Fără categorie

Pelerinajul anual de toamnă la Scăiuş cu deschiderea lunii misionare extraordinare: octombrie 2019

Credincioşi greco-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj, Eparhiei de Oradea și Eparhiei de Maramureș s-au reunit în acest an la 27 septembrie 2019 și 28 septembrie 2019, cu prilejul pelerinajului de toamnă la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuş este organizat pentru a cinsti pe Prea Curata Fecioară Maria, a cărei icoană a lăcrimat în urmă cu 85 de ani, la 30 septembrie şi respectiv 15 octombrie 1934 în biserica greco-catolică de la Scăiuș.

Anul acesta cu ocazia pelerinajului s-a deschis la nivel eparhial luna misionară extraordinară, octombrie 2019. Luna octombrie 2019 a fost numită prin excelență de Papa Francisc, luna misionară extraordinară. Această propunere face trimitere la împlinirea celor 100 de ani, de la promulgarea Scrisorii Apostolice „Maximum Illud”, a Papei Benedict al XV-lea. Tema aleasă pentru luna misionară extraordinară este: „Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos misionară, în lume”.

Aniversarea din acest an a început în seara zilei de vineri, 27 septembrie, de la orele 18:30 cu o „Noapte de veghe” în care s-a oficiat Sfânta Liturghie, Paraclisul, Sfântul Rozar, Taina Sfântului Maslu, Adorație Euharistică cu meditații, program care a ținut până în dimineața zilei de 28 septembrie.

Sărbătoarea lăcrimării icoanei din 30 septembrie a început cu rugăciunea Sfântului Rozariu de la orele 10:00 și a continuat cu Sfânta Liturghie de la orele 10:30.

Sfânta Liturghie s-a celebrat pe esplanada din faţa bisericii. Mons. Angelo Pop, vicar general al Eparhiei de Lugoj, a pontificat Sfânta Liturghie alături de care  au concelebrat 10 preoţi din parohiile Eparhiei de Lugoj, Eparhia de Oradea și Eparhia de Maramureș. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor, spre venerare.

La sfârşitul Sfintei Liturghii în fața icoanei s-a rostit rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria, rugăciunea către Fericiții episcopi martiri și rugăciunea propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc pentru luna misionară extraordinară octombrie 2019.

Rugăciunea propusă de Papa Francisc pentru Luna Misionară Extraordinară, Octombrie 2019.

Tatăl nostru,
Unicul Tău Fiu Isus Cristos,
înviat din morți,
a încredințat ucenicilor săi mandatul de
„a merge și a face ucenici la toate popoarele”;
Tu ne amintești că prin botezul nostru
am devenit părtași la misiunea Bisericii.

Prin darurile Duhului Sfânt, dă-ne harul
să fim martori ai Evangheliei,
curajoși și plini de zel,
astfel încât misiunea încredințată Bisericii,
încă departe de a fi realizată,
să poată găsi expresii noi și eficiente
care să dea viață și lumină lumii.

Ajută-ne să facem în așa fel încât
toate popoarele să întâlnească
dragostea mântuitoare și mila lui Isus Cristos,
El, care este Dumnezeu, viețuiește și domnește cu Tine,
în unire cu Duhului Sfânt,
în toți vecii vecilor.

Amin.

Biroul de presă eparhial

Articol preluat de pe episcopialugoj.ro

Articolul Pelerinajul anual de toamnă la Scăiuş cu deschiderea lunii misionare extraordinare: octombrie 2019 apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita