Fără categorie

Cu Fericitul Episcop Iuliu Hossu, spre Maica Sfântă de la Nicula, pe drumul credinței

În ajunul marii Sărbători a Adormirii Maicii Domnului, mulți credincioși greco-catolici, la fel ca cei ortodocși, au pornit pe urmele lacrimilor Maicii Sfinte spre Nicula. Pentru greco-catolici însă, aceste urme se suprapun cu urmele pașilor înaintașilor lor în credință. Un semn al continuității pe acest drum al credinței, reluat iar și iar, peste ani și generații, a fost prezența moaștelor Arhiereului Iuliu Hossu, acum Fericit Episcop martir pentru credință.

Programul Pelerinajului la Nicula organizat în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, a început în după-amiaza zilei de miercuri, 14 august 2019, la capela greco-catolică din Gherla, de unde, după primirea Episcopului eparhial și un moment de rugăciune, s-a pornit pe jos, cu moaștele Fericitului Episcop Iuliu Hossu, spre biserica parohială din Nicula.

Procesiunea a fost condusă de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, alături de care au participat pr. Călin Bot, Vicar general, pr. Anton Crișan, vicar cu persoanele consacrate și grupurile de rugăciune, coordonator al programului pelerinajului, preoți vicari, protopopi – între care pr. Alexandru Hruban protopop de Gherla – care l-a întâmpinat pe PS Florentin la Gherla; pr. Marius Mureșan Protopop de Someș – cel care, împreună cu pr. paroh Patriciu Sălăjan a primit Episcopul și pelerinii la Nicula. De asemenea, au fost prezenți consilieri eparhiali, zeci de preoți, diaconi, studenți ai Seminarului Eparhial “Sf. Ioan Evanghelistul”, persoane consacrate – surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD), călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) cu pr. protoegumen Ioan Laurian Daboc, Superior provincial OSBM – , reprezentanți ai oficialităților, sute de credincioși.

Au pornit spre Nicula, grupuri din parohii de pe teritoriul eparhiei, tineri din ASTRU Cluj, membre ale Reuniunii Mariane, tineri Cercetași ai Munților, membri ai Asociațiilor eparhiale – Caritas eparhial, Credință și Lumină… Credincioșii au venit cu intenții de rugăciune și cântec de preamărire în cinstea Adormirii și Înălțării la Cer a Preasfintei Fecioare Maria. Comunitatea parohială din Florești – Cluj a venit cu un steag papal, care flutura frumos în bătaia vântului vorbind despre semnul unității cu Roma, motivul central pentru care au suferit și au murit sfinții martiri. Tinerii astriști și-au adus și ei steag și l-au purtat în fruntea procesiunii, semn al tinereții Bisericii, al credinței generațiilor noi, care au acum modele luminoase, pe Fericiții Episcopi martiri, ca dascăli, călăuzitori și protectori pe drumul vieții.

La biserica parohială din Nicula, în curte, s-a celebrat Vecernia cu participarea studenților teologi și Paraclisul Maicii Domnului cu Surorile CMD, după care PS Florentin s-a adresat pelerinilor de la Nicula. Episcopul de Cluj-Gherla a evocat, în cuvântul rostit la Nicula, marile pelerinaje din timpul eminentului Ierarh și viitor cardinal român, acum Fericitul Episcop Iuliu Hossu. A subliniat faptul că el este “cel care a dat amploarea acestor pelerinaje în anul 1920. Sigur că se făceau și până atunci pelerinaje, din 1712, când a fost ridicată bisericuța de lemn, dar trebuie să știm că amploarea mare a acestor pelerinaje a fost în perioada 1920-1948. De aceea putem spune cu bucurie că iată, după acei 28 de ani de pelerinaj, acum a venit din nou în pelerinaj Cardinalul aici, la Nicula. Pleca de la Gherla, așa cum am plecat și noi, dar pleca de la co-Catedrala din Gherla. Astăzi nu au putut intra aceste moaște în acea biserică-catedrală în care el a slujit, așa cum ar fi fost firesc, nu pot ajunge nici la biserica din deal, unde a hirotonit atâția preoți, unde a primit în călugărie atâția candidați din motive pe care le știm… Avea o dragoste deosebită față de aceste locuri și de aceea, permiteți-mi să-i dau cuvântul:

EPISCOPUL IULIU HOSSU DESPRE NICULA:

Își amintea de «sfintele pelerinaje la mănăstirea de la Nicula, care au mângâiat sufletul meu peste măsură, începând cu anul 1920 și până în 1948 fără întrerupere, an de an». «Am ajuns pe calea scumpă sufletului meu la Nicula, la sufleteasca îmbrățișare cu zecile de mii în toți anii fără excepție, pe orice vreme și în orice împrejurări… » «Dar însetați de lumină, de pace și de viață au alergat din toate părțile, din mari depărtări, bunii și scumpii credincioși, învingând toate greutățile, cu zecile de mii totdeauna, an de an, iar în acest an (vorbea de anul 1948), atingând până la vreo 50.000», spune Episcopul Iuliu.

Din arestul mănăstirilor ortodoxe, sau din Penitenciarul de la Sighet, Episcopul Iuliu și-a continuat pelerinajele sufletești și aici, la Nicula, ca și în celelalte parohii, contemplând cu bucurie mulțimile și binecuvântându-le și purtând pe cale, zice foarte frumos, «icoana mulțimilor de la Nicula». Acea imagine a mulțimilor a păstrat-o și a dus-o cu el și în detenție. Preasfinția Sa a invitat la rostirea unei rugăciuni pe care Cardinalul, o adresează în Memoriile sale Maicii Sfinte de la Nicula: «Maică Sfântă, făcătoare de minuni, roagă-te Domnului Isus să ne dăruiască pacea Sa pe care lumea nu ne-o poate da; adună-ne, Maică Preacurată, iarăși pe toți la picioarele Tale la Nicula, să-ți privim cu mângâiere ochii milostivi care au mângâiat mulțimile fără număr care s’au perindat de-a lungul șirului anilor, alergând la Tine, scumpă Mamă, cu trupuri trudite de greutățile drumului, dar cu sufletele neînfrânte, puternice în tăria credinței, primind totdeauna toate piedicile puse la cale, pe calea cea frumoasă care ducea la Tine, Maică Sfântă de la Nicula.»

Iubiți credincioși, noi continuăm astăzi această tradiție din anii ’48, întreruptă din motive pe care le cunoaștem până în anii ’90, reluată mai târziu și de fapt, împlinim un gând pe care și Cardinalul l-a avut: în testamentul său spiritual, în Memoriile sale, el spunea foarte frumos: «Atunci când mâna care scrie nu va mai trăi în această viață (mâna Arhiereului), dar din mila Domnului binecuvântarea va rodi în sufletele voastre, să rodească în sufletele copiilor și ale copiilor copiilor voștri; plinește, Doamne, îndurate și binecuvântează pe poporul Tău cu pace. Maică Preacurată, ocrotește-l și păzește-l în dragostea Ta de Mamă.» Iată noi, copiii copiilor, continuăm astăzi această tradiție și ne bucurăm că el este prezent alături de noi aici, la picioarele Maicii Sfinte. De aceea, cu încredere, să o rugăm: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pe noi. Amin.”

Rugăciunea a continuat până a doua zi în biserica parohială din Nicula în cinstea marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, care va culmina, joi 15 august 2019, de la ora 9.30, cu Sfânta Liturghie Arhierească.

.fusion-gallery-3 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

Știre preluată de pe eparhiaclujgherla.ro

Articolul Cu Fericitul Episcop Iuliu Hossu, spre Maica Sfântă de la Nicula, pe drumul credinței apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita