Fără categorie

Conferința „A-L răspândi pe Dumnezeu” la Schitul „Sf. Cruce” Stânceni

La Schitul de la Stânceni Luna Misionară Extraordinară cerută de Sfântul Părinte Papa Francisc s-a concretizat prin acțiuni care s-au înscris în dimensiunile propuse de Sfântul Părinte, respectiv întâlnirea personală cu Christos în Euharistie  și în rugăciune, dar și mărturia credinței creștine în exemplul sfinților care au înțeles și trăit misiunea ca un fundament al acțiunii de evanghelizare și de formare creștină.

Dacă ordinul carmelitan a a dăruit Bisericii o serie de sfinți care s-au dedicat răspândirii credinței creștine, culminând cu Sfânta Tereza de Lisieux, co-patroană a misiunilor alături de Sfântul Francisc Xaveriu, schitul de la Stânceni se plasează în aceeași logică a misiunii din perspectiva dimensiunii ecumenice pe care o promovează permanent.

În acest context duminică, 20 octombrie, la schit a fost organizată conferința „A-L răspândi pe Dumnezeu” propusă de Fratele Didier-Marie GOLAY, carmelitan desculț din Comunitatea din Lisieux, conferință despre Sfânta Elisabeta a Sfintei Treimi (1880-1906), carmelită beatificată de Sfântul Ioan Paul al II-lea papa, în 1984 și canonizată de Papa Francisc în 2016. În scurta sa viață de doar 26 de ani Elisabeta a reușit să exprime cu convingere, prin trăire și prin scrierile sale, un mesaj de dăruire și de iubire, un martor luminos al Evagheliei. Perspectiva misionară este descrisă de ea însăși într-un fragment de scrisoare: „În Cer, misiunea mea va fi de a atrage sufletele, ajutându-le să iasă din ele și să se unească cu Dumnezeu, printr-o mișcare foarte simplă și plină de iubire și să le păstrez în marea liniște dinăuntru care-i permite lui Dumnezeu să se întipărească în ele, să le transforme în El însuși.” (Scrisoarea 335).

Prin conferința Fratelui Didier Marie Golay cei prezenți la Schit au descoperit o sfântă carmelitană care a trăit misterul trinitar ca un abis de iubire în care s-a cufundat din dorința de a-L răspândi pe Dumnezeu.

(O bună prezentare a Sfintei Elisabeta a Sfintei Treimi poate fi accesată la pagina web: http://elisabeth-dijon.org/fr/)

Preot Protopop Adrian Lung

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Didier-Marie Golay
Didier-Marie GolayFrate Carmelitan
Fratele Didier-Marie Golay face parte Ordinul carmelitanilor desculți și aparține comunității din Paris, al cărei provincial i-a fost. Din 1993 trăiește în mănăstirea carmelitanilor din Lisieux. Când nu este la masa sa de lucru, părintele Golay însoțește pelerinaje, reculegeri și călătorii spirituale, în special la Avila.
A fost interesat de cei cinci mari sfinți ai Carmelului: Sfânta Tereza de Avila, căreia i-a consacrat mai multe lucrări, în colaborare cu părintele Tomas Alvarez, specialist în lucrările sfintei; Sfântul Ioan al Crucii, despre care a publicat în acest an o lucrare; Sfânta Tereza de Lisieux, despre care a scris ”Thérèse de Lisieux ou la brûlure d’amour” [Tereza de Lisieux sau a arde din iubire], Sfânta Tereza-Benedicta a Crucii (Édith Stein)căreia i-a consacrat mai multe cărți, ”Avec Édith Stein, découvrir le carmel français”, [Să descoperim carmelul francez cu Edith Stein] , ”Édith Stein, devant Dieu pour tous” [Edith Stein, în fața lui Dumnezeu, pentru toți], lucrare pentru care a primit premiul umanismului creștin; Sfânta Elisabeta a Sfintei Treimi, Elisabeta de Dijon, căreia i-a consacrat un frumos album, ”Sainte Élisabeth de la Trinité. Rayonner Dieu” [Sfânta Elisabeta a Sfintei Treimi. A-L răspândi pe Dumnezeu], editat în anul 2016.

Articolul Conferința „A-L răspândi pe Dumnezeu” la Schitul „Sf. Cruce” Stânceni apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita