Fără categorie

Sfințirea bisericii Intrarea în Templu a Maicii Domnului, din parohia Șanț

Duminica de 20 octombrie 2019, a 23-a după Rusalii, a fost o zi de mare sărbătoare pentru Protopopiatul Rodna și pentru întreaga Eparhie de Cluj-Gherla, în această zi fiind sfințită noua biserică, monumentală, din parohia Șanț, păstorită de pr. Augustin Flămând. Este o parohie veche greco-catolică, de la 1700, unde în 1948 existau două biserici greco-catolice și peste 2000 de credincioși români uniți. După trecerea prin catacombe și ieșirea la lumină din 1989, în localitatea Șanț, comunitatea greco-catolică a renăscut pornind de la 2 sau 3 adunați în numele lui Isus.

Biserica de zid ridicată între 1903-1906 și binecuvântată de cel care acum este Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir pentru credință, nu a fost retrocedată. Micuța comunitate renăscută avea un vis mare, cel al construirii unei noi biserici, vis devenit realizabil când Primăria Șanț a alocat pentru acest proiect un teren ce aparținuse unui vrednic înaintaș, pr. Pamfiliu Grapini, preotul greco-catolic ctitor al fostei biserici parohiale din apropiere. După ce, în 2012, s-a binecuvântat piatra de temelie pentru noul locaș de cult, în toamna anului 2013 au început lucrările de construcție.

După 7 ani de efort, nu fără piedici și încercări, dar cu mare dăruire sufletească, efort și disponibilitate, prin efortul credincioșilor, al autorităților locale și al unor asociații din străinătate, pe colina din localitatea de la poalele Munților Rodnei noua biserică aștepta momentul binecuvântării, frumos împodobită “ca o mireasă pregătită să își primească Mirele, pe Cristos, care de astăzi înainte va rămâne aici, pe masa acestui sfințit și sfânt altar al jertfei din biserica închinată sărbătorii Intrării în Templu a Maicii Domnului”, a spus Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, la sosirea în comuna Șanț, în dimineața zilei însorite de duminică, fiind primit, după tradiție, cu pâine și sare, de către preoți, credincioși și copii care i-au oferit flori.

Pr. Augustin Flămând i-a adresat Păstorului Eparhiei salutul de bun venit, spunând: “Ați venit să scrieți istorie aici, împreună cu Cardinalul Iuliu Hossu, să rămână pentru veșnica pomenire și pentru cei care se vor închina”. Ierarhul a răspuns: “Am venit cu bucurie aici, la poalele Ineului, unde cerul și pământul se îmbină în frumoasele culori de toamnă, pentru a binecuvânta și a sfinți acest nou locaș de cult care să fie spre sfințirea tuturor credincioșilor creștini și a neamului nostru românesc și spre mântuirea sufletelor”.

S-a făcut ceremonia consacrării altarului, sfințirea interioară și exterioară a sfântului locaș. În masa altarului au fost depuse moaștele Fericitului Iuliu Hossu, Episcop martir pentru credință, prezența spirituală a marelui Arhiereu fiind vie și prin ostensoriul cu moaștele sale adus de la Episcopia din Cluj, în amintirea vizitațiilor canonice pe care neobosit le făcea prin Eparhie, la Șanț ultima vizită a Episcopului Hossu fiind consemnată în 1920. Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată apoi în curte, sub razele soarelui de toamnă, la umbra marii biserici de acum binecuvântată.

Au fost de față pr. Călin Bot, vicar general; pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoţii; pr. Anton Crișan, vicar cu persoanele consacrate și grupurile de rugăciune; pr. protoegumen Ioan Laurian Daboc, superiorul Ordinului “Sfântului Vasile cel Mare”; pr. Nicolae Jarda, protopopul de Rodna; preoți protopopi și consilieri eparhiali, în jur de 50 de preoți, părinți și frați din Ordinul “Sf. Vasile cel Mare”, Maica Veridiana, superioară provincială a surorilor Ordinului “Sfântului Vasile cel Mare”, membre ale Reuniunii Mariane, tineri din ASTRU, peste 1500 de credincioși, mulți dintre ei în veșmânt tradițional românesc de sărbătoare, păstrând frumosul obicei din trecut. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților Seminarului Teologic Eparhial “Sfântul Ioan Evanghelistul”.

În predică, PS Florentin a mulțumit lui Dumnezeu și ctitorilor sfântului locaș “pentru acest frumos dar pe care ni-l oferă, ca semn al învierii Bisericii noastre, aici, în parohia Șanț, împlinire a proorociei pe care, cu ani în urmă, o făcea Fericitul Arhiereu Iuliu: ‘Biserica noastră va învia din mormântul în care a fost aruncată’”. A descris noua biserică, “această frumoasă construcție cu care putem spune că astăzi ne mândrim. Este cu adevărat un model prin arta iconografică, prin arta în frescă, prin întregul ansamblu care devine acum un loc de închinare lui Dumnezeu”. “Nu uitați, Domnul a coborât aici, acum este prezent, să nu îl lăsam să rămână singur. De acum începe datoria de pastorație a preotului în biserică, poate mai mult decât până acum, și știu că o va face, pentru că vrednic este păstorul acestei parohii”.

Preasfinția Sa a numit sfântul locaș “o nouă lumină pe pământ, un loc în care Dumnezeu este prezent în comuna Șanț iar noi suntem invitați să venim la rugăciune. Știm că aici Dumnezeu este prezent și ne ascultă, așa cum frumos ne-am rugat pentru acest locaș, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să coboare harul Său, să îl împodobească, să îl transforme în liman celor înviforați, vindecare bolnavilor, scăpare celor prigoniți și alungare diavolilor, iar ochii Domnului să fie mereu deschiși spre cei care vin aici în rugăciune, cei care cu frică și cu smerenie intră în el și se roagă Preacinstitului și de mare cuviință Numelui Său”.

Rugăciunea a fost și tema Evangheliei duminicii (Luca 8,26-39), a vindecării îndrăcitului din Gherasa, la care Preasfinția Sa a meditat, arătând că “rugăciunea noastră trebuie să fie rugăciunea omului care este vindecat prin Botez”. A reamintit cuvintele lui Isus către cel vindecat: “Întoarce-te la casa ta și spune cât de mult bine ți-a făcut ție Dumnezeu”, cuvinte care sunt un îndemn pentru fiecare creștin. După încheierea Sfintei Liturghii, s-a rostit rugăciunea către Fericiții Episcopi greco-catolici martiri și rugăciunea pentru luna misionară extraordinară.

Un cuvânt de suflet a rostit pr. Augustin Flămând, care a evocat frânturi din drumul urmat pentru construirea bisericii, presărat cu mari încercări, dar mulțumind lui Dumnezeu și tuturor celor care i-au fost alături pentru susținere, jertfă, ajutor. A mulțumit familiei sale, soției și celor trei copilași, socrului său, credincioșilor, primarului comunei Șanț, Ioan Szabo, care s-a aflat de față, Consiliului Local, agenților economici, confraților preoți, vicari, călugărilor, surorilor OSBM, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să aibă grijă de cei care i-au fost alături și au trecut la cele veșnice. A mulțumit Poliției, Jandarmeriei, tinerilor, “celor împreună cu care am plâns, am transpirat și am mers la cerșit pentru această casă. Mulțumesc tuturor celor care au cerșit și cerșesc încă pentru a duce la bun sfârșit și datoriile care mai sunt, dar astăzi mă bucur mai mult ca oricând, căci sunt nevrednic să dezleg cureaua încălțămintei înaintașilor mei din această comună, a pr. Pamfiliu Grapini și a pr. Grigore Moisil”.

Pr. Augustin a mărturisit: “Am promis Fecioarei Maria la Medjugorje că voi face o casă din dragoste, iată că astăzi a ieșit la lumină”. A mulțumit pentru darul dragostei, al înțelepciunii și smereniei, pe care le-a primit de la enoriașii parohiei. PS Florentin a dorit să își arate recunoștința față de cei care au fost alături de pr. Augustin, oferind mai multe diplome “Fericitul Cardinal in pectore Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla, martir pentru credință”. A acordat această diplomă mai întâi primarului Ioan Szabo, oferindu-i și o medalie, de la Roma, cu chipul Papei Francisc, un album despre Biserica Greco-Catolică și o carte cu marile personalități ale Bisericii Greco-Catolice, precum și o biografie și Memoriile Cardinalului.

Primarul comunei Șanț a rostit câteva gânduri, mărturisind că au existat piedici și acuze pe care le-a avut de înfruntat pentru că “împreună cu o parte a membrilor Consiliului Local din acea vreme am acordat doar o bucată din glia strămoșească, pentru că s-a vărsat mult sânge de către înaintași pentru a ne bucura de frumusețea acestor locuri”. A mai spus: “Eu cred că toate acestea au fost rânduite de Dumnezeu. Este o mare cinste pe care o poate avea un credincios să lucreze la locul de închinare cu inima plină de credință știind cât e de mare răsplata lui Dumnezeu. În calitate de primar, bucuria este fără margini” – a exprimat o frumoasă mărturisire de credință.

PS Florentin a acordat o diplomă pr. Augustin Flămând, împreună cu “o cruce de binecuvântare care să rămână pe masa noii biserici” și volumele cu Memoriile Cardinalului Iuliu Hossu și cele despre istoria Bisericii Greco-Catolice. Un semn de prețuire și recunoștință a arătat și preotesei Augustina, împreună cu cei trei copii ai familiei, fiindu-le oferită o “armă” de rugăciune, șiragul Sfântului Rozariu de la Sfântul Părinte. Copiii au dăruit Preasfinției Sale o cutiuță, cu chipul Preasfintei Fecioare Maria, în care se afla un crucifix și “toată dragostea noastră”.

Închinarea credincioșilor în altar, cum se obișnuiește în ziua sfințirii unei biserici, a fost însoțită de venerarea moaștelor Fericitului Iuliu Hossu, PS Florentin dând fiecărui credincios binecuvântare și o imagine a Preasfintei Fecioare Maria cu Fericiții Episcopi martiri, în amintirea celui mai important eveniment al Bisericii din perioada postcomunistă, ceremonia de beatificare din 2 iunie 2019, de la Blaj, și prezența Papei Francisc pe meleaguri transilvane.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Articolul Sfințirea bisericii Intrarea în Templu a Maicii Domnului, din parohia Șanț apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita