Fără categorie

Vocile care au cântat pentru Sfântul Părinte la Blaj

Corala CATOLICA de la Biserica Română Unită, Greco-Catolică, „Sf. Petru”, din Braşov, a avut onoarea de a participa și de a cânta la Sfânta Liturghie a Beatificării de la Blaj. Ziua de 2 Iunie 2019, ne va aminti, an de an, de această şansă unică care ne-a fost oferită şi pentru care ne-am mobilizat aşa cum se cuvine.

Aducem sincere mulţumiri Preafericirii Sale Cardinal Lucian, PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de la Blaj şi PS Mihai Frăţilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Bucureşti, pentru încrederea acordată cât şi pentru sprijinul permanent de care am beneficiat în pregătirea acestui proiect de vis.

Un ajutor concret am avut din partea Pr. Protopop de Braşov, Flavius Florea, pentru rezolvarea problemelor administrative şi pentru confecţionarea frumoaselor costume pentru cor.

Începând cu luna martie, pregătirile corului s-au desfăşurat în crescendo.

Repertoriul muzical a fost structurat pe creaţia compozitorilor Iacob Mureşianu, Celestin Cherebeţiu, Francisc Hubic, Tudor Jarda, Marius Cuteanu şi pe aranjamente proprii. Am avut în vedere unitatea stilistică a conţinutului muzical şi perfecţionarea demersului interpretativ, pentru punerea în valoare a textului liturgic.

Însuşirea materialului, perfecţionarea normelor de tehnică vocală, omogenizarea partidelor, colaborarea cu soliştii, au fost obiective permanente la repetiţii.

Prezenţa soliştilor vocali Mihaela Buhaiciuc, Paula Seling, Veta Biriş şi Sava Negrean Brudaşcu a adus un plus de dinamism şi culoare expresiei muzicale.

De mult interes a fost şi „Recitalul dramatic Iuliu Hossu”, interpretat de actorul George Custură de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov.

Corul nostru este alcătuit din oameni admirabili, dăruiţi şi devotaţi cântecului, în atmosferă de înălţătoare rugăciune.

Duminica şi în sărbători participăm la Sfânta Liturghie. Două repetiţii săptămânal ne asigură participarea la reuniuni şi festivaluri corale, religioase şi laice, prezenţa la numeroase evenimente religioase în diferite centre ale Arhiepiscopiei Majore, transmisiuni în direct la Radio Maria şi altele.

Următorul nostru proiect este sărbătorirea Patronului nostru Spiritual, „Sf. Petru”, printr-o Reuniune corală („ Pietrele  Credinţei” , ediţia a X-a) şi o Sfântă Liturghie Arhierească.

Obiectivul nostru pentru întâlnirea cu urmaşul lui Petru, Papa Francisc, a fost constituirea unui cor pe măsura evenimentului.

Emoţie, fiori de bucurie, satisfacţia muncii împlinite cu efort şi dăruire, au fost sentimentele momentului.

Mereu mă gândesc la o amintire de familie. Parcă, la o îndatorire. Mama mea a făcut parte din corul Bisericii Greco-Catolice din comuna natală (Şintereag, Jud. Bistriţa.Năsăud), în anul 1938, cu prilejul sfinţirii bisericii din localitate, de către PS Iuliu Hossu.

Îmi povestea, adesea, aspecte interesante din pregătirea şi desfăşurarea acelui memorabil eveniment.  Acuma, peste ani,  particip eu, conducând un cor minunat, la beatificarea între alţii, a episcopului/cardinal martir Iuliu Hossu, în prezenţa Papei Francisc. Să fie oare o întâmplare?

Bucurie mare să cânţi în faţa a peste o sută de mii de pelerini, aflaţi într-o reculegere desăvârşită, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Bucurie mare să împleteşti glasurile devotaţilor corişti cu vocea calmă, ocrotitoare, inconfundabilă a  Sfântului Părinte Papa Francisc şi cu timbrul suav, părintesc, al Cardinalului Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii noastre.

Bucurie mare …


Prof. Mihai Gavril Gorbonov

Dirijorul Coralei CATOLICA

Foto: Cornel Brad

Articol preluat de pe e-communio.ro

Articolul Vocile care au cântat pentru Sfântul Părinte la Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita