Fără categorie

Anunț: Pelerinajul greco-catolic la Nicula, la Sfânta Marie Mare

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla invită toți credincioșii să participe la Pelerinajul tradițional greco-catolic la Nicula cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din 14-15 august 2019.

În timpul păstoririi Arhiereului Iuliu Hossu (din 1917 și până în anul 1948, al prigoanei asupra Bisericii Române Unite), la Sanctuarul marian de la Nicula – creat ca urmare a lăcrimării, în urmă cu peste trei secole, a icoanei Preasfintei Fecioare Maria -, în jurul mănăstirii construită aici de către Ierarhii greco-catolici, de Sfântă Marie Mare se reuneau în rugăciune mulțimi de zeci de mii de credincioși. Aceștia veneau în căruțe și pe jos pentru a o cinsti pe Maica Preasfântă și pentru a asculta cuvântul “Vlădicului”.

Acum, în anul istoric al beatificării Episcopilor martiri pentru credință de către Papa Francisc la Blaj, prezența spirituală a Arhiereului Iuliu Hossu la Nicula va fi arătată și printr-un semn fizic: o părticică din moaștele Fericitului Episcop martir va fi purtată în acest pelerinaj de către urmașul său pe tronul episcopal, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. Conform pr. Anton Crișan, vicar cu persoanele consacrate și grupurile de rugăciune, pelerinajul va începe în după-amiaza de miercuri 14 august, la ora 16.00, când se va porni în procesiune, pe jos, de la capela “Duminica Sfintelor Femei Mirofore” din Gherla. În rugăciune și cântări mariane va fi străbătut drumul până la biserica parohială “Adormirea Maicii Domnului” din Nicula, unde, în jurul orei 18.00, pr. Patriciu Sălăjan păstorul comunității greco-catolice din localitate va întâmpina Episcopul eparhial, preoții, persoanele consacrate și credincioșii pelerini.

În curtea bisericii se va oficia, de la ora 18.15, slujba Vecerniei, cu participarea studenților Seminarului Teologic “Sf. Ioan Evanghelistul” și apoi Paraclisul Maicii Domnului cântat de preoți și Surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Va urma cuvântul de învățătură ținut, ca în fiecare an, de către Păstorul eparhiei, Preasfinția Sa Florentin. Rugăciunea va continua la poalele dealului Niculii întreaga seară și noapte, cu credincioșii care vor alege să facă această jertfă. Se vor succeda, în efectuarea devoțiunilor programate, preoți, persoane consacrate – Părinții și Frații Bazilieni, Surorile Baziliene -, precum și asociații de laici – Grupul de rugăciune “Triumful Inimii Neprihănite”, Asociația Tineretului Român Unit, Reuniunea Marină. Conform tradiției, în zorii zilei de 15 august se va face Sfințirea apei și binecuvântarea obiectelor de cult de către preotul gazdă, pr. Patriciu Sălăjan.

Joi, 15 august 2019, în ziua marii sărbători cunoscută și cu numele de “Sfânta Maria Mare”, la ora 9.30 va începe, în curtea bisericii din Nicula, Sfânta Liturghie arhierească celebrată de către Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla împreună cu un sobor de preoți. La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice se va face rugăciunea către Fericiții episcopi martiri și venerarea moaștelor Fericitului Episcop Iuliu Hossu.

Credincioșii sunt așteptați cât mai mulți și în acest an pentru a întâlni privirea Preasfintei Mame și Fecioare Maria și a regăsi izvorul de mărgăritare a lacrimilor binecuvântate și dătătoare de sufletească alinare, sunt așteptați să vină direct, sau pe jos în procesiune între Gherla și Nicula, pe buze cu versul și cântul călugărilor bazilieni greco-catolici Gheorghe Marina (muzica) și Gavril Sălăgean (versuri):

O Măicuță Sfântă
Te rugăm fierbinte
Să ne-asculți de-a pururi
Marea rugăminte;
Nu lăsa Măicuță,
Să pierim pe cale,
Că noi suntem fiii,
Lacrimilor tale.

Anunț: Pelerinajul greco-catolic la Nicula, la Sfânta Marie Mare

Articolul Anunț: Pelerinajul greco-catolic la Nicula, la Sfânta Marie Mare apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita