei Ionescu; Richard Bovnoczki; Cristi Iacob; Alexandru Repan; Maria Ploae; Remus Mărgineanu și Mircea Andreescu. Avanpremiera a fost programată în orașele: Târgu-Jiu (9 nov.), Arad (10 nov.), Alba Iulia (11 nov.), Dej (12 nov.), Târgu Mureș (13 nov.), Oradea (14 nov.), Timișoara (15 nov.), Cluj (16 nov.), Blaj (17 nov.), București (20 nov.) și Satu Mare (24 nov.). După 22 noiembrie 2019, filmul “Cardinalul” va rula în toate cinematografele din țară, pentru a spune într-un mod impresionant, unic, cum încă nu s-a făcut, povestea Cardinalului Iuliu Hossu.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Articolul Avanpremieră a filmului “Cardinalul” de Nicolae Mărgineanu la Dej apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita