Fără categorie

Sărbătoare jubiliară la Schitul ”Sfânta Cruce” Stânceni

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a  împlinit la Schitul Stânceni celebrările din acest an care au marcat Jubileul de argint, 25 de ani de la înființarea acestui loc de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Unitatea, un scop declarat și asumat în realizarea căruia carmelitele de la Saint Remy, mănăstirea mamă, și de la Schitul Stânceni s-au implicat cu timp și fără de timp, convinse de urgența și necesitatea împlinirii dorinței Mântuitorului ”ca toți să fie una (…), ca lumea să creadă” (In. 17,21).

Sîmbătă, 14 septembrie, hramul schitului a reunit la Stânceni preoți și credincioși de diferite confesiuni veniți pentru rugăciune și pentru bucuria de a fi împreună, semn că dorința de unitate la nivelul credincioșilor și-a aflat ecoul sperat, chiar dacă este evident că acest deziderat se împlinește prin implicare constantă și prin deschidere față de sensibilitățile celuilalt, dar și prin răbdare, așa cum a amintit recent Cardinalul secretar de stat al Vaticanului Pietro Parolin la reuniunea anuală a Episcopilor catolici orientali: „În optica mărturiei răbdării resursele pe care le pot implementa Bisericile Catolice Orientale sunt enorme și nu putem renunța. Ele au un orizont comun de înțelegere a tradiției liturgice și spirituale orientale și, pe lângă faptul că sunt o bogăție a Bisericii Catolice de rit latin, sunt indispensabile pentru a arăta coordonatele potrivite pentru un dialog ecumenic roditor” (cf. http://www.e-communio.ro/stire9795-rolul-bisericilor-catolice-orientale-cardinalul-parolin-o-slujire-profetica).

Sărbătoarea la schit a debutat cu vecernia sărbătorii și a continuat sâmbătă cu utrenia, urmată de venerarea unei relicve a Sfintei Cruci dăruită Schitului de Preasfințitul Florentin, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. La sfânta Liturghie am concelebrat alături de Părintele arhimandrit  Cornel, preotul Schitului, preoți de la Subcetate (Adrian Lung), Sărmaș (Vasile Frăsinaru), Roma (Lucian Lechințan s.j.), Apalina (Gheorghe Lupea), Teleac (Mihai Ștefănescu).

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a citit mesajul de felicitare al Preasfințitului Alexandru, episcopul greco-catolic de Lugoj, cel care la rândul său a sărbătorit recent jubileul de 25 de ani de la consacrarea episcopală și care este un apropiat al Schitului și membru al Fraternității Sfântul Ilie.

Întâlnirea s-a terminat cu gustarea oferită de gazde participanților și cu prezentarea unei diaporame care a amintit momentele importante ale acestei perioade bogate în întâlniri și evenimente, de la primele contacte avute la Saint Remy cu mitropoliți și episcopi ortodocși și greco-catolici, trecând prin dificultățile și satisfacțiile achiziționării terenului, așezării pietrei de temelie și sfințirile edificiilor schitului, dar și prin întâlnirile prilejuite de pelerinajele reciproce, (România-Franța), sau de colocviile organizate la Schit de-a lungul anilor.

Toate să fie o laudă adusă lui Dumnezeu în ascultarea Cuvântului întrupat și în bucuria credinței.

.fusion-gallery-2 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Preot Adrian Lung,

Protopop de Gheorgheni/Reghin/Teaca

Articolul Sărbătoare jubiliară la Schitul ”Sfânta Cruce” Stânceni apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita